1

Temat: Grupa kapitałowa

Otwarcie ofert było 19. Czy oświadczenie może być z datą po 19stym?

2

Odp: Grupa kapitałowa

W większości przypadków będzie z datą po 19, jeśli będzie uzupełniane po otwarciu, a nie składane z ofertą.

3

To logiczne.

4

W terminie 3  dni  od  zamieszczenia  na  stronie  internetowej    informacji,  o  której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy Pzp... liczymy wg KC, czyli jeżeli zamieszczenie inf. z otwarcia ofert było w dniu 20.09., pierwszym dniem będzie 21.09.?

5

Zgadza się.

6

KC ma zastosowanie nadal, tutaj się nic nie zmieniło.

7

Wykonawca oświadczenie o grupie kapitałowej złożył w formie skanu. Wezwać do uzupełnienia z art. 26 ust. 3 ( postępowanie w procedurze zwykłej)?

8

Tak.

9

Jeżeli ktoś oświadczenie o grupie kapitałowej złoży po terminie otwarcia ofert (TSO -19.09), ale z datą 19.09 to uznać, prawda?

10

Tak, uznać.

11

ab123 napisał/a:

Jeżeli ktoś oświadczenie o grupie kapitałowej złoży po terminie otwarcia ofert (TSO -19.09), ale z datą 19.09 to uznać, prawda?

wiesz, normalnie oświadczenie to składa się w terminie 3 dni od zamieszczenie informacji na stronie internetowej o tym kto złożył oferty

12

Nawet jak nie złoży w terminie 3 dni a 4 czy 5 to nie ma się czego czepiać.

13

A zakładając hipotetycznie, jeżeli oświadczenie będzie z datą przed otwarcia ofert, uznać?

14

ab123 napisał/a:

Wykonawca oświadczenie o grupie kapitałowej złożył w formie skanu. Wezwać do uzupełnienia z art. 26 ust. 3 ( postępowanie w procedurze zwykłej)?

Ale  jeśli w SIWZ dopuszczono porozumiewanie się za pomocą poczty elektronicznej to nie ma potrzeby wzywać do uzupełnienia oświadczenia , prawda?

15

Par. 14 rozporządzenia mówi o oświadczeniach w oryginale.

16

a jak rozumieć oryginał oświadczenia  poświadczony za zgodność w formie elektronicznej? ( 14.4 rozporządzenia )?

17

do pewnych dokumentów i oświadczeń wymagany jest oryginał - w twoim przypadku GK musi być w oryginale tj. z podpisem , wzgl. z podpisem elektronicznym
w formie mail możesz przyjąć np. wyjaśnienia

18

Ja też upierałam się przy oryginale GK, podobnie jak wcześniej, traktowałam to jako element oferty,  a  oferta wiadomo -   w oryginale. Do momentu kiedy koleżance radca pozwolił na przyjęcie oświadczenie o GK w formie elektronicznej, na podstawie 18.2 przepisów przejściowych.....

dlatego dopytuję...

19

Ada napisał/a:

a jak rozumieć oryginał oświadczenia  poświadczony za zgodność w formie elektronicznej? ( 14.4 rozporządzenia )?

To jest dobre pytanie, przepis jest niejasny, nie zawiera bowiem informacji "w formie elektronicznej opatrzonej bezpiecznym kwalifikowanym podpisem elektronicznym" i wydaje się że skan z potwierdzeniem "za zgodność" powinno się uznać.

20

ab123 napisał/a:

A zakładając hipotetycznie, jeżeli oświadczenie będzie z datą przed otwarcia ofert, uznać?

Taką sytuację właśnie mam obecnie tj. dwóch wykonawców wraz z ofertą złozyło oświadczenie że "nie przynależą do żadnej grupy kapitałowej..." więc czy ja mam ich wzywać skoro powinni to złożyć w terminie 3 dni od zamieszczenia zestawienia z otwarcia ofert ???
Wg mnie to bez sensu bo nie przynależą do żadnej !
Czy wykonawcy maja obowiązek złożyć oświadczenie ponownie??

21

przyjąć, nie wzywać

22

Marcel napisał/a:
Ada napisał/a:

To jest dobre pytanie, przepis jest niejasny, nie zawiera bowiem informacji "w formie elektronicznej opatrzonej bezpiecznym kwalifikowanym podpisem elektronicznym" i wydaje się że skan z potwierdzeniem "za zgodność" powinno się uznać.

tylko że nie dotyczy to oświadczenia o GK. Ono tylko w oryginale gdyż 14.2 dotyczy innych dokumentów niż te z 14.1

23

BGPS napisał/a:
ab123 napisał/a:

Taką sytuację właśnie mam obecnie tj. dwóch wykonawców wraz z ofertą złozyło oświadczenie że "nie przynależą do żadnej grupy kapitałowej..." więc czy ja mam ich wzywać skoro powinni to złożyć w terminie 3 dni od zamieszczenia zestawienia z otwarcia ofert ???
Wg mnie to bez sensu bo nie przynależą do żadnej !
Czy wykonawcy maja obowiązek złożyć oświadczenie ponownie??

Podobny wątek poruszyłem w tym temacie. Poniżej link:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=15597

24

Wykonawca składa oświadczenie o GK w terminie 3 dni od zamieszczenia informacji. Jak liczyć 3 dni gdy otwarcie i informacja były w piątek?? Sobota- pierwszy ; Niedziela- drugi ? Poniedziałek- trzeci dzień ?? Czyli w gruncie rzeczy mają jeden dzień wink ?

25

Mają trzy dni, a gdyby jeszcze policzyć piątek to więcej wink