Odp: Nowelizacja - pogłoski
Raczej Pani.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Nowelizacja - pogłoski
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Raczej Pani.
Ta Pani
Mowa jest w artykule, że Senat miał się zająć ustawą 18-19 maja...
Ale się nie zajął.
To jakiś wcześniejszy wywiad musi być, podejrzewam, że z 13 maja, po przyjęciu ustawy przez Sejm...
Tak. raczej chodzi mi oto, że planują kolejne zmiany już niedługo po tej nowelizacji, co Pani potwierdziła.
A tak, to też słyszałam, że w ogóle ma być nowa ustawa tworzona...
Nie dają żyć...
A do tego przez te przeciąganie nowelizacji wstrzymane są przetargi w ramach projektów unijnych...
Jak nowelizacja wejdzie, to będą wakacje i wtedy trzeba będzie przetargi ogłaszać, albo inne postępowania (nie wiadomo jeszcze do końca jakie... - na usługi społeczne).
A to czas urlopowy... i jeszcze urlopy powstrzymują...
Tak nas pięknie załatwili...
posłowie pracują po nocach a Ty chcesz iść na urlop?? ... i to w lecie
Podbijam temat. Czy coś wiadomo nowego, jak wygląda sytuacja z nową ustawą. Kiedy wejdzie w życie ?
8-9 czerwca projekt będzie omawiany w senacie, a później podpis prezydenta, 14 dni vacatio legis i już jest:(
10.06. w senacie
posłowie pracują po nocach a Ty chcesz iść na urlop?? ... i to w lecie
Szef: Kowalski, lubicie ciepłą wódkę i spocone kobiety?
Kowalski: No co też szef. Jasne że nie!
Szef: No to załatwione. Urlop dostaniecie w STYCZNIU!!!
DARKU W.
Dla Ciebie i niedowiarków
http://www.senat.gov.pl/prace/senat/posiedzenia/tematy,462,1.html
a nie mówiłem pisze 8 i 9 - znaczy przez noc
Ciekawe czy Senat będzie miał jakieś uwagi ....
Osobiście nie sądzę.
nie wiem...
nie znam się...
nie orientuję się...
zarobiony jestem !!!
Jeszcze to da trochę czasu, by po staremu było - Art. 7. 1. Do postępowań wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie ustawy oraz do odwołań i skarg do sądu dotyczących tych postępowań stosuje się przepisy dotychczasowe.
Ciekaw druki senatu.
O proponowanych zmianach - kolejnych tym razem senatu.
I chyba tekst ustawy (pełny) zawierający treść usuniętą i nową ustawy - materiał porównawczy
Taka wątpliwość.
art 94.2.3).a) mówi:
Zamawiający może zawrzeć umowę w sprawie zamówienia publicznego przed upływem terminów, o których mowa w ust. 1 (5 dni), jeżeli w postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 nie odrzucono żadnej oferty i nie wykluczono żadnego wykonawcy.
art 180.2: Jeżeli wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, odwołanie przysługuje wyłącznie wobec czynności: .......... 6) wyboru najkorzystniejszej oferty.
Art 94 mówi kiedy można wcześniej podpisać umowę tj przed upływem 5 dni. Chodziło o sytuacje w której zamawiający nie dokonał czynności odrzucenia/wykluczenia od której mógł się odwołać wykonawca. Faktycznie nie było możliwości wniesienia odwołania.
Art 180.2 wprowadza nową przesłankę odwołania tj od wyboru najkorzystniejszej oferty. W tej sytuacji każde postępowanie o wartości nieprzekraczającej progów unijnych może zakończyć się odwołaniem.
Czy w tej sytuacji zapis art art 94.2.3).a) nie powinien zostać usunięty?
jest punkt b) chyba należy rozpatrywać łącznie
jak senat naniesie poprawki (trochę ich jest) to ustawa z powrotem do sejmu? mogą tego nie klepnąć podczas aktualnego posiedzenia a następne 21-23 czerwca
myślę, że będzie to w lipcu to częsty miesiąc uchwalania
..... Panu senatorowi Augustynowi chodziło głównie o to, że nie musimy tak szybko procedować, powinniśmy się nad tą ustawą zastanowić i podejść do niej zdroworozsądkowo, być może wydłużyć czas jej procedowania....
.....Ponieważ to był projekt rządowy, jak czytam, najpierw procedowany w Sejmie, który teraz dotarł do nas, do Senatu, moje zdziwienie budzi liczba poprawek ? 118, czyli mniej więcej tyle samo, ile stron ma ustawa. Wynikałoby, że na każdej stronie mamy jedną poprawkę. Z czego te poprawki wynikają? Skąd aż tyle poprawek? Czy ta ustawa była niedopracowana i w wyniku pracy Senatu te poprawki musiały być wprowadzone? Z czego wynika tak duża liczba poprawek?....
Senat pracuje
cyt. z wczorajszych wypocin Senatorów - "(...) to nie jest szczęśliwe sformułowanie..."
"Ponieważ zostały zgłoszone wnioski o charakterze legislacyjnym, proszę Komisję Gospodarki Narodowej i Innowacyjności o ustosunkowanie się do przedstawionych wniosków i przygotowanie sprawozdania.
Informuję, że głosowanie w sprawie rozpatrywanej ustawy zostanie przeprowadzone pod koniec posiedzenia Senatu."
czyli 10 czerwiec będzie więcej wiadomo
120 poprawek, bardzo ciekawie. Czyli teraz wraca do Sejmu?
W związku z licznymi poprawkami projekt zostaje skierowany ponownie do rozpatrzenia przez Sejm, prawdopodobnie na posiedzeniach w dniach 21-23 czerwca. Kolejnym krokiem będzie przedłożenie ustawy do podpisu Prezydenta.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Nowelizacja - pogłoski
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc