576

Odp: Nowelizacja - pogłoski

24.1 zamawiający zawsze wyklucza ale do 11.8 zamawiające MOŻE wezwać do złożenia dokumentów (ZUS US KRS/CEIDG KRK)
powyżej 11.8 zamawiający wzywa

24.5 zamawiający może wykluczyć więc tak do jak i powyżej 11.8 zamawiający decyduje jakie dokumenty ma złożyć wykonawca

577

kwestia jeszcze czy: ZUS, US, KRS/CEIDG dotyczą przesłanek zawartych w art. 24.1, wg mnie to one bardziej podchodzą pod art. 24.5.
na 24.1 żądałbym: 5.1, 5.5, 5.6 i 5.10 z rozporządzenia.
ale oczywiście mogę się mylić, bo ciągle rozgryzam tą nowelizację.

578

oczywiście przychylam się do postów powyżej natomiast moją wątpliwość wzbudziła odpowiedź udzielona w Lexie:
Dot. odpowiedzi udzielonej w dniu 16.08.2016 r. na pytanie: "Czy w procedurze powyżej progu unijnego w celu sprawdzenia czy Wykonawca nie podlega wykluczeniu na podst. art. 26 ust. 1 ustawy P.z.p., Zamawiający powinien żądać wszystkich dokumentów z § 5 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów? W ocenie autora odpowiedzi, Zamawiający ma taki obowiązek. Wątpliwości dot. obowiązku żądania wszystkich dokumentów wskazanych w § 5 pkt 1-10 rozporządzenia. Powyższy przepis zawiera w swojej treści zwrot ?może żądać?, czy w związku z tym ustawodawca nie zostawił Zamawiającemu dowolności w wyborze przesłanek dot. wykluczenia Wykonawcy? Tym bardziej, iż powyższy przepis zawiera przesłanki obligatoryjne i fakultatywne, które odpowiednio zawarte zostały w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp ? z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się (?) oraz fakultatywne ? z postępowania o udzielenie zamówienia Zamawiający może wykluczyć Wykonawcę (...)

Odpowiedź

Podtrzymuję poprzednio wyrażone stanowisko - przepis art. 26 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r. poz. 2164) dalej p.z.p. wskazuje na obowiązek zamawiającego wezwania wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia aktualnych oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności wskazane w art. 25 ust. 1 p.z.p., w postępowaniu, którego wartość jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie? [pokaż więcej]

Uzasadnienie

Art. 26 ust. 1 p.z.p., w sposób jednoznaczny przewiduje obowiązek wezwania przez zamawiającego wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia aktualnych oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności wskazane w art. 25 ust. 1 p.z.p. Przy tym, obowiązek ten aktualizuje się wyłącznie w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego, których wartość jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 p.z.p. W postępowaniach, w których wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 p.z.p., wezwanie przez zamawiającego ma już charakter fakultatywny ? patrz dyspozycja art. 26 ust. 2 p.z.p.

Zwrot ?może żądać? ? przywołany w pytaniu ? odnosi się tylko i wyłącznie do rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający w postępowaniu o udzielenie zamówienia, jako że użyty został w rozporządzeniu Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia (Dz. U. z 2016 r. poz. 1126) dalej rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów. Zamawiający ma prawo wskazać, jakie rodzajowo dokumenty i oświadczenia będzie żądał od wykonawców w postępowaniu z zamkniętego katalogu określonego rozporządzeniem w sprawie rodzajów dokumentów. Wynika to z faktu, że część przesłanek wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu ma charakter fakultatywny. Jeżeli zamawiający zdecyduje o zastosowaniu w prowadzonym przez siebie postępowaniu jednej lub kilku z fakultatywnych przesłanek wykluczenia, wówczas żąda na potwierdzenie braku zaistnienia tych przesłanek odpowiednich rodzajowo dokumentów i oświadczeń wskazanych w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów. Zamawiający nie zawsze ma jednak swobodę decyzji czy w ogóle żądać odpowiednich oświadczeń i dokumentów ? w tych postępowaniach, których wartość jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 p.z.p., ustawodawca nałożył na zamawiającego taki obowiązek. Dotyczy to przesłanek wykluczenia wykonawcy z udziału w postępowaniu o charakterze obligatoryjnym oraz przesłanek fakultatywnych, o których zastosowaniu w postępowaniu zdecydował zamawiający.

