1

Temat: zapytanie do SIWZ

Mam pytanie odnośnie zapytań do SIWZ.
Wpłynął do mnie faks po godzinach urzędowania firmy ale w połowie terminu składania ofert- dodam że był to piątek... czy należy uznać ze zapytania wpłynęły wpłynęły terminie i muszę udzielić na nie odpowiedzi? Otwarcie ofert we wtorek. Niektórzy oferenci mogą mu wysłać swoje oferty. Nie znam jeszcze pytań i nie wiem czy będzie konieczność modyfikacji SIWX.
Bardzo proszę o Waszą opinię co zrobić.

2

Odp: zapytanie do SIWZ

Nie ma znaczenia że po godzinach urzędowania, liczy się cały dzień.

3

Pytania wpłynęły w terminie.

4

najpierw zobacz co chcą, potem myśl co robić smile
Ja staram się odpowiadać w zasadzie na pytania do końca - potem mniej problemów w trakcie realizacji.

5

Zapytanie wpłynęło dzień przed otwarciem ofert. Nie udzielamy odpowiedzi, oferty już wpływają. Czy w związku z powyższym czy zapytanie pozostawiam w aktach zamówienia, czy może umieszczam zapytanie na bipie, ale informuję, że wpłynęło po terminie składania ofert i Zamawiający nie udziela odpowiedzi?

6

pozostawiasz bez rozpatrzenia i nie musisz na BiP-ie nic pisać.

7

U mnie komisja się zbiera, zapoznaje się z treścią pytań, oblicza termin i proponuje dyrektorowi pozostawienie pytań bez odpowiedzi. Protokół posiedzenia komisji do akt, wraz z zapytaniami.

A jak nie ma komisji, to wyrobnik pisze notatkę służbową, że pytania po terminie i proponuje dyrektorowi, żeby nie odpowiadać. Dyrektor macha na tym ZGODA, notatka z pytaniami do akt.

Jak by nie było, nie udzielenie odpowiedzi na zadane pytania jest czynnością Zamawiacza w postępowaniu, a postępowanie prowadzi się w formie pisemnej.

8

zgodnie z ustawą pozostawienie bez odpowiedzi, więc bez przesady z tymi papierami, no chyba, że lubicie smile

9

Osobiście nic szczególnego z tym nie robię, krótka notka że po terminie.