1

Temat: NOWA PROCEDURA

Witam wszystkich.
Zapraszam każdego kto będzie miał praktyczne tematy / pytania, dotyczące nowej procedury.
Umieściłem to w "dokumentowaniu zp", bo wszystko co z procedurą związane to dokument.

Osobiście śledzę te wszystkie nowelizacje, począwszy od tej styczniowej, poprzez lutową i najświeższą.
Postęp jest bo już nie ma ewidentnie wykluczających się norm, za to w mojej ocenie jest dużo niedopowiedzeń - w tym sensie, że możliwe działania zamawiającego nie prowadzą do jednoznacznego końca.
Jeśli Ktoś z Was będzie miał pytania typu:
- jeśli zrobię tak to co teraz (ewentualności)?
- czym ryzykuję, jeśli tak zrobię?
- czy muszę tak albo tak?
- (...)?
- i nieskończenie wiele - to tu zapraszam !

2

Odp: NOWA PROCEDURA

Fajny pomysł....:)

3

Dzięki.
Mnie nurtuje art. 24aa - "odwrócona procedura", niby ułatwia, ale pytań z tym mam mnóstwo

4

Ja z kolei czekam na ostateczny kształt noweli...

5

Ale jak coś mnie najdzie nawet przed "ostatecznością" to będę pisał

6 (edytowany przez jo 2016-04-08 10:11:53)

czy ust 4 art 22a mówi że podmiot trzeci musi być podwykonawcą?

7

zdecydowanie w odniesieniu do tych warunków podwykonawstwo staje się obowiązkiem.
założenie (w tym artykule) jest takie żeby eliminować tzw. "krzaczki".
ciekawi mnie jak to plus obowiązkowa umowa o pracę wpłynie w praktyce na cenę?
rynek sobie z tym szybko poradzi i zamawiający będą mieć więcej tematów do pilnowania, już na etapie wykonywania zamówienia... bo ktoś to chyba musi ogarniać czy ubiega się ten sam co faktycznie i na jakich warunkach wykonuje.

nie widzę tego zbyt dobrze

8 (edytowany przez jo 2016-04-12 06:39:27)

macie może pomysł co dopisać w opisie zamówienia podstawowego żeby po nowelizacji można było skorzystać z uzupełniających do zamówień wszczętych przed nowelizacją (nowe brzmienie art 67ust 1 pkt pkt 6)??

9

musiałbyś się skupić chyba na szerszej definicji "podobne", bo było wcześniej "tego samego rodzaju", poza tym nie ma już tych 50%.
a swoja drogą ciekawe jak z przejściowymi, bo skoro uzupełnienie zastrzeżesz w "starej" procedurze to skoro może to być 3-letnie, to jak do tego podejdą z "przejściową". w każdej "normalnej" nowelizacji powinno być przewidziane, który artykuł do kiedy ma moc, ale tu o przejściowych cisza..., chyba że coś pominąłem

10

poczekajmy na ostateczną wersję. Co do przejściowych to przy obecnym rządzie prawie pewne, iż ich nie będzie lub tylko bardzo konieczne. Pamiętam to z lat 2005 co do innych przepisów ustalanych przez obecnie nam panujących

11

mam obawy że po nowelizacji nie będzie możliwości skorzystania z uzupełniających przy "starych" postępowaniach

12

co do uzupełniających to napewno nie. To jednak nowe postepowanie WR a jesli tak to po nowemu i w nowej ustawie

13

Witam - pytanko mam małe.
Chodzi o dział III rozdział 6 - Zamówienia na usługi społeczne.
Czy w tych starych niepriorytetach trzeba wymagać JEDZ ? ja się niczego tam nie doczytałem takiego.
Bo sama procedura jest ułatwiona powyżej 750.000 Ełro - ale tu nic nie ma o JEDZ...
Podobnie między 30.000 Ełro do 750.000 Ełro, gdzie można w ogóle działać tylko zgodnie z art. 138p.
Rozumiem to tak, że jak Wykonawca złoży JEDZ to ok, ale zamawiający może bazować na oświadczeniach.

