476 (edytowany przez rybix 2016-08-03 13:20:20)

Odp: Nowelizacja - pogłoski

Ja dalej nie rozumiem.  Jak od 18.10.2018 obowiązują środki elektroniczne a jedz w postaci elektronicznej obowiązuje od 18.04.2018 to jak ma wyglądać postępowanie? Oferta w papierze a jedz elektronicznie? A centralny ma obowiązek od 18.04.2017 stosować środki elektroniczne a jedz dopiero od 18.04.2018?

477

Czy może komuś udało się znaleźć jakiś przetarg ogłoszony po nowelizacji? Z tego co widzę nie ma jeszcze odważnego smile

478

Na nowej stronie Biuletynu Zamówień Publicznych po nowelizacji ustawy o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 2010)
Link do strony:

http://217.153.210.52/BZP.Adm/

479

Wykluczenie na podst. na podstawie art. 24 ust. 1  jest fakultatywne czy Zamawiający muszą żądać wszystkich dokumentów które potwierdza brak wykluczenia z art. 24 ust. 1 czy można sobie wybrać  dokumenty np. art. 24 ust. 1 pkt. 12, 23???

480

art. 24.1 to przesłanki obligatoryjne, art. 24.5 to są fakultatywne.

481

Czy przy obligatoryjnych przesłankach muszę w celu ich sprawdzenie czy wykonawca nie podlega wykluczeniu żądać wszystkich dokumentów wymienionych w rozporządzeniu a które to dotyczą przesłanek z art. 24.1?

482

wg mnie nie.
w przetargu poniżej progu unijnego wg mnie można nawet poprzestać na samym oświadczeniu.

na poniżej stronie są dostępne wzory siwz:
http://www.szkoleniaekspert.pl/nowe_info_pzp.html.

483

Tylko dot. usług..., robót budowlanych nie ma.

484

trzeba mieć nadzieję, że z czasem coś dołożą.
jak coś znajdę, to podeślę.
przydałby się jakiś wzór siwz poniżej progu.

485

w par. 9.2 jest mowa, że Zamawiający żąda od wykonawcy, który podlega na zdolnościach lub sytuacja innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a ustawy, przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w par. 5.1-9.

rozumiem, że tu chodzi o żądanie tych samych dokumentów dotyczących podmiotów, co żądamy od wykonawcy. raczej nie chodzi oto aby od podmiotów, żądać wszystkich dokumentów z par. 5.1-9?
np. jak od wykonawcy żądam dokumentu 5.1 i 5.5, to w stosunku do podmiotów wykonawca też musi złożyć te dokumenty 5.1 i 5.5.

486

szad napisał/a:

np. jak od wykonawcy żądam dokumentu 5.1 i 5.5, to w stosunku do podmiotów wykonawca też musi złożyć te dokumenty 5.1 i 5.5.

Nie musi, ale może - oczywiście pod warunkiem, że zażądasz tych dokumentów, a Ty nie musisz, ale możesz ich zażądać.

487

jesteś tego pewny?
w rozporządzeniu o dokumentach w par. 9.2 jest jak byk napisane, że zamawiający żąda od wykonawcy dokumentów dotyczących podmiotów.

natomiast może żądać tych dokumentów dotyczących podwykonawcy, który nie jest podmiotem, na którego zdolnościach lub sytuacji wykonawca polega - par. 9.3.

488

myślę podobnie jak Szad,

-do podwykonawców można żądać,
- od podmiotów na zasoby które wykonawca wykazuje spełnienie warunków ŻĄDA
tak przynajmniej jest napisane,
a gdzie tu logika ?

489

Kto wie na jaki przepis wykluczenia mamy żądać zaświadczenia z US i ZUS (par.5 pkt 3 i 4 rozp. o dok.)? Czy chodzi o 24.1.15., czy 24.5.8.?
I podobnie ośw. o niezaleganiu podatków lokalnych (par. 5 pkt 9 rozp.).

PN poniżej progów, dofinansowany, bez wykluczeń z 24.5., więc nie chcę żądać dok. nadto na okoliczność przyszłej kontroli, zapewne z wyrobionym już zdaniem nt. nowelizacji.

490

Gordon napisał/a:

myślę podobnie jak Szad,

-do podwykonawców można żądać,
- od podmiotów na zasoby które wykonawca wykazuje spełnienie warunków ŻĄDA
tak przynajmniej jest napisane,
a gdzie tu logika ?

Jak to sobie wyobrażacie, od wykonawcy nie żądam - bo nie muszę, a odpodmiotów full zacres smile

491

MIRAS napisał/a:

Jak to sobie wyobrażacie, od wykonawcy nie żądam - bo nie muszę, a odpodmiotów full zacres smile

Ja wiem, że to z logiką nie ma nic wspólnego.
Wydaje mi się, że tu chodzi oto, że jak żądamy od wykonawcy jakiś dokumentów, to w stosunku do podmiotów mamy żądać tych samych.
Jeżeli od wykonawcy poza oświadczeniem nie żądamy żadnych dokumentów, to w stosunku do podmiotów też nie będziemy żądać, poza stosownym oświadczeniem.
W końcu to wykonawca jest tu najważniejszy a nie podmiot.

492

szad napisał/a:

Wydaje mi się, że tu chodzi oto, że jak żądamy od wykonawcy jakiś dokumentów, to w stosunku do podmiotów mamy żądać tych samych.
Jeżeli od wykonawcy poza oświadczeniem nie żądamy żadnych dokumentów, to w stosunku do podmiotów też nie będziemy żądać, poza stosownym oświadczeniem.
W końcu to wykonawca jest tu najważniejszy a nie podmiot.

