401

Odp: Nowelizacja - pogłoski

A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak będzie się stosowało art. 29 ust. 3a tj. wymaganie zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę  na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane przez zamawiającego czynności (jeśli wynika to z art. 22 par. 1 Kod. pracy) Jak do tego podejść przy zamówieniach na usługi w projektach miękkich np. koordynator projektu, czy obsługa finansowa gdzie przynajmniej u mnie tak było startowały osoby fizyczne, zatrudnione na pods.umowy o pracę na etacie w samorządzie czy innego pracodawcy.

402

Przekazując dziś ogłoszenie Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej nie mam żadnej gwarancji, że opublikują mi ogłoszenie do środy. I w czwartek mogę nagle stanąć przed faktem, że muszę robić przetarg wg nowych zasad?

403

momentem wszczęcia postepowania jest data przekazania do publikacji a nie ogłoszenia w DzUUE

404

Faktycznie, pomyliłam się. Dziękuję.

405

Ustawa obowiązuje od dzisiaj czy od jutra, bo nie wiem jak to liczyć?

406

dziś chyba ostatni dzień po staremu

407

Publikacja w Dzienniku Ustaw Rzeczpospolitej Polskiej ustawy z dnia 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw

Uprzejmie informujemy, że w dniu 13 lipca 2016 r. w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej pod pozycją 1020 ogłoszona została ustawa z dnia 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, tj. w dniu  28 lipca 2016 r. z wyjątkiem przepisów określonych w art. 22 pkt 1-3 w/w Ustawy.

408

A czy ktoś ma opracowany wzór siwz na roboty budowlane wg nowej ustawy smile

409 (edytowany przez jo 2016-07-27 12:54:13)

Wzór oświadczenia
Składając ofertę w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego .............................................. oświadczamy:

1) że nie podlegamy  wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia i nie spełniamy żadnej z przesłanek zapisanych w:
- art. 24 ust 1 pkt 12-23 ustawy Prawa zamówień publicznych
- art 24 ust 5 Prawa zamówień publicznych

2) spełniamy warunki udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia określone w SIWZ, zapisane w art. 22 ust 1b:
- kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;
- sytuacji ekonomicznej lub finansowej;
- zdolności technicznej lub zawodowej.
i jeszcze art 25a ust 3 i 6?
i ewentualnie przekreślić czego nie chcemy??

410 (edytowany przez Commandante 2016-07-27 14:02:59)

janek159 napisał/a:
Commandante napisał/a:

Orientujecie się może, jak to będzie wyglądać z w przypadku osób, które są inspektorami nadzoru / projektantami niezatrudnionymi przez wykonawcę (tj. związanych z nim umową cywilnoprawną)? Czy ich też będzie dotyczył wymóg stosowania umów o pracę? Załóżmy, że ktoś jest inspektorem nadzoru, nie chce wiązać się z wykonawcą umową o pracę, bo mu to jest po prostu nie na rękę. Nie ma działalności gospodarczej, więc udostępnienie podmiotu nie wchodzi w grę (abstrahując od tego, że nawet jakby miał to jaki sens ma użyczanie samego siebie). Czy takie osoby trzeba będzie na siłę zatrudniać czy ewentualnie jedynym sposobem radzenia sobie z tym przepisem będzie podwykonawstwo / udostępnienie podmiotu? Innymi słowy, czy w rubryczce trzeba będzie wpisywać dysponowanie pośrednie czy bezpośrednie?

to zależy czy należy uznać, że czynności wykonywane przez inspektorów nadzoru czy projektantów kwalifikują się pod sposób wykonywania pracy o którym mowa w art. 22 par.1 kodeksu pracy:

Art. 22.

§1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.

możliwe że te osoby się pod to nie kwalifikują,

Chciałbym jeszcze powrócić do tej kwestii. Czy projektant, który podpisuje z nami każdorazowo umowę zlecenie czy o dzieło na wykonanie konkretnego zadania, który danym tematem zajmuje się co jakiś czas (np. inspektor nadzoru ma być - powiedzmy - dwa razy w tygodniu na budowie, bo tak określa SIWZ dajmy na to) jest osobą, z którą został nawiązany stosunek pracy w świetle przytoczonej regulacji? I tym samym czy będzie mógł dalej realizować usługi na starych zasadach bez konieczności zawierania umowy o pracę?

411 (edytowany przez jo 2016-07-28 05:36:17)

są nowe formularze ogłoszeń

412

Ogłoszenia na dziś: brak chętnych.

BIULETYN ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH - ZNALEZIONO WYNIKÓW: 0

Brak wyników spełniających podane kryteria

413

Też patrzyłam, brak odważnych i jakoś mnie to nie dziwi

414

Ja nawet nie mogę się zalogować.... a piszą że hasła zachowuja ważność...

