1 (edytowany przez samzam 2016-06-02 11:15:51)

Temat: Z poświadczenia nie wynika należyte wykonanie usługi

Z poświadczenia nie wynika należyte usługi. Napisane jest , że firma X wykonała usługę obejmująca przygotowanie materiałów i wykonanie gadżetów. nie ma w treści poświadczenia, że usługa została wykonana zgodnie z umową lub z należytą starannością.
1) Czy Wykonawcę wezwać do uzupełnienia dowodu, z którego wynikałoby, ze usługa została wykonana należycie - 26.3?
2) Czy Wykonawce wezwać do wyjaśnienia, czy usługa była wykonana należycie - 26.4 - gdyż podejrzewam, że Wykonawca nie zdobędzie innych dowodów.

2

Odp: Z poświadczenia nie wynika należyte wykonanie usługi

Najprościej wybrać 1.

Wykonawca nie przedłożył dokumentu z którego wynikałoby, że ze usługa została wykonana należycie. Zatem wzywasz do złożenia dokumentu, a nie do wyjaśnień. (pytanie, co dadzą wyjaśnienia?)

Jeśli boisz się, że wezwaniem do uzupełnienia zamkniesz mu drogę do dalszych uzupełnień i masz czas - to wzywaj go do wyjaśnień. Tylko dla mnie to trochę bez celu - ponieważ wskazana wada może być zlikwidowana tylko przez uzupełnienie dokumentu.

3

można byłoby przyjąć iż potwierdzeniem jest np. protokół odbioru materiałów bez uwag lub w całości zapłacona faktura

4

cbud napisał/a:

można byłoby przyjąć iż potwierdzeniem jest np. protokół odbioru materiałów bez uwag lub w całości zapłacona faktura

Czytaj ze zrozumieniem. Wiem, że można brać to pod uwagę.

Ale zamawiający musi podjąć konkretną decyzję mając określone dokumenty.
1) Czy Wykonawcę wezwać do uzupełnienia dowodu, z którego wynikałoby, ze usługa została wykonana należycie - 26.3?
2) Czy Wykonawce wezwać do wyjaśnienia, czy usługa była wykonana należycie - 26.4 - gdyż podejrzewam, że Wykonawca nie zdobędzie innych dowodów.

5

No właśnie czytaj, odpowiedziałem jasno tylko pomysleć - ma przedstawić dokumenty i tyle