Temat: ANEKSOWANIE UMóW
PROSZę O PODANIE PRZYKłADU WYROKU DOTYCZąCEGO ANEKSOWANIA UMóW
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → ANEKSOWANIE UMóW
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
PROSZę O PODANIE PRZYKłADU WYROKU DOTYCZąCEGO ANEKSOWANIA UMóW
A dokładniej? Co chcesz aneksować
wykonawca dokumenatcji projektowej chce dokonac zmiany sposobu fakturowania z koncowej na czesciowa, czy mozemy tego dokonac/
A wykażesz korzyść dla zamawiającego bo przesłanka nieprzewidywalności raczej nie da sie zastosować?
Właściwie to nie spytałem o najważniejsze - czy termin płatności był kryterium oceny ofert
Właściwie to nie spytałem o najważniejsze - czy termin płatności był kryterium oceny ofert
Tfu, to bez znaczenia przy 144... Pomieszałem ze 140 - sorki
chcialabym przyklady wyrokow poczytac, bo na moje wyczucie nie jest to mozliwe..ale szef sie upiera...
Ustawa PZP w sprawach umów odwołuje si.ę do KC . Moim zdaniem można dokonać zmiany o której piszesz pod warunkiem: 1.zgodnego oświadczenia woli stron 2. nie jest to sprzeczne z art.144 PZP a środki na realizacje zadania sa przeciez w budzecie.
bo na moje wyczucie nie jest to mozliwe...
Trzeba wykazać nieprzewidywalność sytuacji lub korzyść zamawiajacego. Bez tego Twoje wyczucie jest prawdziwe.
no właśnie głownie chodzi mi o art.144 jak uzasadnić korzyść zamawiajacego..
IMHO ciężko będzie ją (korzyść) wykazać. Taka zmiana jest co najwyżej neutralna dla zamawiającego (o ile nie uznać jej za niekorzystną) a to za mało.
ANEKSUJĄC W TEN SPOSÓB UMOWĘ ZMIANIASZ WARUNKI PRZETARGU - gdyby jakiś Wykonawca na etapie czytania siwz wiedeział że będzie fakturowanie w toku to może byłoby go stać na startowanie w tym przetargu - więc moim zdaniem nie powinno się wprowadzać takich zmian
Postaram sie to samo napisac inaczej Wszelkie postanowienia umowy niebędace przedmiotem oferty, mogą być zmieniane w trakcie realizacji umowy ,pod warunkiem ,że nie będą one niekorzystne dla zamawiajacego.
Wszelkie postanowienia umowy niebędace przedmiotem oferty, mogą być zmieniane w trakcie realizacji umowy ,pod warunkiem ,że nie będą one niekorzystne dla zamawiajacego.
Absolutnie sie nie zgadzam z powyższym -ustawa mówi o dopuszczalności zmian wyłącznie korzystnych - zmiana która nie jest niekorzystna nie musi być zmianą korzystną.
Par exemple Marko???
przestrzegam Marko przed zbyt literalnym czytaniem tej ustawy można się zaplątać
Wszelkie postanowienia umowy niebędace przedmiotem oferty, mogą być zmieniane w trakcie realizacji umowy ,pod warunkiem ,że nie będą one niekorzystne dla zamawiajacego.
Tu chodzi własnie o zmiany będące przedmiotem oferty.
Poza tym, jeśli do SIWZ załączono wzór umowy, to wszystkie jej postanowienia muszą być przedmiotem oferty.
Służę, choćby problem z tego topicu - czyli sposób płatności. Zakładając, że nie jest to zmiana niekorzystna (co do czego mam wątpliwości) to korzyści w fakcie, że zamawiający zapłaci wykonawcy w ratach a nie jednorazowo na koniec nie widze dla zamawiającego żadnej - co najwyżej jest to zmiana obojętna dla zamawiającego i tym samym niedopuszczalna na podst. 144.
przestrzegam Marko przed zbyt literalnym czytaniem tej ustawy
można się zaplątać
Ja jednak bym radził czytać ustawe bo dopiero można sie zaplątać...
a ja czytam komentarz Jerzykowskiego...w której jest napisane ze zmiany neutralne sa dopuszczalne
A w Blue Booku (s.329 i 330), że wręcz przeciwnie
dlaczego nie dopuścic np. zmiany adresu siedziby firmy? to jest wlaśnie neutralna zmiana, sposób fakturowania moze do tego przypiąć...
Marto, oczywiście ,że takie neutralne zmiany powinny być dopuszczalne ponieważ nie widze tutaj żadnego racjonalnego uzasadnienia dla zakazu wprowadzania takich zmian skoro jest to zgodne z wolą stron i brak jest niekorzystnych następstw dla Zamawiającego.
Marko....litości ,jesteś czasami rozbrajający w swoim specyficznym sposobie udowadniania racji A Mikołaj już był dzisiaj
Nie ma to jak siła argumentów - to apropos litości. Dalsza polemika nie ma sensu bo mam wrażenie dejavu dyskusji o uzupełnianiu dokumentów...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → ANEKSOWANIE UMóW
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc