1

Temat: Zamówienie dodatkowe - roboty budowlane

W trakcie roboty budowlanej okazało się, iż trzeba wykonać prace dodatkowe, których wartość jest bliska zamówieniu podstawowemu - niestety wcześniej nie można było tego przewidzieć (wartość zamówienia nie jest duża bo około 10 tys.).
CO zrobić, aby wszystko przeprowadzić zgodnie z Ustawą powołać się na art. 67 ust. 1 pkt 1 a) (Zamówienie z wolnej ręki)- przecież wykonawca zaczął już prace, wykonał część zamówienia, jak to ugryźć ?

2

Odp: Zamówienie dodatkowe - roboty budowlane

Jeżeli dobrze rozumiem to razem z  dodatkowymi będziesz miał 20 tys. zł , a to jest poniżej progu 6.000 euro - możesz zlecić poza ustawą . Chyba że chodzi o 10 tys. euro anie złotych...

3

Nie mogę, bo to jest jedna z kilku robót rozciągniętych w czasie dla danej nieruchomości, w których w sumie wartość zamówienia przekracza 6 tyś. euro. Poza tym przetarg się odbył, wykonawca zaczął już prace. A wogóle to całe zamówienie składało się z dwóch części, a to o czym pisze to jedna część. I co mam zrobić ?

4

Zawsze masz jeszcze furtkę na art.4  pkt 8, ponieważ umowa dodatkowa jest poniżej 6.000 euro, ale z punktu widzenia kontrolującego może to wyglądać na furtkę otwieraną wytrychem...

5

Po pierwsze - czy cena była ryczałtowa, jeśli tak, to o żadnych dodatkowych zamówieniach nie ma mowy.
Jeśli nie było ryczałtu, to można zrealizować zamówienie z wolnej ręki (do 20%), jednak należy sie podeprzeć art. 67 ustawy (mocne i szerokie uzasadnienie faktyczne i prawne).
Wypełniamy równiez protokół i załączniki.

6

Szkoda tylko, że 100% nie zmieści się w 20 % smile

7 (edytowany przez lukazs 2007-04-05 06:43:40)

A co zrobić jeśli roboty dodatkowe wychodzą poza ustawowe 20%?
Nie ma wtedy zastosowania art 67.
nowy przetarg?

8

a srodki na to masz?

a jesli masz to dlaczego tak dzielicie to zamowienie?
czyz nie lepiej rozpisac przetarg i go etapowac wg harmonogramu?

9

Lolilap -> zamówienia dodatkowe mają to do siebie że są nieprzewidywalne na etapie zamawiania podstawowego wiec bym nie szarżował z tym dzieleniem zamówienia wink

10

Sytuacja dość zawiła. Ja chyba zrobiłabym tak, że zleciłabym teraz roboty dodatkowe do 20% - niech już coś robią smile, a w międzyczasie przygotowywałabym kolejne postępowanie.

11

Trochę za mało danych dotyczących samego przedmiotu, ale nie zamówienia tylko ogólnie (co to za zadanie), żeby coś doradzać. Na jaki okres zostało zadanie rozciągnięte w czasie? Rodzaj robót dodatkowych jest tożsamy z zamówieniem? Jak zostało nazwane zadanie? Czy te roboty dodatkowe muszą być wykonane przed wykonaniem zamówienia?

To wszystko jest istotne, zeby coś doradzać. Tak to tylko dywagacje i hipotetyczne rozważania. Sprawa może być prostrza niż by się mogło wydawać na pierwszy rzut oka lub taka bez wyjścia.

Pozdrawiam

12

Marko napisał/a:

...wiec bym nie szarżował z tym dzieleniem zamówienia wink

ok masz racje - co do dotatkowych i ich nieprzewidywalnosci nie mam watpliwosci, moje stwierdzenie dotyczy faktu rozciaglosci zamowienia... ("bo to jest jedna z kilku robót rozciągniętych w czasie dla danej nieruchomości") akurat mam stycznosc lub nawet wiecej z robotami bud i wiem ze czesto te nieprzewidziane wynikaja z niedopatrzen lub braku weryfikacji projektow...przez Zamawiajacego.
fakt rozciaglosci i dzielenie na tak male etapy (wart 10000 zl) powoduje zapewne znaczny wzrost kosztow tej inwestycji ... a jesli znajduja sie srodki na 100% wieksze zamowienie niz oglosili to mniemam ze ich stac na wieksze post....

"zamówienia dodatkowe mają to do siebie że są nieprzewidywalne na etapie zamawiania podstawowego"
tak a to juz jest kwestia interpretacji zamawiajacego o czym bdbrze wiesz, gdyz wiekszosc osob (a nawet "szkoleniowcow") ma z tym duuuzy problem.

pozdr