1

Temat: Referencje na potwierdzenie warunków udziału.

Witam.
Wykonawcy złożyli Referencje z których jasno nie wynikało,że spełniają warunki udziału ( nie wszystkie informacje były w referencjach).Podczas rozmowy telefonicznej, osoby które wystawiły dla Wykonawców te Referencje potwierdziły informacje o spełnieniu warunków.
Z tej rozmowy zrobiłam sobie notatkę służbową. Czy taka notatka wystarczy, czy jednak potrzebuję pisma od tych firm potwierdzenie spełnienia warunków.

Proszę o pomoc.

2

Odp: Referencje na potwierdzenie warunków udziału.

A co miałoby wynikać z referencji? W rozporządzeniu zapisano wyraźnie: w przypadku RB - czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone; w przypadku dostaw - czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie. NIC WIĘCEJ!
Wszystko inne powinnaś widzieć w: wykazie robót lub dostaw/usług.
Podstawowym dokumentem potwierdzającym spełnianie warunków udziały są wykazy, a nie referencje.
IMO powinnaś wezwać do uzupełnienia. Nie wiesz czy przez telefon nie rozmawiałaś z ciotką wykonawcy...

3

Racja motylku smile

4

Z referencji, albo oczywiście innych dokumentu miało wynikać ,że wykonawca świadczył usługę przez co najmniej 6 miesięcy i dożywiał w tej usłudze dziennie co najmniej 60 osób.

W wykazie wpisali to co chciałam, ale dokumenty na potwierdzenie tego co mi wykazali nie posiadają  informacji o spełnieniu warunków.

5

A potwierdzają należyte wykonanie, jeżeli tak to w zupełności wystarczy.

6

Daty realizacji usługi też powinny znaleźć się w wykazie. Spójrz do rozporządzenia.

7

Potwierdzają należyte wykonanie , ale nie jest w nich napisane nic o ilości dożywianych osób. Mam tak po prostu zaufać wykonawcy ,że napisał prawdę w wykazie?

8 (edytowany przez jo 2016-02-11 14:02:14)

tak, trzeba ufać, jak w wykazie jest to co miało być

9

Zwróć się do wystawcy referencji na potwierdzenie smile

10

Właśnie o to chodzi,że dzwoniłam do wystawcy i potwierdził mi to. Zrobiłam notatkę służbową, ale nie wiem czy nie musi być potwierdzenie pisemne od Wystawców.

11

No i dobrze, zostaw bo jest ok.