1

Temat: opcja

Przetarg na budowę 100 szt. POŚ z możliwością zwiększenia maks. do 10 szt. Bez prawa opcji zostanie wybudowanych 100 szt., natomiast z prawem opcji 110 szt.
1. Czy formularzu oferty i w umowie mogę podać kwoty: bez prawa opcji i z prawem opcji oraz zaznaczenie, że kwota 1 POŚ z prawem opcji i bez prawa opcji będzie taka sama?
2. Czy do zabezpieczenia należytego wykonania umowy i  do obliczenie kryterium ceny bierzemy wartość maks., czyli kwotę z prawem opcji?
3. Środki w budżecie muszę mieć zabezpieczone na zamówienie bez opcji?
Z góry dziękuję za odp.

2

Odp: opcja

Czy ktoś pomoże...

3

Uważam, że:
1. możesz,
2. bierzesz kwotę bez opcji,
3. tak.

4 (edytowany przez Marcel 2016-03-24 13:42:50)

Zastosowanie prawa opcji jest możliwość zaciągnięcia zobowiązania jedynie w zakresie zamówienia podstawowego, zaś część opcjonalna stanowi jedynie uprawnienie zamawiającego.
https://biuletyn.piszcz.pl/prawo-administracyjne/554-prawo-opcji-w-zamowieniach-publicznych

5

Formularz oferty powinien zawierać zarówno cenę wykonania zamówienia podstawowego oraz - najlepiej wyodrębnioną - cenę za wykonanie zamówienia objętego prawem opcji.
ZNWU najbezpieczniej bez opcji.
Na chwilę rozstrzygania postępowania, czy też zawierania umowy nie musisz posiadać środków finansowych na realizację opcji. Jednak na dzień składania Wykonawcy oświadczenia o uruchomieniu opcji pieniążki musisz mieć zabezpieczone.

6

Kontynuując ten temat... Obecnie jestem na etapie przygotowywania postępowania również z prawem opcji. Zastanawiam się na kryteriami oceny ofert. Co myślicie o następujących kryteriach:
1) cena oferty (obejmująca zakres gwarantowany oraz objęty opcją) - ... pkt
2) cena za wykonanie zamówienia gwarantowanego - ... pkt
3) okres udzielonej gwarancji - ... pkt

Kryterium nr 1) i 3) jest dla mnie oczywiste. Tylko jak to się ma z kryterium nr 2?
Gdzieś kiedyś czytałem, że kryterium oceny ofert może odnosić się do ceny jednostkowej. Patrząc więc przez analogię byłoby to dopuszczalne.
Zamówienie jednak będzie być może dofinansowane (stąd ta opcja) i dlatego wolę dopytać forumowiczów.

Co 100 głów to nie jedna smile

7

A co w sytuacji, kiedy w dniu podpisania umowy będę wiedzieć, że wykonam z opcji tylko 8 szt. a nie 10 szt. W umowie nadal ma widnieć razem z opcją te 110 szt?
Zabezpieczenie raczej z maks. wartością, zgodnie z art. 150 ust. 1 pzp.

8

Nie punktował bym ceny w rozbiciu na cenę gwarantowaną i cenę z opcji, wszak nie wiesz czy udzielisz zamówienia w opcji stąd może być i tak że wygra oferta droższa z gwarantowaną a niższą w opcji, osobiście nie polecam.

9 (edytowany przez peri78 2016-03-24 14:58:14)

Nie oceniałbym osobno opcji i gwarantowanego. Jedno kryterium odnosiłoby się do ceny oferty, która zawiera cenę całości oraz opcji. Drugie kryterium odnosiłoby się tylko do ceny zakresu gwarantowanego.
W ten sposób chcę uniknąć sytuacji, w której Wykonawca złożyłby najtańszą ofertę (gwarantowane+opcja), jednak w części gwarantowanej wcale by nie był najtańszy. Oczywiście waga kryteriów musi być odpowiednio dobrana.

10

W tym wypadku cena jako kryterium - pasuje, tylko wiadomo że cena z gwarantowanej będzie taką samą jak z opcji.

11

ab123, z tym ZNWU masz niby rację. Ja też tak uważam. Są jednak "mili" kontrolerzy, którzy na prawdę tego się czepiają. A czy jest sens kopać się z koniem - nawet niedouczonym - w przypadku gdy masz zamówienie finansowane ze środków UE?

12

Marce, nie w tym przypadku. Jako zamówienie gwarantowane jest wykonanie pewnych robót budowlanych. Jako opcja - szczegółowo opisana - też są roboty budowlane, ale w innym zakresie.

13

A jesteś pewny że opcja obejmować może r.budowlane?

14 (edytowany przez peri78 2016-03-25 12:33:50)

Marcel, a czemu niby to nie można stosować opcji przy robotach budowlanych? Nie znalazłem jeszcze takiej opinii, czy też wyroku. Wiadomo, że w takim przypadku należy do SIWZ załączyć kompletną dokumentację odnośnie tej opcji tak, aby Wykonawcy mogli w sposób należyty przygotować ofertę.

Pozwolę sobie jeszcze o uzupełnienie wpisu o przydatny link do artykułu Prawo opcji i zamówienia uzupełniające jako sposoby zwiększenia zakresu zamówienia

A tak na koniec życzę wszystkim Zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Wielkanocnych smile

15

Opinii jest wiele i byłbym bardzo ostrożny z opcją do r.budowlanych.