1

Temat: wadium - czy musi byc oprocentowanie

czy rachunek bankowy, na którym przechowujemy wadia i zabezpieczenia należytego wykonania umowy powinien być oprocentowany? Dostałam zarzut, że zgodnie z art. 46 i 148 powinien.

2

Odp: wadium - czy musi byc oprocentowanie

Powinien być oprocentowany.

3

Zabezpieczenie musi być na oprocentowanym rachunku, wadium niekoniecznie.

4

Jak mi kiedyś powiedział radca prawny: 0% to też jest rachunek oprocentowany smile

5

Marcel napisał/a:

Powinien być oprocentowany.

Nie.

1) Oprocentowanie w wysokości O % - to też oprocentowanie.
2) Nie masz obowiązku przechowywania wadium na rachunku bankowym, którego oprocentowanie jest wyższe niż 0 %.

"Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę."

Z powyższego nijak nie można wywnioskować, że ustawodawca nakazał w PZP przechowywanie wadiów wyłącznie na rachunkach oprocentowanych (lub też na oprocentowaniu wyższym niż 0 %).

6

A czy ja pisałem że 0% to rachunek nie oprocentowany? big_smile

7

czyli 0% po odjęciu kosztów prowadzenia rachunku daje ....minus dla Wykonawcy:)

8

cbud napisał/a:

czyli 0% po odjęciu kosztów prowadzenia rachunku daje ....minus dla Wykonawcy:)

Teoretycznie tak. W praktyce - jeśli ktoś ma hojne konto 0% - to nie ma za to dodatkowych kosztów prowadzenia rachunku lub opłaty za przelew (zwrot wadium). Zatem wychodzi na zero.

9

a ja mam pytanie z trochę innej beczki: od jakiego terminu należy liczyć odsetki od wadium wniesionego w pieniądzu?

10

od terminu wniesienia?

11

Tak.

12

To znaczy, że każdemu z osobna trzeba liczyć? Jeżeli termin składania ofert upływa 16.03. a wykonawcy wnieśli wadium np. 14.03, 15.03, 12.03 - to w zależności od daty wniesienia wadium od tego dnia należy liczyć odsetki?

13

smile A jak inaczej?

Tak długo jak jego pieniądze były na "Twoim" koncie zamrożone. To raczej oczywiste.

14

w księgowości mnie zabiją;) jak dojdzie im jeszcze sprawdzanie, którego dnia zaksięgowano wadium.....

15

smile No tak. Te księgowe to mają bardzo ciężkie życie. Muszą sprawdzić kiedy wpłynęło wadium, naliczyć odsetki ...i potem jakby tych wszystkich czynności było jeszcze mało - kliknąć przelew.
Spociłem się pisząc ten zakres czynności. Dobrze, że nie muszę ich wykonywać. wink

16

Prawda big_smile

17

Księgowi pewnie to samo myślą z Zamawiaczach