1

Temat: Ocena kompetencji personelu - czy można referencje?

Chcę oceniać kompetencje personelu który będzie realizował zamówienie. Chcę punktować liczbę wykonanych studium wykonalności. czy muszę opierać się na liczbie wskazanej w wykazie odnoszącym się do kompetencji personelu czy mogę zarządać referencji, które potwierdzałby że dana osoba wykonała studium

2

Odp: Ocena kompetencji personelu - czy można referencje?

Opierałbym się na wykazie jako oświadczenie wykonawcy o liczbie wykonanych studium. Jak dotąd referencje mają tylko potwierdzać należyte wykonanie i nie muszą zawierać innych danych.

3

A czy oceniając w kryteriach oceny ofert doświadczenie wykonawcy, można ządać referencji, tak jak przy ocenie spełniania warunków udziału w postępowaniu.

4

W rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia nie mam mowy o takich referencjach/dokumentach. Więc nie należy ich żądać. Takiej oceny możesz dokonać jedynie w oparciu o wykaz osób i zawarte w nim informacje.

5

Lazar napisał/a:

W rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia nie mam mowy o takich referencjach/dokumentach. Więc nie należy ich żądać. Takiej oceny możesz dokonać jedynie w oparciu o wykaz osób i zawarte w nim informacje.

Czytaj ze zrozumieniem.
W rozporządzeniu jest mowa o dokumentach m.in na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu.

Celem potwierdzenia spełniania warunku w zakresie doświadczenia można żadąc wykaz usług  + referencji lub innych dokumentów.
Czy w ramach kryterium oceny ofert, jeżeli będę oceniał doświadczenie wykonawcy  - czy mogę zarządzać referencji

6

Czytaj ze zrozumieniem i rozróżniaj warunki udziału w postępowaniu od kryteriów oceny ofert.

7

jeżeli to ma być jako kryterium oceny ofert, to musisz na podstawie czegoś wypunktować.
jeżeli będziesz chciał punktować na podstawie wykazu osób, który też będzie potwierdzał spełnianie warunku, to nie dasz rady, bo ten wykaz możesz potem żądać od najkorzystniejszego, którego musisz jakoś wybrać (wypunktować).
najlepiej chyba żeby we formularzy ofertowym wykonawca podał ile ten personel wykonał tych studium.