1

Temat: Ratunku

1. Wykonawca najwyżej oceniony w oświadczeniach do oferty nie wypełnił tabel dotyczących dysponowania ludźmi i wykazu robót budowlanych,
2. Został wezwany do uzupełnienia,
3. w uzupełnionych dokumentach nie wpisał powierzchni budowy (taki był wymóg)
4. wezwano do wyjaśnienia
5. wyjaśnił a z wyjaśnień wynika ,że nie wykazał spełniania warunku wyk. wymaganych robót budowlanych

Pytanie co teraz :
nie przeszedł wstępnej oceny
1) wykluczam go z postępowania bo nie wykazał spełniania warunku udziału w postępowaniu
2) zatrzymuję wadium
Muszę unieważnić postepowanie bo drugi jest o wiele banieczek droższy i jak to napisać ???????????????????

2

Odp: Ratunku

Marcel ratuj bo to ja dawna Myszy1953 ja nie ogarniam tej ustawy wyjaśnijcie czym się kiedy stosuje się 26.3 a kiedy 26.4 ?????

3

czym się różni - miało być to NERWY

4

Nie wykazał spełniania warunku - wykluczasz 24.1.12
Jeżeli chodzi o wadium to zmiana dotyczy głównie na wprowadzeniu JEDZ lub oświadczenia a ich brak skutkować będzie zatrzymaniem wadium, pozostałe zatrzymania bez zmian jak uprzednio.

5

a unieważnienie 93.1.4 nie mamy na następnego  pieniędzy

6

Tak.
Ps. a czemu zmiana nicku?

7

MS napisał/a:

a unieważnienie 93.1.4 nie mamy na następnego  pieniędzy

Czy potwierdza to informacja z otwarcia ofert opublikowana zgodnie z art. 86 ust 5 PZP ?

8

Myszko spokojnie. Wykluczasz za niespełnianie warunku udziału, piszesz, że wstępnej ocenie poddałaś kolejną ofertę, której cena przewyższa kwotę jaką zamierzałaś przeznaczyć na realizację zamówienia i nie masz możliwości zwiększenia tej kwoty, więc wypełniona została przesłanka z art.93.1.4. Zawiadamiasz i tyle.
Uważaj z zatrzymaniem wadium, w art. 46a ust. 4 jest mowa o niezłożeniu oświadczeń i dokumentów. On złożył oświadczenie, w którym potwierdził niespełnianie warunków udziału. IMO brak podstaw do zatrzymania.

Gdzie się podziewałaś?

9

Dziękuje! Byłam bardzo chora motylku.

10

Marcel napisał/a:

Tak.
Ps. a czemu zmiana nicku?

Nowe życie , nie po prostu nie mogłam się zalogować

11

MS napisał/a:

Dziękuje! Byłam bardzo chora motylku.

Mam nadzieję, że już jesteś w pełni sił. Wszystkiego dobrego Myszko smile

12

Dziękuję bardzo.
Osłabia mnie ta nowela ............ o unieważnieniu zawiadamiam na podstawie 92.1.7 czy jak poprzednio 93.3.w tym przypadku 2

13

Zawiadamiasz na podstawie 92.1.7, a unieważniasz z 93.1.4

14

a w którym miejscu jest obowiązek poinformowania indywidualnego wykonawcy o wykluczeniu lub odrzuceniu oferty - to jest zniesione? nie mogę znaleźć - sorry byłam na szkoleniu ale to jednak trochę za mało jak widać sad

15

Nie ma obowiązku. Z art. 92 zniknęła jednoczesność zawiadamiania, ale pozostała niezwłoczność.

16

Czyli jest tak że jeżeli zachodzi jakaś okoliczność do danego wykonawcy należy go o tym niezwłocznie poinformować, już nie jednocześnie.

17

Katiqq napisał/a:

Myszko spokojnie. Wykluczasz za niespełnianie warunku udziału, piszesz, że wstępnej ocenie poddałaś kolejną ofertę, której cena przewyższa kwotę jaką zamierzałaś przeznaczyć na realizację zamówienia i nie masz możliwości zwiększenia tej kwoty, więc wypełniona została przesłanka z art.93.1.4. Zawiadamiasz i tyle.
Uważaj z zatrzymaniem wadium, w art. 46a ust. 4 jest mowa o niezłożeniu oświadczeń i dokumentów. On złożył oświadczenie, w którym potwierdził niespełnianie warunków udziału. IMO brak podstaw do zatrzymania.

Gdzie się podziewałaś?

Byłam u radcy z zaborem wadium i niestety w art.46 ust.4a pisze "oświadczeń lub dokumentów" - czyli jeżeli już na podstawie wstępnej oceny jest wykluczony bo w  "Jedzyku" nie wykazał w ogóle wymaganych realizacji ani osób , z  uzupełnienia znowu nie wynikało ,że spełnia a w wyjaśnieniach potwierdził ,że nie spełnia metrażowo bo te realizacje < niż 1200m2

Miał szanse bo był wezwany z art.26.3 to zdaniem radcy prawnego wadium należy zabrać i lepiej się spotkać z Wyk. w sadzie niż mieć zarzut nie zatrzymania wadium.

18

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-archiwalne/zatrzymanie-wadium-na-podstawie-art.-46-ust.-4a-ustawy-prawo-zamowien-publicznych.

19 (edytowany przez marekw2 2016-09-08 12:19:07)

MS, pogoń tego radcę albo niech da Ci to bezsensowne stanowisko na piśmie. Mailem spróbuję Ci za chwilę wysłać obszerne postanowienie jakie wydał w tej sprawie w 2012 r Trybunał Konstytucyjny. Są tam zacytowane wyroki i stanowiska różnych organów w tym KIO, które wyraźnie wskazują na konieczność zwrotu wadium

20

Zwrócić MS wadium trzeba. Radca się chyba nie wyspał.

21

No cóż, ja tam po sądach wolę się nie włóczyć.

22

marekw2 napisał/a:

MS, pogoń tego radcę albo niech da Ci to bezsensowne stanowisko na piśmie. Mailem spróbuję Ci za chwilę wysłać obszerne postanowienie jakie wydał w tej sprawie w 2012 r Trybunał Konstytucyjny. Sa tam zacytowane wyroki i stanowiska różnych organów.

mam podać email?

23

Marcel napisał/a:

No cóż, ja tam po sądach wolę się nie włóczyć.

ja też nie ale niektórzy lubią bo z tego żyją

24

MS napisał/a:

mam podać email?

Wysłałem Ci przez skrzynkę portalu. Powinnaś otrzymać dwie wiadomości bo w jednej się nie zmiesciło

25 (edytowany przez Katiqq 2016-09-08 12:35:54)

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 18 czerwca 2014 r.
I ACa 275/14
W obowiązującym stanie prawnym nie sposób przyjąć, że sankcja zatrzymania wadium mogłaby zostać zastosowana w stosunku do wykonawcy, który - działając w dobrej wierze - doręczył zamawiającemu dokumenty, niepotwierdzające jednak, w ocenie zamawiającego, spełnienia wymagań dotyczących uczestnictwa w przetargu.

Z tej przyczyny Sąd Apelacyjny w składzie rozpoznającym niniejszą sprawę przy interpretacji art. 46 ust. 4a p.z.p. dostrzega potrzebę stosowania reguł wykładni celowościowej, co oznacza przyjęcie, że nie każde uchybienie wykonawcy w realizacji wezwania, o którym mowa w art. 26 ust. 3 p.z.p., uzasadnia zastosowanie art. 46 ust. 4a p.z.p. i zatrzymanie wadium. Takie stanowisko wpisuje się w ten nurt w orzecznictwie, zgodnie z którym badaniu in casu podlega zachowanie wykonawcy, a przypisanie mu zawinienia uzasadnione jest w wypadkach jego bierności, umyślności, celowości działania oraz nasilenia złej woli w niepodporządkowaniu się wezwaniu zamawiającego ((zob. wyroki SN: z 7 listopada 2013 r., V CSK 531/12, LEX Nr (...), z 10 maja 2013 r., I CSK 422/12, LEX 1331255, z 4 marca 2013 r., I CSK 444/12). W uzasadnieniu ww. wyroku z 7 listopada 2013 r. Sąd Najwyższy wskazał, że odmiennej wykładni nie dałoby się pogodzić z dyrektywą zacieśniającego tłumaczenia regulacji wyjątkowych o szczególnie restrykcyjnym charakterze, do których niewątpliwie należy zaliczyć art. 46 ust. 4a p.z.p.

Sąd Apelacyjny przychyla się do stanowiska, że za nieuzupełnienie dokumentu obciążające wykonawcę powinno się uznawać dopiero działanie fraudem lege, czyli celowe uzupełnienie dokumentu w sposób nieprawidłowy. Okoliczność, że wykonawca pozostawał w błędnym przekonaniu o spełnianiu warunku udziału w postępowaniu, nie może skutkować zatrzymaniem wadium na podstawie art. 46 ust. 4a p.z.p., jeżeli wykonawca uzupełnił dokumenty, podając nowe informacje, lecz po ich analizie okazało się, że wykonawca tego warunku nie spełnia (tak też (...) w wyrokach: z 24 sierpnia 2011 r., sygn. akt KIO 1712/11, KIO 1714/11, KIO 1718/11, KIO 1719/11, Lex nr 951203 i 13 czerwca 2011 r., sygn. akt 1134/11, Lex nr 846367).