1 (edytowany przez Nero 2016-05-18 11:32:22)

Temat: Wartość drugiej oferty przekracza wartość zamówienia

W woli przypomnienia prosiłbym o wskazówkę...

Jeśli w przetargu nieograniczonym wpłynęły 2 oferty:
nr 1 - mieści się w wartości zamówienia
nr 2 - przekracza wartość jaką Z zamierzal przeznaczyć na realizację zamówienia

to jak prawidlowo powinno się zalatwić sprawę z ofetrą nr 2?

2

Odp: Wartość drugiej oferty przekracza wartość zamówienia

Oferte nr 1 wybieram a nr 2 opisuję tylko , że przekracza wartośc jaką Z zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Tak?

3

Do momentu kiedy droższa oferta nie stanie się ofertą najkorzystniejszą nic nie rób. Nie ma potrzeby dodatkowego opisywania tej oferty.
Jeżeli ta oferta stanie się najkorzystniejszą bo np odrzucisz ofertę nr 1 to wtedy trzeba wykazać podstawę do unieważnienia, sprawdzić pieniążki i podjąć  decyzję czy nas stać na tą ofertę czy nie.

4

Oferta nr 1 jest ofertą najkorzystniejszą i zamierzam rozesłać zawiadomienie o wyborze oferty tylko nie byłem pewny oferty nr 2 (nie miałem teakiego przypadku) czy mam ją po prostu opisać w protokole z rozpatrzenia ofert , że przekracza kwotę zamowienia i tyle czy jakoś jeszcze się do niej odnosić.
Z tego co piszecie, należy tylko zawrzeć taki opis i dać rozstrzgnięcie z wyborem oferty nr 1.

5

widzę Nero że luźno i zamiennie  traktujesz pojęcia wartość  zamówienia i kwota przeznaczona na sfinansowanie zamówienia, normalnie traktujesz oferte nr 2 dopóki nie stałaby się najkorzystniejsza (wtedy tez ja normalnie traktujesz) ale trzeba sprawdzić czy możecie zwiększyć kwotę jaka została odczytana przy otwarciu ofert

6

Weryfikujesz, badasz obie oferty tak samo.
Oceniasz obie oferty (jeśli kwalifikują się do oceny).
Wybierasz najkorzystniejszą.

Jeśli najkorzystniejsza oferta mieści się w waszych środkach, dokonujesz normalnie wyboru. Piszesz jak zawsze: ile ofert wpłynęło, jaką punktację przyznano ofertom, która jest najkorzystniejsza.

Na tym etapie nie ma znaczenia, że ta druga przekracza posiadane przez Was środki.