1

Temat: Drugie kryterium - długość okresu gwarancji

W SIWZ zamawiający określił, iż drugim kryterium ceny ofert będzie DŁUGOŚĆ okresu gwarancji:
W związku z tym zawarł w SIWZ następujące zapisy:
Wykonawca może zaoferować następujące okresy długości gwarancji: 36 miesięcy albo 60 miesięcy.
W przypadku gdy wykonawca wskaże w formularzu oferty okres gwarancji krótszy niż 36 miesięcy, lub gdy poda więcej niż jeden okres gwarancji, lub nie wskaże okresu gwarancji, oferta podlegać będzie odrzuceniu.   
W przypadku, gdy wykonawca wskaże w formularzu oferty okres gwarancji dłuższy niż 60 miesięcy, zamawiający do oceny ofert przyjmie okres gwarancji wynoszący 60 miesięcy.

Po otwarciu ofert okazało się, że wykonawca dał 48-miesięczny okres gwarancji?

Czy w takiej sytuacji zamawiający ma odrzucić taką ofertę?

2 (edytowany przez olfork 2016-08-05 09:56:18)

Odp: Drugie kryterium - długość okresu gwarancji

absolutnie nie
to był by absurd,  że zostawiasz ofertę 36 minimum, 61 (ponad maksimum), a pośrednie 38 out

Miałeś jakieś widełki dla gwarancji ? jakiś wzór ?

3

Zamawiający postawił jasne kryteria 36 miesięcy - ... pkt, 60 miesięcy - ... pkt. Jak ktoś jest nieprzytomny i składa ofertę wg swojego uznania nie patrząc na wymagania zamawiającego to moim zdaniem oferta jest niezgodna z treścią SIWZ.

4

nieracjonalny sposób oceny tego kryterium, każdy okres w ramach widełek powinien być oceniany np. wzorem, ale to już za późno, teraz nie wiem co bym zrobił

5

Miałem takie kryterium w wielu przetargach. Żadna kontrola na szczęście nie kwestionowała, że zapis jest nieracjonalny. Ale też nikt nie złożył mi innego okresy gwarancji niż przedstawiony w SIWZ.

6

Tej okoliczności odrzucenia nie określiłes. Natomiast ocenić nie masz jak. Jak dla mnie wada w postępowaniu. Byłoby absurdalne odrzucić ofertę której gwarancja mieści się w widelkach.

7

Ma ktoś może propozycje jakie dać drugie kryterium (poza ceną) do przetargu na grupowe ubezpieczenie pracowników?