579

Wg mnie art 26.1 należy czytać przez pryzmat art 25.1 - W postępowaniu o udzielenie zamówienia zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów NIEZBĘDNYCH do przeprowadzenia postępowania. Art 24.5 daje możliwość oceny czy przesłanka do wykluczenia wymieniona w tym przepisie jest konieczna do przeprowadzenia postępowania. Zamawiający robi to niezależnie czy postępowanie jest do 11.8 czy powyżej.

580

w mojej ocenie oblig to: KRK, US i ZUS w powiązaniu z oświadczeniem Wykonawcy (par. 5 pkt 5 rozporządzenia), jeżeli nie wymagamy ZUS i US to oblig oświadczenie z pkt 5 - powiązane z art. 24.1.15, następnie do obligu zaliczam pkt 6 rozporządzenia - powiązany 24.1.22, pkt 9 - powiązany z art. 24.1.15 i oczywiście gk

581

przy 24.1 nie ma sensu żądać wszystkich dokumentów 5.1-10, bo przecież chociażby 5.7 i 5.8 dotyczą wyłącznie art. 24.5.

powyżej progu jestem z żądaniem wszystkich dokumentów, ale tylko tych które faktycznie dotyczą przesłanek z 24.1

582

jarosław napisał/a:

24.1 zamawiający zawsze wyklucza ale do 11.8 zamawiające MOŻE wezwać do złożenia dokumentów (ZUS US KRS/CEIDG KRK)
powyżej 11.8 zamawiający wzywa

24.5 zamawiający może wykluczyć więc tak do jak i powyżej 11.8 zamawiający decyduje jakie dokumenty ma złożyć wykonawca

tylko że US CEIDG KRS dotyczą chyba art 24 ust 5 więc jeżeli nie określiło się że stosuje się art 24 ust 5 to nie można żądać tych dokumentów

583

jstan1 napisał/a:

w mojej ocenie oblig to: KRK, US i ZUS w powiązaniu z oświadczeniem Wykonawcy (par. 5 pkt 5 rozporządzenia), jeżeli nie wymagamy ZUS i US to oblig oświadczenie z pkt 5 - powiązane z art. 24.1.15, następnie do obligu zaliczam pkt 6 rozporządzenia - powiązany 24.1.22, pkt 9 - powiązany z art. 24.1.15 i oczywiście gk

w pkt 9 rozporządzenia chodzi opłaty i podatki lokalne a w 24 ust 1 pkt 15 niema słowa lokalne

584

w 24.1.15 nie ma słowa "lokalne", jest ogólnie o zaleganiu w opłacaniu podatków, opłat lub składek i  w mojej ocenie jest to powiązane z 5.9 rozporządzenia

585

jak dla mnie dla 24.1.15 jest 5.5.

wracając do żądania ZUS i US na 24.1. jeżeli wykonawca złoży dokument z np. US, który potwierdza że ma zaległości, to na podstawie jakiej przesłanki z 24.1 go wykluczymy?
nie bardzo tam widzę coś co by pasowało.

586

może masz rację szad,  może do US i ZUS bardziej pasuje art 24.5.8

587

proste jak ogon szczura
24. ust.1 13-23 obligatoryjne żądasz zawsze w procedurach krajowych i unijnych (oświadczenie zbiorcze)
24. ust. 5 - fakultatywne (jak chcesz możesz żądać)
jeżeli wymagasz dokumentów:
24.1.13a,b,cd- KRK
24.1.14 - KRK
24.1.15. US,ZUS
24.1 16 do 20 wymagania tylko prawo polskie ( w unii nie ma takich podstaw) - oświadczenie Wykonawcy
24.1.21- KRK
24.1.22 i 23 - oświadczenie Wykonawcy
Podlegają samooczyszczeniu wszystkie oprócz 15.
Jeśli chcesz sprawdzić pod kątem prawidłowego podpisu oferty czy pełnomocnictwa strona KRS lub Ceiidg!! wchodzisz drukujesz

ust.1.5 jedyny przypadek żądania KRS lub c.. w wersji papierowej
ust.5.2,3 oświadczenie Wykonawcy
ust.5. 5 i 6 KRK
ust.5 7 i 8 oświadczenie

