1

Temat: treść oferty nie odpowiada treści SIWZ?

Wykonawca złożył ofertę, w której nie skalkulował ceny zgodnie z postanowieniami SIWZ wymagaliśmy SIWZ,że cenę w ofercie i na fakturach należy okreslić w nastepujący sposób: cena jednostkowa brutto x ilość= wartość brutto. Stworzyłam arkusz kalkulacyjny w ofercie w którym zawarłam 4.jednostkę miary, 5.cenę jed. netto 6.wartość Vat, 7.cenę jed. brutto, 8.wartość brutto przy czym zaznaczone było, że wartość tę należy obliczyć (4x7) czyli jednostka miary x cena j. brutto. Jednak wykonawca skalkował wartośc brutto w inny sposób czyli jednostka miary x cena j. netto x vat. Czy mogę uznać taki sposób obliczenia ceny jako niezgodny z treścią SIWZ i odrzucić ofertę? Proszę o radę. Pozdrawiam i z góry dziekuję.

2

Odp: treść oferty nie odpowiada treści SIWZ?

Ten arkusz kalkulacyjny nawiasem mówiąc jest makabryczny
Wykonawcy pwnie zakręciło się w głowie i dlatego policzył po swojemu.
wg twojeko arkusza to wartość VAT to (cena netto x ilość x stawka VAT) a dalej piszesz że cena oferty to cena j. brutto x ilość  - to inny sposób w obu przypadkach VAT będzie miał inną wartość, więc jakby wykonawca nie liczył to popełni błąd

3

niestety źle mnie zrozumiałaś Ja okresliłam wartość brutto jako ilośćx cena j. brutto a Wykonawca policzył ilość x cena j. netto x vat

4

sprawdź czy jeżeli policzysz Twoją metodą i metodą Wykonawcy to czy wychodzi Ci różnica?

5

Wychodzą różnice w vat, czy mogę skorygować vat na podstawie art.88 ust.2?

6

Nora, odpowiedz!!!