1

Temat: Unieważnienie postępowania

Czy Unieważnienie postępowania (art. 93, ust. 1 pkt 4) jest fakultatywne (zamawiający może ale nie musi) czy też obowiązkowe. W poradach stoi napisane że może (czyli nie musi). Ale czytając treść ustawy wychodzi na to że musi: "....unieważnia....". Na zdrowy rozsądek skłaniałbym się do stanowiska, że może, bo byłoby paranoją, aby unieważniać postępowanie jeżeli wartość ofert(y) przekracza o przysłowiową złotówkę to co chcemy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Ma ktoś inny pogląd?

2

Odp: Unieważnienie postępowania

Nie musisz unieważniać, nawet jeśli znacznie przekroczono kwotę, jaką zamierzałeś przeznaczyć. Rozumiem, że chcesz zrealizować zamówienie i masz na to środki, bo jeśli tak nie jest, to przysłowiowa złotówka brakująca w budżecie wystarczy aby unieważnić postępowanie. Co na to inni?

3

Niedzwiadek napisał/a:

byłoby paranoją, aby unieważniać postępowanie jeżeli wartość ofert(y) przekracza o przysłowiową złotówkę to co chcemy przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Ma ktoś inny pogląd?

Nie wiem czy paranoją, ale byłoby zgodne z prawem.
Chyba, ze mozesz przeznaczyc o te złotowke wiecej - ale wtedy przesłanka uniewaznienia odpada.

4

raf - dokładnie o to mi chodzi mam środki (no nie ja tylko firma) i nie zamierzam unieważniać przetargu tylko mam wątpliwości, czy sformułowanie użyte w ustawie pozostawia zamawiającemu możliwość wyboru czy też nie. Gdyby w pzp był zapis typu: może unieważnić a nie "unieważnia" nie miałbym wątpliwości. A tak zonk tzn. zaproponuję szefostwu wybór oferty ale czy w razie "jakiejś" kontroli NIKt nie zarzuci mi, że należało unieważnić postępowanie.
Piotrek - chcę przeznaczyć tą więcej środków nie zamierzam korzystać z zapisu art. 93 tylko no właśnie tylko...
ps. przyznam, że na ileś tam postępowań to pierwszy taki przypadek stąd moje wątpliwości i pytanie czy ktoś to już przeżył.
ps2. dzięki za rady.

5

Z tego co ja wiem - najpierw musisz mieć dokument potwierdzający, że środki przeznaczone na przedmiotowe zadania zostają zwiększone, a dopiero potem kierownik zamawiającego może zatwierdzić wybór wykonawcy. W przeciwnym razie naruszona zostanie ustawa o finansach publicznych.

6

Dokładnie tak jak to napisała JoannaS. Tryb postępowania według mnie powinien być taki:
1. Sprawdzenie ceny najkorzystniejszej oferty.
2. Ustalenie ile zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia - może nie znaczy zamierza są to dwa różne pojęcia. "Może" jest czasami większe od "zamierza" a czasami mniejsze.
3. Decyzja o unieważnieniu postępowania lub przyjęciu najkorzystniejszej oferty.

Trzeba tylko uważać na to z czego wynika różnica pomiędzy ceną najkorzystniejszą a naszymi planami "zamierzeniami" problem zamawiający będzie miał wtedy gdy okaże się że różnica ta wynika z tego że błędnie oszacowiano wartoć zamówienia.

7

No dzięki już chyba jest wszystko jasne (żeby tylko takie problemy wynikały z zapisów pzp - wypiję łyczek mineraliki kupionej w trybie zapytania o cenę z  tej okazji).