1

Temat: szacowanie usługa projektowa

Witam.

Mam pytania odnośnie szacowania, tj.

W zeszłym roku (pod sam jego koniec) zrobiliśmy zapytanie ofertowe poniżej 30 tys euro na usługę projektową na jeden z naszych oddziałów szpitalnych. Umowa została zawarta w styczniu 2016 r. na  ok 44 tys złotych brutto.

pytanie 1 . Czy szacując usługi projektowe na ten rok 2016 wliczam tą umowę (umowa zawarta w styczniu 2016 r. , zapytanie wysłane w grudniu 2015 )
W tym roku będziemy chcieli remontować inny oddział  (wartość ok . 70 tys zł brutto) i czy mam to sumować z tą umową ze stycznia?

pytanie nr 2.  Być może będziemy robić jeszcze kolejne 2 usługi projektowe na inne oddziały  - ale to pod warunkiem ogłoszenia odpowiedniego dla nas programu, konkursu  (unia, ministerstwo) - ale to tylko gdybanie. Czy nawet tak hipotetyczne zamówienia powinienem wliczać do szacunkowej na ten rok?

2

Odp: szacowanie usługa projektowa

Wszytko zależy od tego czy planowaliście pozostałe zamówienia z tej samej kategorii czy też np. po wszczęciu pierwszego wiedzy na temat pozostałych nie było lub planowane nie były.

3

pyt. 2 moim zdaniem, nie bo na dzień dzisiejszy, nie wiadomo czy ogłoszą program, czy uzyskacie dofinansowanie  itp,  itp, trochę za daleko wybieganie w przyszłość, tak to chyba już totalnie wszystkie zamówienia przyszłe/przeszłe itp trzeba by było łączyć, smile

gdyby była podpisania umowa o dofinansowanie to faktycznie niby zamówienie w miarę do zaplanowania, a tak to nie,

pyt. 1 i co to sumowanie ma dać, bo moim zdaniem jak zsumujesz, tzn, że poprzednie zamówienie też powinno być PN,
i to za 70 tyś, też, tak ?

dlatego myślę że plan zamówień i korekty do niego na bieżąco jak się ujawni w głowie wizja nowego zamówienia, to  fajna sprawa, i w miarę,

4

W 2015 r. w planie finansowym było zamówienie na usługę projektową za wartość 44 tys brutto. Przeprowadzono zapytanie ofertowe w grudniu 2015 r. i umowę zawarto w styczniu 2016 r. A wiec środki w planie finansowym z 2015 r zostaną przeniesione na plan finansowy na 2016 r. Wiem, że u NAS  jeszcze nie ma planu na 2016 r........

Moje pytanie jest bardziej w tej kwestii, czy usługi projektowe zliczam w danym roku? Jeśli tak to czy biorę pod uwagę daty umów czy samego wszczęcia postępowania (wysłania zapytań ofertowych).

Rozumiem Marcel, że Tobie chodzi czy wysyłając zapytania i zawierając umowę w styczniu na 44 tys. wiedzieliśmy, znaliśmy zakres kolejnego zamówienia na usługi projektowe? Jeśli tak to powinniśmy zliczyć razem, jeśli nie to odrębnie, niezależnie od daty czy zamówienie było udzielone w 2015 r. czy w 2016 r.?

pozdrawiam

5

Dokładnie, wszystko zależy od konkretnego przypadku.

6

myślę tak samo,