Jeszcze trzeba brać przy sprawdzaniu zapis 24.7

588

Pytałam się na szkoleniu gdzie podpiąć ZUS i US pan stwierdził, że ZUS i US to art. 24 ust. 5 pkt 8 natomiast art. 24 ust. 1 pkt 15 to podatki i opłaty lokalne (oświadczenie z zarządzenia)

589

eva napisał/a:

Pytałam się na szkoleniu gdzie podpiąć ZUS i US pan stwierdził, że ZUS i US to art. 24 ust. 5 pkt 8 natomiast art. 24 ust. 1 pkt 15 to podatki i opłaty lokalne (oświadczenie z zarządzenia)

a mi się wydaje, że podatki i opłaty lokalne to też pod art. 24 ust. 5 pkt 8, ponieważ w art. 24 ust. 1 pkt 15 jest mowa o prawomocnym wyroku sądu lub ostatecznej decyzji administracyjnej.

590

jeżeli jest tak jak mówisz to czemu są w fakultatywnych a nie obligatoryjnych ? przecież właśnie oto chodzi między innymi w ustawie aby ten co zalega jak ma szanse otrzymać zamówienie popędził do urzędu i zapłacił ... ( ściągalność się zwiększy)

591

ZUS i US to art. 24 ust. 5 pkt 8 natomiast art. 24 ust. 1 pkt 15 to podatki i opłaty lokalne w 100% zgadzam się.

592

Marcel napisał/a:

ZUS i US to art. 24 ust. 5 pkt 8 natomiast art. 24 ust. 1 pkt 15 to podatki i opłaty lokalne w 100% zgadzam się.

czyli na potwierdzenie 24 ust 1 pkt 15 (oblig) który dokument z § 5 rozporządzenia??
a) 5)
b) 9)

593

Widzę, że największy problem to jest z dokumentem 5.9, czy potwierdza 24.1.15 czy 24.5.8. Zatem głosowanie, krótko 24.1.5 czy 24.5.8?

594 (edytowany przez Grażka 2016-08-26 09:35:19)

Myślę, że dokument z 5.9  potwierdza 24.5.8.

595

5.9 na 24.5.8
a
5.5 na 24.1.15

596

art. 24.5.8. "co zamawiający jest w stanie wykazać za pomocą stosownych środków dowodowych" - jakie to mogą być dowody?

597

A czy może być tak że dokumenty z rozporządzenia:
5.2 - zaświadczenie
5.3 - zaświadczenie
5.5 - oświadczenie
5.9 - oświadczenie
to ten sam rodzaj dokumentów odnoszący się do zaległości ZUS US które w jednakowym stopniu potwierdzają spełnianie warunku 24.1.15 i 24.5.8

598 (edytowany przez jo 2016-08-30 08:25:15)

przetarg unijny w § 5 rozporządzenia jest zapis że zamawiający "może żądać" dokumentów dotyczących wykluczenia czy dopuszczalne jest aby aby w przetargu unijnym nie żądać żadnych a poprzestać na JEDZ choć z drugiej strony jest art 26 ust 1 ustawy

599

szad napisał/a:

5.9 na 24.5.8
a
5.5 na 24.1.15

Ja myślę podobnie, a to oznacza że myślimy inaczej niż na przykład Marcel smile

600

a wystarczyło żeby w rozporządzeniu przypisali poszczególne punkty do art 24 ust 1 i ust 5 ustawy (jak to w niektórych punktach przypisali)