1 (edytowany przez samzam 2016-05-24 16:57:18)

Temat: Spóżnił się z uzupełnieniami o 4 godz.

Wykonawcy był wezwany do uzupełnienia określonych dokumentów. Zamawiający wyznaczył określony dzień i godz., np. 22.05.2016 r. godz. 11.00 (w sumie wykonawcy mieli 5 dni). Wszyscy uzupełnili w terminie, zaś dokumenty jednego wykonawcy dotarły 22.05.2016 r.  o godz. 15:05.
Czy mogę odrzucić z tytułu przekroczenia terminu - nie wykazanie spełnienia warunku udziału w postępowaniu?

2

Odp: Spóżnił się z uzupełnieniami o 4 godz.

Skoro określałeś godzinę, to jak najbardziej. Po coś w końcu została ona ustalona

3

Niestety jest po terminie.

4

A może masz jakiś wyrok? Dobrze by było do uzasadnienia w zakresie wykluczenia/odrzucenia smile

5

Wyrok kiedyś czytałem, niestety teraz pod ręką nie mam.

6

"Czy mogę odrzucić z tytułu przekroczenia terminu - nie wykazanie spełnienia warunku udziału w postępowaniu?"

Tak możesz. Po terminie - wyrok nie potrzebny. Wykluczenie.

7

nie odrzucisz z tytułu przekroczenia terminu na uzupełnienie ...

a wykluczysz z powodu niespełnienia warunku udziału i odrzucisz w związku z tym ofertę

8

janek159 napisał/a:

a wykluczysz z powodu niespełnienia warunku udziału i odrzucisz w związku z tym ofertę

Wiem, wiem.
Tylko zastanawiam się nad tym opóźnieniem w uzupełnieniu dokumentów.... Generalnie termin składania ofert, wpłynięcie wadium - tu liczy się każda minuta.

A tu wpłynięcie uzupełnień.... Generalnie od tego dnia komisja zaczęła ponownie badać oferty przez 4 dni.... Czy to nie jest nadmierny formalizm, że wykonawca spóźnił sie kilka godzin?

9

samzam napisał/a:
janek159 napisał/a:

Wiem, wiem.
Tylko zastanawiam się nad tym opóźnieniem w uzupełnieniu dokumentów.... Generalnie termin składania ofert, wpłynięcie wadium - tu liczy się każda minuta.

A tu wpłynięcie uzupełnień.... Generalnie od tego dnia komisja zaczęła ponownie badać oferty przez 4 dni.... Czy to nie jest nadmierny formalizm, że wykonawca spóźnił sie kilka godzin?

Nie - miał na to 5 dni. Czy akceptujesz ofertę, która wpłynęła po terminie?. Raczej nie. To jest właśnie to samo.

10

Swoją drogą takie wyznaczenie czasu  - dla mnie co najmniej dziwne.
Czasem zamawiacz sam się pakuje w niewygodne sytuacje. Kiedy wyznacza się termin w dniach, wiadomo, że trzeba uzupełnić do 24.00 danego dnia. Wtedy taki wykonawca, czy uzupełniłby o 11.00, czy o 14.55 - nie miałoby to żadnego znaczenia.

Ale skoro ktoś tak durno wyznaczył, to teraz trzeba być konsekwentny.

11

nie jest nadmierny formalizm a obowiązkowy formalizm, cos tu z brzegu znalazłem poczytaj, jest wyrok KIO o ważności wskazanego terminu na uzupełnienie

https://www.portalzp.pl/porady/akt-prawny/nieuzupelnienie-dokumentow-w-terminie-jest-rownoznaczne-z-niewykazaniem-spelnienia-warunkow-udzialu-w-postepowaniu-1353362

12

Można uznać pod warunkiem, że:
1) w wyznaczonym terminie W przesłał Z dokumenty w formie innej niż wymagana, z informacją o tym że równocześnie przesyła w wymaganej formie;
2) dokumenty w wymaganej formie będą u Z w chwili rozstrzygania przez niego postępowania.

13

W zasadzie ogólnie uznaję nawet spóźnione jeśli termin złożenia mieści się przed rozstrzygnięciem, bo traktować punktowo termin tylko dla zasady a potem czekać znowu kilka dni aby rozstrzygnąć? - pytam w jakim celu?