1

Temat: Zaświadczenie z ZUS

Wykonawca wygenerował Zaświadczenie z ZUS z systemu elektronicznego. Dokument zawiera wszystkie niezbędne informacje i mimo, że jest elektronicznie wygenerowany posiada podpis i pieczątkę imienną pracownika ZUS, oraz pieczątkę nagłówkową. Czy forma takiego dokumentu jest do przyjęcia.

2

Odp: Zaświadczenie z ZUS

Niestety nie, chyba że jest potwierdzony "za zgodność z oryginałem".

3

Przedmiotowy dokument jest w oryginale.

4

Jak masz oryginał z ZUS to nie wiem w czym problem.

5

KIO 225/15
KIO 1799/15
KIO 1801/15

ćwiczyłem to z wykonawcą,  tak samo jest z ZUS,
Nadanie wydrukom komputerowym rangi dokumentu możliwe jest wyłącznie na podstawie jednoznacznego przepisu ustawy. Dotyczy to także informacji z Krajowego Rejestru Karnego na temat karalności osoby. Wydruk komputerowy zawierający informację na temat karalności danej osoby mógłby zostać uznany za dokument jedynie w przypadku, gdyby przepis ustawy nadawał temu wydrukowi rangę dokumentu lub też zrównywałby jego moc z mocą dokumentów. Tak jednak nie jest. Żaden z przepisów ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym nie nadaje wydrukom komputerowym takiej mocy. Powyższej konstatacji nie zmienia fakt, że zgodnie z art. 23 ustawy o Krajowym Rejestrze Karnym, informacja o osobie, sporządzona na podstawie danych zgromadzonych w Rejestrze, bez względu na sposób jej udzielenia, stanowi zaświadczenie w rozumieniu przepisów działu VII Kodeksu postępowania administracyjnego. Należy bowiem zauważyć ? a potwierdza to również stanowisko Ministerstwa Sprawiedliwości, że w przypadku informacji wydawanej w formie pliku elektronicznego, dokumentem jest ten właśnie plik, który ma formę elektroniczną, a nie wydruk zawartości tego pliku. Stąd też skuteczne posługiwanie się taką informacją wymaga przede wszystkim przedłożenia pliku elektronicznego zapisanego na nośniku danych. Sam wydruk może w takim przypadku pełnić funkcję pomocniczą, ale wydruk nie może zastąpić dokumentu, którym jest plik elektroniczny.
    Należy podkreślić, że zrównanie mocy wydruków komputerowych z dokumentami urzędowymi zostało zastosowane w ustawie o Krajowym Rejestrze Sądowym w odniesieniu do informacji odpowiadających odpisowi z tego Rejestru. Na mocy art. 4 ust. 4aa ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym, pobrane samodzielnie wydruki komputerowe aktualnych informacji o podmiotach wpisanych do Rejestru mają moc zrównaną z mocą dokumentów wydawanych przez Centralną Informację, jeżeli posiadają cechy umożliwiające ich weryfikację z danymi zawartymi w Rejestrze. Ustawa o Krajowym Rejestrze Karnym nie zawiera analogicznego przepisu, stąd też brak jest podstaw do uznania, że sam wydruk informacji o osobie jest dokumentem.
    Tak jak podkreśla się w literaturze przedmiotu, zaświadczenie wydane w formie dokumentu elektronicznego może być używane jako dokument urzędowy jedynie w obrocie elektronicznym. Wydruk takiego elektronicznego zaświadczenia będzie tylko kopia takiego dokumentu. Izba zwraca także uwagę, ze podpis elektroniczny funkcjonuje tylko w postaci elektronicznej, jako algorytm obliczeniowy, a poza pamięcią komputera - po wydrukowaniu dokumentu opatrzonego takim podpisem, taki podpis nie funkcjonuje. Podpisu elektronicznego nie można odwzorować w żadnej innej postaci niż elektroniczna. Według ustaleń Izby, adnotacja na zaświadczeniu o treści ?Dokument został podpisany, aby go zweryfikować należy użyć oprogramowania do weryfikacji podpisu" nie tyle pozwala na weryfikacje podpisu [cokolwiek to znaczy], ale służy potwierdzeniu, ze taki dokument został wystawiony.

6

niestety ustawodawca zapomniał dostosować ustawę i takie wydruki mogą być tylko z CEIDG, KRS, ale nie z ZUS/KRK a szkoda ułatwiło by to wykonawcą,

7

Dokładnie, np. KRS był by ok, natomiast ZUS już nie.

8

a jakby dołączył do wydruku płytkę z wersją elektroniczną wink
po 18 kwietnia tylko wybrany oferent chyba będzie dostarczał dokumenty jak rozumiem

9

na nośniku danych tak,

10

jak wejdzie informatyzacja do zamówień to wykonawcy będą składać wszystko w wersji elektronicznej

11 (edytowany przez Grażka 2016-01-22 12:40:22)

Niestety dalej mam wątpliwości dot. powyższego dokumentu.  Jest on dokumentem elektronicznym, ale został podpisany  przez pracownika ZUS i opieczętowany Jego imienną pieczątką i pieczątką nagłówkową ZUS (pieczątki i podpis w oryginale) co oznacza, iż potwierdził on niezaleganie składek. Czy faktycznie zgodnie z wyżej cyt. wyrokami nie można przyjąć w/w dokumentu?

12

Czy ktoś odpowie mi na moje pytanie??????

13

Skoro masz dokument opieczętowany to jest to oryginał i tak należy go potraktować.

14 (edytowany przez Katiqq 2016-01-28 07:04:27)

Wykonawca może posłużyć się tradycyjnym zaświadczeniem ZUS w formie oryginału lub kopii poświadczonej  przez Wykonawcę za zgodność z oryginałem.

W przypadku zaświadczenia elektronicznego Wykonawca może złożyć zaświadczenie  przesyłając zamawiającemu na skrzynkę e-mail elektroniczne zaświadczenie, opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym. Możliwość składania dokumentów w formie elektronicznej potwierdził jednoznacznie Sąd Okręgowy w Kaliszu / Syg.akt II Ca 675/14/uznając, iż zamawiający nie ma prawa ograniczać możliwości przyjmowania dokumentów potwierdzających spełnienie warunków wyłącznie do formy papierowej.

W przypadku wydruku elektronicznego Wykonawca musi uwierzytelnić go za zgodność z oryginałem. Kopia wydruku powinna zawierać: jednoznaczny identyfikator tego dokumentu umożliwiający w razie potrzeby odnalezienie pierwowzoru w systemie teleinformatycznym, datę wykonania wydruku. Taki wydruk  zaświadczenia ZUS należy uznać za prawidłowy.

15

Ale na dokumencie są pieczątki więc nie jest to skan, nie jest to kopia, więc jest ok, Katiqq też dobrze radzi.