1

Temat: rozbieżności pomiędzy SIWZ a formularzem oferty

Witam,
W SIWZ zapisano kryterium oceny ofert dot. posiadania pasów bezpieczeństwa w "autobusach". W formularzu oferty zaś zapisano "autobusy oraz busy posiadają pasy bezpieczeństwa" - z miejscem na zaznaczenie TAK/NIE.
Wykonawca wniósł zastrzeżenia, wskazując, iż w SIWZ nie było mowy o busach ...
Jest już po otwarciu ofert.
Mam wątpliwości czy postępowania nie należałoby unieważnić...
Jak to widzicie? Będę wdzięczna za opinie

2

Odp: rozbieżności pomiędzy SIWZ a formularzem oferty

kiedy wniósł te zastrzeżenia i w jakim trybie?

3

jesteśmy przed rozstrzygnięciem. Skłaniam się ku temu, że rzeczywiście nie mam możliwości oceny ofert.
Wykonawca złożył pismo opatrzone tytułem "odwołanie" - ja potraktuję je jako zastrzeżenie

4

jesteśmy przed rozstrzygnięciem. Skłaniam się ku temu, że rzeczywiście nie mam możliwości oceny ofert.
Wykonawca złożył pismo opatrzone tytułem "odwołanie" - ja potraktuję je jako zastrzeżenie

5

przez ,,oraz busy" chcesz unieważniać postepowanie jako obarczone wadą? takie pismo możesz zignorować gdyż pewnie nie zostało wniesione jako pytania do SIWZ, a odwołanie to tez nie jest,

6

Jak rozumiem kryterium odnosiło się tylko do autobusów, podczas gdy w formularzu była możliwość zaznaczenia pasów przy autobusach i busach czy tak ?

pozostaje do wyjaśnienia czy autobusy i busy były jednym zamówieniem czy częściami, czy definiowano pojęcie autobus/bus. Może po prostu oceniać tylko na podstawie określonego kryterium  - punktując tylko pasy w autobusach. To, że składa się ofertę i zaznacza parametry nie stanowi wady.

p.s to że ktoś swoje żale opatrzy napisem odwołanie nie przesądza o tym, że nim jest smile

7

SIWZ: punktacja za pasy w autobusach
Formularz ofertowy:
Zamówienie podzielone na zadania (1. wykonywane przy pomocy autobusów, 2. przy pomocy busów, a 3. przy pomocy autobusów i busów)
W formularzu ofertowym wpisano na końcu wszystkich zadań (nie w odniesieniu do każdego z osobna) "autobusy oraz busy są wyposażone w pasy bezpieczeństwa" TAK?NIE.

Wiadomo, że nie jest to odwołanie. Niemniej jednak jak w tej chwili oceniać oferty? Punktacja tylko do autobusów, bo tak stanowi SIWZ? Formularz zmusza niejako wykonawców do zadeklarowania czy wszystkie te pojazdy posiadają pasy.
Jeden w wykonawców zinterpretował to w ten sposób, że skoro w stos. do busów ma pasy, a w autobusach nie, to musi zaznaczyć nie, bo zapis na ofercie wskazuje "autobusy oraz busy"