1

Temat: RNC

Jeszcze raz temat rzeka.
RNC z powodu ceny niższej o 30% od wartości zamówienia.
Zamawiający oszacował dosyć wysoko zamówienie. Wszyscy wykonawcy złożyli oferty z ceną niższą o połowę od szacunku. Wszyscy zostali wezwani do wyjaśnienia RNC, wszyscy odpowiedzieli. Jedni napisali więcej inni mniej. W ocenie zamawiającego nie może być RNC, potwierdzają to w miarę podobne ceny.
Jeden z wykonawców podnosi że wyjaśnienie wykonawcy najkorzystniejszej oferty jest zbyt ogólnikowe a cena jest rażąco niska.

Czy można zarzucić zamawiającemu przyjęcie zbyt ogólnikowych wyjaśnień a dalej nieodrzucenie oferty podlegającej odrzuceniu skoro w ocenie zamawiającego nie ma RNC?

2

Odp: RNC

Jeżeli wszystkie oferty oscylują w granicach podobnych wartości, to raczej nie ma się czego czepiać. Realia rynkowe są widocznie na takim poziomie i tego się należy trzymać. Pytanie tylko czy sam zamawiający właściwie oszacował wartość zamówienia.

3

Przeszacowaliśmy, to pewne. Ale to raczej z korzyścią dla postępowania (progi, zabezpieczenie). Inna sprawa że wyłażą te RNC-y i oddanie inicjatywy wykonawcy, chociażby w możliwości podważenia oceny wyjaśnień.

4

Wiesz o tym, że ocena wyjaśnień leży w gestii zamawiającego. Wychodzę z założenia, że czasami warto pochylić się nad opinią wykonawcy (pomijając oczywiste złośliwości) i przeanalizować sprawę tak, aby nikt, niczego mi nie zarzucił. W tym wypadku raz jeszcze zwracam uwagę, że wszystkie ceny, jak wspomniałeś oscylują wobec podobnych wartości, co  świadczy o tym, że takie są realia rynkowe. Ale naturalnie nic nie stoi na przeszkodzie aby dopytać danego wykonawcę o szczegóły. Tak, żeby i wilk był syty i owca najedzona smile

5

Wybór już poszedł tylko 2 wykonawca (oferta tańsza o 2 tys zł przy cenach ok 400 tys) wywiera "presing" na zamawiaczu.

Ale ale. Przecież on się nie może odwołać bo go nie odrzuciłem a to przetarg poniżej progu. Ale mnie olśniło big_smile
Jak to dobrze porozmawiać z kimś mądrym. Dzięki Kati wink

6

Ha, ha zwłaszcza, że sam na to wpadłeś! smile
Jak to mawiają "wyżej ... nie podskoczysz", ale chociaż próbował.

7

po nowemu będzie mógł

8

Mam pytanie dot. rażąco niskiej ceny.
Wykonawca po wezwaniu do wyjaśnienia rnc , przysłał wyjaśnienie dotyczące całkiem innego postępowania ( pewnie się pomylił) , ale ja mam dylemat  wyjaśniać dalej czy odrzucić ?
( oferta jest odległa w klasyfikacji)

9

jeśli ma jeszcze czas na złożenie wyjaśnień to moim zdaniem dać wykonawcy szansę na przesłanie właściwych wyjaśnień.