No to się zdecyduj, bo literalnie czytając  przepis (a w ten deseń uderzasz), to nawet jeśli nie żądamy od wykonawcy wcale albo żądamy jednego to i tak od podmiotów musimy żądać wszystkich.

493

axelpl napisał/a:

Kto wie na jaki przepis wykluczenia mamy żądać zaświadczenia z US i ZUS (par.5 pkt 3 i 4 rozp. o dok.)? Czy chodzi o 24.1.15., czy 24.5.8.?
I podobnie ośw. o niezaleganiu podatków lokalnych (par. 5 pkt 9 rozp.).

Porównując art, 24 z par. 5 doszedłem do wniosku:
1. US i ZUS - art. 24.5.8
2. oświadczenie 5.5 - art. 24.1.15
3. oświadczenie 5.9 - ????

axelpl napisał/a:

PN poniżej progów, dofinansowany, bez wykluczeń z 24.5., więc nie chcę żądać dok. nadto na okoliczność przyszłej kontroli, zapewne z wyrobionym już zdaniem nt. nowelizacji.

też bym sobie odpuścił, może poza 24.5.1 żeby mieć odpis z KRS i CEIDG, choć to i tak jest dostępne w necie

494

MIRAS napisał/a:

No to się zdecyduj, bo literalnie czytając  przepis (a w ten deseń uderzasz), to nawet jeśli nie żądamy od wykonawcy wcale albo żądamy jednego to i tak od podmiotów musimy żądać wszystkich.

Nie moja wina, że to jest bez sensu napisane. Nie wiem co artysta miał na myśli tworząc ten zapis.
Jak zwykle do nas należy interpretacja.

495

..."przespałem" się z tym zagadnieniem i doszedłem do zatrważających wniosków - nie wiem czy o tym pisać na forum.

496 (edytowany przez rybix 2016-08-10 06:46:57)

SZAD i MIRAS - zastanawiałeś się nad usługami społecznymi oraz innymi usługami ( dotychczasowe niepriorytetowe), o których pisze w odrębnych tematach. Chodzi o to czy można dla nich przeprowadzić przetarg nieograniczony, czy można oceniać właściwości wykonawcy itd.

497

rybix napisał/a:

Chodzi o to czy 1. można dla nich przeprowadzić przetarg nieograniczony, 2. czy można oceniać właściwości wykonawcy itd.

1. Można bez modyfikacji - tylko po co?; Można - z odpowiednimi modyfikacjami - lepsze rozwiązanie.
2. Można - nie widzę zakazu.

498

MIRAS napisał/a:

..."przespałem" się z tym zagadnieniem i doszedłem do zatrważających wniosków - nie wiem czy o tym pisać na forum.

MIRAS, dawaj te wnioski. Co nas nie zabije, to nas wzmocni.

499

Ok, na Twoją odpowiedzialność, tak na szybko: sprawa jest skomplikowana, otóż możliwe są dwie ścieżki:

Sięgnąłem do uzasadnienia projektu rozporządzenia a tam stoi: "Projektowany § 9 ust. 2 stanowi powtórzenie dotychczas obowiązującego § 3 ust. 4, z tą różnicą, że nie ogranicza go do podmiotów, które brały udział w realizacji części zamówienia, przepis będzie odnosił się do wszystkich podmiotów trzecich." - oznacza to, że intencją ustawodawcy było utrzymania dotychczasowej wersji z na zasadzie że MOŻE (oczywiście z ww. różnicą). Jednakże, dosłowne brzmienie przepisu nie pozostawia złudzeń - MUSI. Dodatkowo to MUSI, wzmacnia art. 22a ust. 3 Pzp, gdzie jest zwrot "bada". Ustawodawca chciał tak samo, a wyszło inaczej... (jak zwykle zresztą). 

Podsumowując:

1. Możemy - taka była intencja ustawodawcy i tak podpowiada rozsądek, logika etc...
2. Musimy - tak stanowi literalne brzmienie przepisu rozporządzenia wzmocnionego brzmieniem 22a ust. 3 Pzp.

Ja rekomenduję drugą ścieżkę - z przyczyn ostrożnościowych, choć nie wykluczam że pojawi się na stronie UZP odmienna interpretacja, ale póki co... do nas należy decyzja.

Ps. Oczywiście o tych dokumentach musimy napisać w ogłoszeniu i SIWZ. Dodatkowo żądać MUSIMY tych dokumentów nawet jeśli nią żądamy ich od wykonawcy...

500

Z tego wszystkiego wynika, że bardziej jesteśmy zobowiązani do prześwietlenia podmiotu niż wykonawcę, co na zdrowy chłopski rozum jest absurdalne. Wystarczy, że wykonawca "pożyczy" od podmiotu jednego człowieka, a już musimy badać cały podmiot. W końcu to nie podmiot będzie realizował zamówienie.

Kolejny kwiatek jest w art. 22a ust. 3, gdzie mowa jest że zamawiający pada podmiot pod kątem art. 24 ust. 5. Wykonawcę nie musi badać, bo to przesłanki fakultatywne, a z tego zapisu wynika że w przypadku podmiotu są one obligatoryjne.
Kolejny absurd.

Chyba nie taka była idea ustawodawcy.