415

bzp nieaktywne hehehe!

416

Ja za pierwszym razem też nie mogłam ale później system mnie zalogował, ale niestety co chwile wyświetla się informacja o wystąpieniu błędu. Polepszyli to że formularz jest ciągły że nie trzeba przechodzić od 1 do 2 strony. Ale jak to będzie działać to się okaże w praktyce.

417

Brawo pierwsze SUWAŁKI niestety nie można obejrzeć

418

po zalogowaniu jakoś otworzyłam, ale jakieś dziwne bo tak jakby to notatka była - zamieszczał Wigierski Park Narodowy, ale u nich na stronie nie znalazłam

419

jaja se robicie ... nie dramatyzujcie

wyszedłem ze szkolenie z przeświadczeniem że każda zmiana jest uzasadniona i słuszna

420

Strona BIP Zamówień publicznych - Wigierski Park Narodowy:
http://www.wigry.org.pl/bip/index.htm
Zakładka Zamówienia publiczne - ogłoszenia

421

jest rozporządzenie

https://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/nowe-akty-wykonawcze-opublikowane-w-dzienniku-ustaw-w-dniu-27.07.2016-r.

422

jest 5 ogłoszeń tylko nie umiem wejść

423

https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0028/31987/tekst_ujednnolicony_22.06.2016.pdf

miłej lektury wink

424

ciekawe

Czy wykonawca wnoszący odwołanie na wybór najkorzystniejszej oferty, który został sklasyfikowany na 4 pozycji, musi kwestionować ocenę wykonawców sklasyfikowanych na pozycji 2 i 3?

Zgodnie z brzmieniem art. 179 ust. 1 ustawy Pzp, który nie uległ zmianie na gruncie znowelizowanej ustawy, środki ochrony prawnej określone w niniejszym dziale przysługują wykonawcy, uczestnikowi konkursu, a także innemu podmiotowi, jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów niniejszej ustawy. Dotychczas wykonawca, którego oferta została sklasyfikowana np. na 4 pozycji, mógł kwestionować wybór najkorzystniejszej oferty, o ile zakwestionował również oferty wykonawców sklasyfikowanych wyżej niż wykonawca odwołujący się. Wprowadzenie do ustawy Pzp art. 25a wiąże się z nowym podejściem do badania spełniania warunków udziału w postępowaniu i braku podstaw do wykluczenia lub kryteriów selekcji, zgodnie z którym wykonawca wraz z ofertą lub wnioskiem o dopuszczenie do udziału w postępowaniu dołącza aktualne na dzień składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu oświadczenie (powyżej progów UE ? w formie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia). Informacje zawarte w oświadczeniu stanowią wstępne potwierdzenie, że wykonawca nie podlega wykluczeniu z udziału w postępowaniu, spełnia warunki udziału w postępowaniu oraz spełnia kryteria selekcji. Natomiast zamawiający, co do zasady, wezwie do złożenia dokumentów na potwierdzenie ww. okoliczności jedynie wykonawcę, którego ofertę ocenił najwyżej (który uplasował się na najwyższej pozycji rankingowej).

W związku z powyższym możliwe będzie złożenie odwołania na wybór najkorzystniejszej oferty przez wykonawcę sklasyfikowanego np. na 4. Pozycji rankingowej bez kwestionowania ofert sklasyfikowanych na pozycji nr 2 i 3, z uwagi na to, że oferty te nie zostały ostatecznie (i może w ogóle do tego nie dojść) zweryfikowane przez zamawiającego na podstawie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu i brak podstaw do wykluczenia. Nie można zatem wymagać od wykonawców stawiania zarzutów wobec czynności zamawiającego, zarzucając jej bezprawność (zaniechanie wykluczenia z postępowania z powodu nie spełniania warunków udziału w postępowaniu), dotyczących oceny ofert konkurentów niejako ?w ciemno?, bez weryfikacji przez zamawiającego (poprzez żądanie przedłożenia szczegółowych dokumentów, które będą ostatecznie udowadniać / potwierdzać spełnianie warunku udziału w postępowaniu). Zaś prawo do kwestionowania wyboru oferty najkorzystniejszej powinno być gwarantowane każdemu wykonawcy, gdyż jest podstawowym uprawnieniem do kontroli najważniejszej czynności zamawiającego podejmowanej w postępowaniu, wynikającym z regulacji dyrektyw odwoławczych. Taki wykonawca (kwestionujący czynność wyboru oferty najkorzystniejszej) będzie miał potencjalnie możliwość uzyskania zamówienia, jeżeli jego oferta będzie ważna i sam nie będzie podlegał wykluczeniu z postępowania, poprzez czynność ponownej oceny ofert.

425

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych