1

Temat: Konsorcjum+spółka cywilna

Otrzymałem ofertę Konsorcjum składającego się z firmy X i Y (Y -spółka cywilna z trzema współwłaścicielami). W dołączonej umowie Konsorcjum wyznaczona jest osoba do reprezentowania Pan Z. Każda z firm podpisywała jednak swoje dokumenty (oświadczenia i zaświadczenia) za zgodność z oryginałem. Czy jest to poprawne? Czy jednak musi każdy dokument podpisać osoba wyznaczona do reprezentowania Konsorcjum?
I jescze jedno pytanie odnośnie spółki cywilnej: Czy wystarczą zaświadczenia o niezaleganiu (ZUS i US) od spółki cywilnej czy muszą być odrębne od każdego wspólnika?

2

Odp: Konsorcjum+spółka cywilna

pilar napisał/a:

Każda z firm podpisywała jednak swoje dokumenty (oświadczenia i zaświadczenia) za zgodność z oryginałem. Czy jest to poprawne? Czy jednak musi każdy dokument podpisać osoba wyznaczona do reprezentowania konsorcjum?

Jest ok

pilar napisał/a:

I jescze jedno pytanie odnośnie spółki cywilnej: Czy wystarczą zaświadczenia o niezaleganiu (ZUS i US) od spółki cywilnej czy muszą być odrębne od każdego wspólnika?

Mogą być wystawione na spółke ale w treści wskazywać podmioty ją tworzące

3

Niestety w treści zaświadczeń widnieje tylko nazwa spółki i nie ma danych osób tworzących spółkę. Rozumiem, że należy wezwać do uzupełnienia

4

Tak jest

5

No to mała korekta odnośnie spółki cywilnej smile
Spółkę cywilną tworzą samodzielne podmioty gospodarcze gdzie wykonawcą jest każdy z jej wspólników i każdy dokonuje samodzielnego zgłoszenia do ewidencji prowadzonej działalności gospodarczej. Z US i ZUS rozliczają sie każdy oddzielnie ! Wspólnie jako spółka cywilna  rozliczaja z US tylko VAT. Wspólnie występują też w obrocie gospodarczym  i tyle Marko wink
Więc ,co do zaświadczeń o niezaleganiu z ZUS i US -każy osobno.

6

madziulek napisał/a:

Więc ,co do zaświadczeń o niezaleganiu z ZUS i US -każy osobno.

Oj błądzisz wink. Zaświadczenie wystawione na spółke z wymienieniem podmiotów ją tworzących jest prawidłowe.

7

Pytanie: Jakie zaświadczenie wystawione na spólkę ?

8

I jeszcze jedno , nawet jeżeli US wystawiają zaświadczenie o jakich wspominasz to nie znaczy ,że forma o ktorej napisałam jest niewłaściwa , dodam ,że jest jak najbardziej prawidłowa smile Czyli mamy 2 formy dozwolone wink tak Marko ?

9

Tak obie są dozwolone, pozwoliłem sobie wkroczyć bo twierdziłaś, że tylko zaświadczenie wystawione na każdego z wspólników jest prawidłowe - a to oczywista nieprawda wink

10

To jeszcze mała interpretacja na zakończeni wink
Zgodnie z Rozprządzeniem w sprawie rodzajów dokumentów jakie.........itd w treści Par.1.1 zapisane jest " W celu potwierdzenia ,że wykonawca.....(chodzi mi właśnie o to słowo) gdzie zgodnie  z Art.2 pkt.11 PZP spólka cywilna wykonawcą nie jest , są nimi wspólnicy spólki . Wracajac zatem do wymogu zaświadczeń US( wynikajacego ze wspomnianego rozporządzenia) należy brać pod uwagę wlasnie Wykonawcę . I  co Ty na to Marko ? wink

11

Nic zupełnie, nikt nie kwestionuje że w przypadku SC mamy przyjemność z ofertą wspólną. Nie rozumiem natomiast dlaczego chcesz kwestionować fakt, że w jednym dokumencie napisano, że każdy z panów A,B,C tworzących Spólke X nie zalega z podatkami. Cóż, wolny kraj wink

12

Po prostu, to inny rodzaj podatków wink nice day smile

13

No z nice day moge sie zgodzić wink

14

Marko napisał/a:
pilar napisał/a:

Każda z firm podpisywała jednak swoje dokumenty (oświadczenia i zaświadczenia) za zgodność z oryginałem. Czy jest to poprawne? Czy jednak musi każdy dokument podpisać osoba wyznaczona do reprezentowania konsorcjum?

Jest ok

czy moglibyscie podrzucic jakis wyroczek nt?

15

marko rzuc mi tu cosik. napewno masz ja nie moge namierzyc.