Dzięki z góry

14

Kolejne pytanie.

Art. 24 ust. 1 w aktualnie obowiązującej jako wymagany do niepodlegania wykluczeniu to teraz będzie art. 24 ust. 1 pkt 12-23? Reszta ustępów tego artykułu to tylko "nadgorliwość" zamawiającego - ja tak rozumiem, a Wy?

15

W art. 24 ust. 1 pkt 12-23 są wymienione obligatoryjne przesłanki wykluczenia. W ust. 5 wymieniono przesłanki fakultatywne, czyli możesz - nie musisz.
Najbardziej mnie martwi pkt 14 w ust. 1: "14)   wykonawcę, jeżeli urzędującego członka jego organu zarządzającego lub nadzorczego, wspólnika spółki w spółce jawnej lub partnerskiej albo komplementariusza w spółce komandytowej lub komandytowo-akcyjnej lub prokurenta prawomocnie skazano za przestępstwo, o którym mowa w pkt 13" - czy to znaczy, że akcjonariusze również będą musieli składać oświadczenia???

16

dotyczy tylko komplementariusza / y

17

Witam, szykuję przetarg i mam pytanie odnośnie wykazu usług i wykazu osób w przypadku procedury odwróconej. Te wykazy żądam tylko od wykonawcy, który uplasował się na najwyższej pozycji w rankingu? Czyli nie zamieszczam wzoru tych wykazów na etapie ogłoszenia o przetargu, tylko na podstawie art. 26 ust. 2   wzywam tego jednego najwyżej ocenionego Wykonawcę do uzupełnienia, przesyłając dla ułatwienia np. swój wzór.

18

myślę że można pokazac to jako załącznik w SIWZ, ale też nie trzeba

19

witam,

na potwierdzenie jakiej przesłanki z art. 24 ust. 1 lub ut. 5 mogę żądać oświadczenia wykonawcy o niezaleganiu z opłacaniem podatków i opłat lokalnych, o których mowa w ustawie z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych - par. 5.9 rozporządzenia o dokumentach?

20

moim zdaniem oświadczenie z § 5 pkt 9 rozporzadzenia   - 24 ust 1 pkt 15, a zaświadczenia  § 5 pkt 2) na podstawie 25 ust 5 pkt 8)

21

A czasami nie 24.5.8?

22

też mi pod to tylko podchodzi.
zus i us też chyba tylko pod art.24.5.8?

muszę ogłosić przetarg powyżej progów unijnych i zastanawiam się które dokumenty mam zaś żądać na potwierdzenie przesłanek z art. 24.1

23

Katiqq napisał/a:

A czasami nie 24.5.8?

tak sorki

24 (edytowany przez jo 2016-08-16 12:59:57)

szad napisał/a:

też mi pod to tylko podchodzi.
zus i us też chyba tylko pod art.24.5.8?

muszę ogłosić przetarg powyżej progów unijnych i zastanawiam się które dokumenty mam zaś żądać na potwierdzenie przesłanek z art. 24.1

chyba tylko krk w zakresie 13,14,21 i oświadczenia z rozporządzenia § 5 - 5, 6, 9 10 ale już sam nie wiem po co oświdczenia jak jest JEDZ i ma w ternie 3 dni złozyć informacje o grupie kapitałowej

25

jo napisał/a:

chyba tylko krk w zakresie 13,14,21 i oświadczenia z rozporządzenia § 5 - 5, 6, 9 10 ale już sam nie wiem po co oświdczenia jak jest JEDZ i ma w ternie 3 dni złozyć informacje o grupie kapitałowej

5.1, 5.5, 5.6 to na pewno, bo w art. 24.1 są identyczne sformułowania.

5.9 cały czas się zastanawiam???

5.10 to muszą sami złożyć zgodnie z ustawą, więc nie bardzo rozumiem po co ten dokument w rozporządzeniu jest wymieniony.