1

Temat: treść poświadczenia

Witam mam teki pytanko, koleżanka zasiała mi wątpliwości ponieważ twierdzi że w poświadczeniu lub referencjach składanych przez wykonawcę w celu wykazania warunku wiedzy i doświadczenia muszą zawierać w swojej treści słowo poświadczenie lub oświadczenie, co o tym myślicie, czy ma racje? Powołuje się na rozporządzenie że to z jego treści wynika? Ja przyjmuje nawet referencje i nie ma tam słowa poświadczam.

2

Odp: treść poświadczenia

Może nosić miano REFERENCJE big_smile

3

Referencje to przecież forma poświadczenia. Zbyt kurczowe trzymanie się literalnych zapisów rozporządzenia generuje niepotrzebne formalizmy.

4

ale czy w treści musi być słowo że się poświadcza lub oświadcza , że dane roboty zostały wykonane

5

Niekoniecznie.

6

Z treści dokumentu musi wynikać, że usługa/robota/dostawa została wykonana należycie. To wszystko.

7

Najważniejsza jest treść, że po prostu jest ok. nawet nie musi być napisane wprost że należycie, bo słowo można zastąpić przecież innym o tym samym znaczeniu smile

8

Dokładnie o to mi chodziło, gdy pisałem, że "z treści ma wynikać". smile

9

Dziękuję też tak myśałam ale czasem tak ktoś coś mi namiesza , że nie wiem już co robić

10

Wykonawca jako dowód załączył do wykazu usług kopię pierwszej strony projektu budowlanego, zatwierdzonego przez wojewodę. W rozporządzeniu jest mowa o dokumentach wystawionych przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane.  Czy kopia projektu budowlanego może być takim dokumentem?

11

Chyba jakiś żart. I niby co kopia projektu ma poświadczyć? Że miał go w ręku? Bo chyba nic więcej. Z treści dokumentu musi jednoznacznie wynikać to, co zapisano w rozp. w spr. dokumentów, czyli: roboty budowlane zostały wykonane należycie, w szczególności informacje o tym czy roboty zostały wykonane zgodnie z przepisami prawa budowlanego i prawidłowo ukończone, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego roboty budowlane były wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - inne dokumenty.

12

Chodzi o potwierdzenie należytego wykonania usługi projektowej. Ta strona może potwierdza, że projekt został wykonany, ale już nie, że usługa wskazana w wykazie została wykonana należycie.

13

Wezwać do uzupełnienia wykazu wraz z potwierdzeniem. Nawet jeśli nie ma, to jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy.