Temat: Podmiana referencji
Witam,
Jedna z firm wykazała, że wykonuje usługę i przedłożyła referencje sprzed 6 miesięcy przed dniem składania ofert. Zamawiający wezwał firmę do uzupełnienia referencji sprzed max 3 miesiący przed terminem składania ofert. Firma uzupełniła referencje, lecz nie potwierdzila za zgodność z oryginałem. Zamawiający to zlekceważył i uznał referencje - wybierając najkorzystniejszą ofertę tej właśnie firmy. Jako że jesteśmy firmą konkurencyjną, poinformowaliśmy zamawiającego o niezgodnej z przepisami ustawy czynności - uznanie referencji bez "za zgodność z oryginałem". W odpowiedzi zamawiający przesłał nam skan poprawnych referencji firmy konkurencyjnej, które były potwierdzone "za zgodność" i zostawił nam taką wiadomość:
"W związku z zapytaniem przesyłam właściwe referencje z potwierdzeniem za zgodność. Poprzednie bez potwierdzenia zostały błędnie załączone przez pracownika. Pozdrawiam"
Według na to jest nie poważne, bo wiemy że Zamawiający zamiast powtórzyć czynność wyboru ofert, zadzwonił do firmy która wygrała i kazał szybko dostarczyć poprawne referencje potwierdzone "za zgodność", następnie dokumenty podmieniono.
Na referencjach złożonych w niewłaściwej formie jest pieczęć zamawiającego i data wpłynięcia - 29.04.2016. Na referencjach które nam dzisiaj przesłali na email nie ma znaków potwierdzających zarejestrowanie dokumentu w gminie - ewidentnie widać, że dokument został dzisiaj podmieniony - 5 dni po wyborze najkorzystniejszej oferty.
Informację o niezgodnej z przepisami ustawy czynności dostali dzisiaj rano, unikali rozmowy telefonicznej z nami, mówiąc że nie ma dyrektora, następnie koło 15 przesłali poprawny dokument, który wiadomo że został na szybko dostarczony przez firmę konkurencyjną.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji?
Odwołaniem do KIO coś zdziałamy?