1

Temat: Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału

Witam,

chciałam się podpytać od strony Wykonawcy; w SIWZ zapisano, ze informacje zawarte w oświadczeniu będą stanowić wstępne potwierdzenie, ze wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu. Co to oznacza..???

2

Odp: Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału

Wstępne, czyli oświadczasz że spełniasz warunki wskazane przez Zamawiającego oraz że nie podlegasz wykluczeniu (oświadczasz) nie składasz póki co dokumentów potwierdzających Twoje oświadczenie.

3

ok dziekuję

4

Jeszcze jedno pytanie; czyli jak nic w SIWZ nie jest wspomniane, ze będą w terminie 5 dni wzywać o dokumenty potwierdzające spełnienie warunku (postępowanie poniżej progu) tzn, że oferty będą oceniane tylko na podstawie wymaganych i dołączonych do oferty oświadczeń...

5

Tak być powinno, raczej poprzestanie na samych oświadczeniach.

6

Dziękuje Marcel za odpowiedzi smile

7

anka napisał/a:

Jeszcze jedno pytanie; czyli jak nic w SIWZ nie jest wspomniane, ze będą w terminie 5 dni wzywać o dokumenty potwierdzające spełnienie warunku (postępowanie poniżej progu) tzn, że oferty będą oceniane tylko na podstawie wymaganych i dołączonych do oferty oświadczeń...

bardziej istotne niż to że nie jest wspomniane że najwyżej ocenionego będą wzywali do złożenia dokumentów (bo może zapomnieli o tym wspomnieć) jest to czy zamawiający w SIWZ w rozdziale o dokumentach wymienił czy będzie żądał potwierdzenia spełnienia warunków czy też niewykluczenia - konkretne dokumenty.

8

Z postu Anki wnioskuję oczywiście że o dokumentach nie wspominali.

9

Ja w SIWZ nigdy nie piszę, że będę wzywał w terminie 5 dni bo to wynika wprost z ustawy. Tak jak janek159 wyżej napisał musisz sprawdzić w siwz i ogłoszeniu jakich i czy w ogóle jakichkolwiek dokumentów zamawiający wymaga na potwierdzenie spełniania warunków udziału i nie podleganiu wykluczeniu z postępowania.

10

Mam przetarg powyżej progów UE, po wstępnym badaniu ofert wzywam w terminie 10 dni do złożenia przez Wykonawcę pozostałych dokumentów zgodnie z art. 26 ust. 1 i moje pytanie brzmi czy przy tym wezwaniu mam przekazać Wykonawcy do wypisania wykaz dostaw czy Wykonawca sam ma stworzyć ten dokument?
Czy może zamieszcza wzór formularza wraz ze SIWZ już przy ogłoszeniu przetargu wiedząc, że później przyda się to Wykonawcy?

11

Ja zamieszczam wzory już do SIWZ, wiem że jest późnej łatwiej dla mnie i samego Wykonawcy.

12

Tylko żeby to nie wprowadziło Wykonawców w błąd, że mają to też dostarczać do ofert. Podejrzewam, że większość drukuje wszystko jak leci, wypełnia i dołącza do oferty.

13

To już ich kwestia, SIWZ wszystko określa, nie będę ich prowadził za rączkę.

14

W jakim celu żądacie dodatkowo wykaz dostaw/usług/rb. Przecież macie to w JEDZU dział C pkt 1b

15

Nie mówimy tutaj o JEDZU, poza tym  w postępowaniach powyżej progów też żądasz wykazów.

16

katarzynka160 pisze o postępowaniu powyżej progów unijnych a wiec jedz wystąpił. Druk ten zawiera w sobie wszystkie wykazy, o których mowa w rozporządzeniu w sprawie dokumentów. Nie rozumiem więc dlaczego chcecie żądać ich ponownie. Ja wzorując się na JEDZ sporządziłem swój druk zawierający wszystkie te wykazy i nie żądam ich osobno. Nie stosuję druków oświadczeń opracowanych przez UZP bo nie są one obowiązujące, to jest tylko propozycja.

17

Jedz zawiera wykazy ale bardzo pobieżne. Formularz JEDZA nie zawiera wszystkich danych jakie można żądać w stosownym wykazie składanym na podstawie rozporządzenia.

18

Bardzo przepraszam za głupie pytanie, ale czego Ty żądasz w tych wykazach bo jeżeli o mnie chodzi to zawarte tam informacje w połączeniu z późniejszymi poświadczeniami są zupełnie wystarczające

19

marekw2 napisał/a:

katarzynka160 pisze o postępowaniu powyżej progów unijnych

Fakt, jakoś cały czas byłem przy poście Anki smile, jeżeli chodzi o postępowanie unijne to zależy wszystko od danego zamawiacza, chce to żąda, jeżeli wystarczy mu JEDZ to nie żąda i tyle.