1

Temat: Wszczęcie postepowania przed nowelą

Witam forumowiczów, zastanawiam się czy mogę ogłosić PN w sytuacji kiedy nie mam w budżecie środków w ogóle.

Sytuacja wcale nie taka dziwna w kwietniu. Nowela ma wejść 18 ale najprawdopodobniej będzie poślizg.
Dostaliśmy z zewnątrz środki na rb,  27 kwietnia będą środki w budżecie ale martwię się czy już nie będzie też obowiązywała nowela.

Z tą kwotą środków, jaką zamawiający przeznacza na sfinansowania wiele jest teorii. Ale czy jest gdzieś zapis, że nie można wszcząć postępowania  bez środków???

2

Odp: Wszczęcie postepowania przed nowelą

Wszcząć możesz bez kasy, ale nie możesz podpisać umowy.

3

To wiem, ale poszukuje podstawy, skarbnik nie bardzo chce podpisać wniosek bez kasy....

4

a po co wszczynać jak nie ma kasy zabezpieczonej, a jak to potem ewentualnie umożysz, związanie ofertą pamiętaj?

5

wszcząć termin składania ofert  po 27 jakby coś to unieważnić postępowanie w ogłoszeniu jest nawet taka adnotacja czy przewiduje się unieważnienie postępowania w przypadku braku środków europejskich

6

Ada napisał/a:

To wiem, ale poszukuje podstawy, skarbnik nie bardzo chce podpisać wniosek bez kasy....

Pani skarbnik tego nie wie? Wynika to z ustawy o odpowiedzialności za naruszenie finansów publicznych art. 18b pkt 2 - dopiero zaciągnięcie zobowiązania jest naruszeniem, a ogłoszenie postępowania to jeszcze nie jest zaciągnięcie zobowiązania smile

7

Ada napisał/a:

Dostaliśmy z zewnątrz środki na rb,  27 kwietnia będą środki w budżecie

Ale czy to środki z UE?

Bo jak nie, to chyba nie ma możliwości z tytułu braku środków?

8

do ZP_1899 - kasa jest już przyznana ale nie wprowadzona do budżetu.

Swoją droga ciekawe kiedy wejdzie w życie nowela...

9

zgadzam się jak to nie ue, to lepiej nie, bo nie będzie podstawy

10

edelka napisał/a:
Ada napisał/a:

Dostaliśmy z zewnątrz środki na rb,  27 kwietnia będą środki w budżecie

Ale czy to środki z UE?

Bo jak nie, to chyba nie ma możliwości z tytułu braku środków?

Z budżetu krajowego, nie z UE.
No właśnie nie znajduje żadnego zakazu .....

11

jak z krajowego to nie wszczynaj. zakazu wszczęcia nie znajdziesz, ale chroń się jak możesz, niech najpierw skarbnik zaklepie

12

Ale problem w tym że ja chciałabym wszcząć bo boję się początków nowych przepisów , noweli jednym słowem...

13

A jakieś pismo potwierdzające przyznanie środków jest?

Może na tej podstawie skarbnik by podpisał. Skoro środki przyrzeczono, to w budżecie powinny się znaleźć...

14

to przetłumacz szanownemu skarbnikowi - choć pewnie będzie trudno - na czym stoisz!
to tak jakbyś kupowała "na krechę", a kasa miałaby być jutro...

15

ZP_1899 napisał/a:

to przetłumacz szanownemu skarbnikowi - choć pewnie będzie trudno - na czym stoisz!

Dzięki smile dobre dobre

16

ZP_1899 napisał/a:

No właśnie na dniach będzie i mam nadzieję że to pomoże..

Generalnie szukam potwierdzenia, że ta naprawdę to ZAKAZU nie ma.

17

Ehh tam, poczekaj na nowelizację, będzie prościej jak ustawodawca zakłada big_smile

18 (edytowany przez jo 2016-04-07 06:54:11)

ja nie czekam wszczynam co mogę a kto wie może nawet co nie mogę wink

19

wypychać ile się da, bo po nowelizacji to konia z rzędem temu co ogarnie to wszystko co powymyślali,

20

Tylko na jakiej podstawie unieważnię postępowanie, jeśli nie wprowadzą środków do budżetu...

Dzisiaj mam zero, wszczynam i baaacchchhhh - nie ma kasy, teoretycznie..
Nie widzę podstawy unieważnienia sad

21

No ja niestety też nie...

Byłam w podobnej sytuacji - miałam obiecane pieniądze (nawet pismo, że są przyznane środki - ale to nie była decyzja finansowa) a pieniędzy w budżecie nie było...

Nie chciałam ogłaszać przetargu, poczekaliśmy.

Ale tu inny problem - chcesz ogłosić ale nie ma pieniędzy...

Ciężka sytuacja...

22

Noooo ciężka sad  i  jednak chyba niemożliwa sad

Co innego gdybym miała jakąkolwiek kwotę...ale zero w momencie ogłoszenia przetargu jest chyba niemożliwe.

23

Przeszkód natury prawnej nie ma. Możesz wszczynać postępowanie. Ostateczną decyzję podejmuje kierownik zamawiającego a nie skarbnik. Nie w tym wypadku.
Inna sprawa to obawy co do otrzymania środków. Podejmując decyzję o wszczęciu postępowania kierownik powinien wiedzieć na 100% że kasa będzie. Jeżeli kasy nie będzie to problem z unieważnieniem (dyscyplina FP).

24

na pocieszenie chyba nie zdążą do 27 kwietnia wink

25

Wszystko wskazuje na to że nie zdążą z nowelą i nie pozostaje mi nic innego jak poczekać do sesji na środki finansowe.

Faktycznie, bez środków można wszcząć ale unieważnić już nie ma możliwości gdy tych środków jednak nie będzie.