Temat: poprawa oczywistej omyłki
czy należy informować oferenta o poprawieniu oczywistej omyłki pisarskiej reszta oferty ok
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → poprawa oczywistej omyłki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy należy informować oferenta o poprawieniu oczywistej omyłki pisarskiej reszta oferty ok
w życiu bym tego nie zrobił, a kto wyłoży kaskę - jak nie poinformujesz - i to zaskarży... ? najwyżej będzie protest i wtedy powtórzysz czynność...
a czy ta omyłka polegała na : PO zamiast PIS ;-) tu może jednak ściśle art. 87 ust. 2 ....?
w wykazie doświadczenia w wartości robót oferent wpisał 90.000,00 zł z danych w referencji i zakresu robót wynika że ma być 900.000,00 zł
ślepy jestem - nie dopatrzyłem myślnika po ustępie 2 w art 87 który chyba odnosi się do całego ustępu, trzeba powiadomić i to "niezwłocznie"
tu bym jednak nie zrobił oczywistej omyłki a dla pewności wyjaśnienia, chyba że wartość roboty nie miała znaczenia dla kryteriów czy warunków - wtedy omyłka, tyle że może być w dwie strony... chyba że wiesz że na 100% powinno być 900.000.
a jeśli miało to znaczenie dla warunków / kryteriów to po wyjaśnieniu art. 87 ust. 2
Warunek był 50.000,00 zł więc obie wartości są ok po prostu umknęło im 1 zero
to spoko, jak już chcesz być lege to zrób ten art. 87, ale który inny wykonawca będzie to wiedział, chyba że jest na tym forum ;-]
dzięki
A czy przepis dotyczący omyłek oferty z art 87.2 dotyczy dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu?
co Wy chcecie wyjaśniać dokumenty na podstawie art. 87 ust. 2 ...
i może jeszcze wyjaśniać dokumenty na podstawie 87 ust . 1
rozróżniajcie co jest dokumentami o co ofertą w ,,ofercie", to podstawa w zamówieniach, do wyjaśniania dokumentów jest art. 26.4 lub do uzupełnienia dokumentów 26.3
Dokładnie
czyli waszym zdaniem można w tym przypadku dokonać poprawy oferty (w tym przypadku wykazu) na podstawie 87 ust 1 pkt 1)?
ja już powiedziałem wszystko, wykaz to nie oferta a dokument , więc art. 26
jak niepotwierdza spełnienia warunku to wzywa się do uzupełnienia nowego art. 236 ust .3 a nie wyjaśnia
a co z rozróżnieniem OFERTY od tzw. FORMULARZA OFERTY. ? Oferta jak dla mnie to komplet dokumentów, jakich żądasz włącznie i przede wszystkim z formularzem.
teoretycznie można złożyć sam formularz i musisz wezwać do uzupełnienia dokumentacji warunków udziału (nie dotyczy tylko kryteriów)
poza tym jeśli masz podejrzenie że jest omyłka pisarska to musisz najpierw chyba jakoś ustalić - wyjaśnić w którym kierunku ją poprawić
no chyba że chodzi o typową literówkę
Oferta w potocznym znaczeniu tego słowa obejmuje ofertę i dokumenty potwierdzające spełnianie warunku udziału w postępowaniu. Są to 2 niezależne pakiety dokumentów. Najlepiej ten podział obrazuje przetarg ograniczony. Tam dokumenty przekazywane są w 2 etapach. 1 dokumenty potwierdzające możliwość złożenia w kolejnym etapie oferty.
Wszelkie działania w odniesieniu do dokumentów potwierdzających spełnianie WUP regulują przepisy art 25,26 i te w okolicy, natomiast przepisy dotyczące oferty to te w okolicy art. 87.
Trudno sobie wyobrazić poprawienie jako omyłki pisarskiej lub innej np w KRK, KRS, ZUS, US itp. Pozostałe dokumenty składane jako oświadczenie wykonawcy teoretycznie łatwo byłoby poprawić w taki sposób ale tu w przypadku stwierdzenia błędu ma nam służyć art 26.3. W przypadku błędów mniejszej wagi należałoby się zastanowić nad pominięciem takiego błędu (np jeżeli zamawiający wymagał we wzorze oświadczenia zły NIP), ewentualnie wyjaśnić na podstawie 26.4.
Właśnie ten przepis 26.4 i bliźniaczy 87.1 wskazują na odmienność tych 2 grup dokumentów.
głupio mi wzywać z 26.3 lub 26.4 bo oferentowi umknęło jedno "0" obydwie wartości spełniają warunek nie jest to oferta najkorzystniejsza więc chyba to po prostu zostawię
dzięki
mam teraz trochę inne spojrzenie na słowo "oferta" do tej pory dla mnie to była po prostu cała oferta od strony tytułowej do informacji o ilości stron
Któryś z dokumentów zawiera błąd. Nie masz całkowitej pewności, z której strony powinno zniknąć zero, albo na której stronie powinno się pojawić.
Dlatego uważam, że w takiej sytuacji JEDYNYM PRAWIDŁOWYM postępowaniem jest wezwanie do ponownego złożenia dokumentów. W wezwaniu należy napisać, że wzywasz, ponieważ dokumenty zawierają błąd - taki obowiązek wynika wprost z 26.3
W formularzu ofertowym kilku Wykonawców w tabeli nie przepisało wartości oferty słownie. Należy dodać, że są prawidłowo obliczone. Jeden wykonawca nie wpisał w ogóle , a drugi zamiast słownie przepisał ponownie liczbowo. Za taką głupotę nie ma co odrzucać ofert przecież. Czy traktować to jako inną omyłkę, (poprawić tzn. wpisać słownie i powiadomić o tym wykonawcę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → poprawa oczywistej omyłki
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc