1

Temat: Dowóz uczniów do szkół

Mam problem.. Jestem osobą początkującą w ZP i nie bardzo wiem jak to rozstrzygnąć. W zeszłym roku został przeprowadzony przetarg na Dowóz uczniów niepełnosprawnych do określonych placówek wychowawczo - szkolnych. Jednak w tym miesiącu do naszej Gminy sprowadza się rodzina z chorym dzieckiem, które będzie wymagało dowozu do zupełnie innej placówki ( inny powiat). Czy takie zamówienie łączy sie wartoscią z poprzednim przetargiem ( który trwa do czerwca 2017) i muszę przeprowadzić przetarg czy jest to zupełnie inna sprawa i mogę wybrać osobę ktora będzie dowozić to jedno dziecko do wybranej placówki bez przetargu. Nie mogę powierzyć tego zadania obecnemu wykonawcy bo jest to zupełnie inna trasa, która nie była przewidziana w SIWZ

2

Odp: Dowóz uczniów do szkół

Nowe zamówienie nie łączy się z poprzednim, ponieważ ogłaszając I postępowanie nie wiedziałaś, że dołączy jeszcze jedno dziecko. Jest to nowe postępowanie, które w zależności od wartości musisz przeprowadzić albo w trybie ustawowym, albo korzystając z art. 4.8 (regulamin udzielania zamówień poniżej 30 tys. ?). Najlepiej byłoby, gdybyś zleciła wykonanie usługi dowozu do dnia, w którym kończy się umowa w tym starym postępowaniu, tak, aby kolejny przetarg ogłosić dla całości.

3

Czy taką okoliczność można podciągnąć pod niemożliwe do przewidzenia?

4

Oczywiście, że tak. A o czym myślisz? 67.1.3?

5

Tak. Kontrolujący różnie to interpretują.

6 (edytowany przez Katiqq 2016-06-15 07:21:25)

Przypuszczam, że masz wartość poniżej 30 tys. ?, a do takich wartości ustawy nie stosuje się. Wykładnię znajdziesz w art. 4.8

7

Szacuj i udzielaj zamówienia jako oddzielnego niezależnego.

8

Dziękuję!  A jeżeli wyjdzie mi to poniżej 30 tyś euro to nie muszę robić przetargu?

9

A co z zamówieniem na kolejny okres wrzesień 2016 / czerwiec 2017 ?
Pewnie zostanie udzielone zamówienie na ten okres w 2016 r.
Jak w kontekście tej przyszłej umowy 2016/2017 ma się zachować zamawiający który będzie "domawiał" usługę do kończącego się okresu 2015/2016 ???

10

chyba dowóz pierwotny trwa do czerwca 2017 więc w tym roku chyba oprócz domawianej nie będzie innej usługi

11

Zakładając że to np gmina to zadanie prawdopodobnie będzie wznowione we wrześniu 16 r

12

Asiaw94 - Najlepiej napisz od kiedy do kiedy masz umowę w I przetargu i jaka jest szacowana wartość zamówienia tego dowozu teraz.

13

Przetarg na dowóz uczniów niepełnosprawnych został przeprowadzony w 2014 roku i trwa do czerwca 2017. Obecna sytuacja zmusza nas do zapewnienia dojazdu dowozu jednego ucznia do innego powiatu. I ten przetarg chciałabym przeprowadzić od września 2016 do czerwca 2017. Nie znam jeszcze szacunku tego zadania, ale podejrzewam że będzie on poniżej 30 tyś.euro.

14

I przetarg był poniżej progów unijnych

15

zrób z 4.8 do czerwca 2017

16

Jak JO. I nic się nie bój, bo nikt ci niczego nie zarzuci.

17

PRZEPRASZAM
Doczytałem że umowa zawarta do 2017 r.

Oczywiście na nowe zadanie na podstawie 4.8 czyli DO 30000,00

Przepraszam za zamieszanie.

18

jest to specyficzne zamówienie na dowozy i w zasadzie nigdy nie wiesz czy Ci ktoś nie przybędzie. Możesz więc w tym wypadku robić kolejne wg wartości bo każdy nowy dochodzący będzie oddzielnym postępowaniem - no chyba, że naraz przyjdzie tylu iż przekroczysz progi.