1

Temat: Czy przekazane zasoby sąprawidłowe

Startuję w postępowaniu na wykonanie infrastruktury sanitarnej. Posiadam doświadczenie, jednakże nie na taką wartość jaką żąda Zamawiający. Chcę polegać na zasobach innej firmy (bez wchodzenia w konsorcjum). Czy w zobowiązaniu do udostępnienia zasobów mogę mieć zapis:
1) zakres udostępnianych zasobów:wiedza i doświadczenie - Udostępniamy wiedzę i doświadczenie Pana Jana Kowalskiego  - naszego pracownika( który realizował zadanie pn. AAAA (spełniające warunek udziału w postępowaniu).
2) okres korzystania z zasobów - w okresie realizacji zamówienia
3) sposób wykorzystania ww. zasobów przez wykonawcę przy wykonywaniu zamówienia - Pan Jan Kowalski będzie świadCzył usługi doradcze i konsultacyjne
4) Charakteru stosunku: umowa cywilnoprawna zawarta pomiędzy Janem Kowalskim a Wykonawcą

2

Odp: Czy przekazane zasoby sąprawidłowe

A Pan Kowalski ma poświadczenia lub jest w stanie je zdobyć?

3 (edytowany przez samzam 2016-04-05 07:02:21)

Pan Jan Kolwalski jest podstawowym specjalistą w firmie X, i chcę w ramach doświadczenia firmy X uzyczyć zasobu tej firmy w postaci osoby Jana Kowalskiego który będzie udzielał porad  - doradztwo i konsultacje

4 (edytowany przez seniorcristobal 2016-04-05 07:14:46)

Są różne wyroki KIO co do tego, czy doradztwo i konsultacje są wystarczającym i rzeczywistym narzędziem przeniesienia wiedzy i doświadczenia. Sporo zależy od przedmiotu zamówienia i jest oceniane indywidualnie. Są i takie wyroki, że w RB bez aktywnego i sprecyzowanego uczestnictwa trudno mówić o faktycznym użyczeniu doświadczenia (można jedynie tak użyczyć wiedzę).

Ja akceptowałem doradztwo i konsultacje przy użyczaniu wiedzy i doświadczenia w robotach budowlanych ale wzywałem do uzupełnienia/wyjaśnień większego uszczegółowienia tego "doradztwa i konsultacji" aby nie mieć zarzutu, że złożone zobowiązanie i sam udział ma charakter wyłącznie fasadowy. Podobnie jest u Ciebie: czy te dwa słowa mają dać Zamawiającemu pełen obraz tego, jaki będzie konkretnie udział użyczającego w zamówieniu? Czego ma się spodziewać Zamawiający?

5

Inanczej: To co napisać w zobowiązaniu, jeżeli korzystam z czyjegoś doświadczenia, a firma nie będzie podwykonawcą?

6

może że użyczający będzie szkolił pracowników, że będzie na bieżąco konsultował telefonicznie przebieg prac i wspomagał telefonicznie  podejmowanie kluczowych decyzji

7

Na chwilę obecną doradztwo i konsultacje są ok.

8 (edytowany przez seniorcristobal 2016-04-05 08:51:18)

Tak, myślę, że porady via telefon to świetny sposób przekazania skomplikowanej wiedzy i doświadczenia w zakresie instalacji sanitarnych wink
Przeszkolenie pracowników - to jest już jakiś konkret. Tylko w jakim trybie, w jakim wymiarze czasowym?

co napisać? Napisać bardziej szczegółowo jak będzie doradzał: w jakim zakresie prac/robót/ , jak będzie wyglądała jego obecność na budowie (czy tylko wspomniane powyżej porady telefoniczne), co będzie konsultowane (przykręcenie każdej śrubki też?).

Jednym słowem - jakieś konkrety. W innym wypadku to zwykły handel referencjami aby spełnić warunki udziału.
Gdybym ja-  jako ten Kowalski godził się, że będę komuś doradzał i coś konsultował- to chyba wiem, co i w jakim zakresie mam robić? Czy jako fachowiec, mający też pewnie inne zobowiązania - idę w niewiadome i nie wiem, co mnie czeka, ile godzin i w jakim zakresie? Więc wystarczy napisać, do czego zobowiązuje się (konkretnie) ten Kowalski. Dosyć prosta sprawa, a jak sam Kowalski - nie wie, jak i co będzie konsultował i inni mają mu to powiedzieć- to już wiele wyjaśnia;)