1

Temat: Zmiana Zamawiającego

Starostwo wydzierżawiło szpital powiatowy prywatnej firmie, która ogłosiła przetarg jako zamawiając który nie musi stosować ustawy, jednakże okazało się że finansowanie przedsięwzięcia przez szpital jest nie możliwe czy istnieje możliwość zmiany Zamawiającego bez konieczności ogłaszania kolejnego przetargu, jako iż starostwo jest właścicielem obiektu. Ja uważam że nie, ale może Państwo macie inne zdanie a przede wszystkim przykładowe orzecznictwo lub przepisy które mogą regulować taką sytuację

2

Odp: Zmiana Zamawiającego

Nie jest istotne kto jest właścicielem obiektu, tylko kto finansuje inwestycję. Piszesz "finansowanie przedsięwzięcia przez szpital jest nie możliwe", ale jednocześnie "Starostwo wydzierżawiło szpital powiatowy prywatnej firmie". Kto finansuje inwestycję? Szpital, spółka, czy starostwo?

3

Inwestycje miał finansować szpital jednakże nie otrzymali kredytu, a ponieważ starostwo nie może przekazać środków szpitalowi ( jak to robi jednostka podległym w ramach budżetu powiatu) ponieważ to prywatna firma, wymyślono że starostwo sfinansuje przedsięwzięcie, jednakże całe postępowanie przetargowe zostało przeprowadzone przez szpital. Generalnie chodzi o to czy pomimo że szpital przeprowadził postępowanie, starostwo może przejąć to zadanie jako iż jest właścicielem obiektu. Ale z tego co piszesz Katiqq nie ma to znaczenia kto jest jego pierwotnym właścicielem. Ja uważam że starostwo w związku z taka sytuacją jako właściciel powinno ogłosić nowe postępowanie.  Jednakże władze obawiają się terminu gdyż przetarg ogłoszony przez szpital trwał 6 m-c, a nie ma zbytnio dużo czasu.

4 (edytowany przez Katiqq 2016-09-22 07:11:22)

Zgadzam się z Tobą. Należy unieważnić postępowanie z 93.1.6 (nie otrzymanie kredytu) i starostwo powinno ogłosić nowe postępowanie. Nie wypowiem się w zakresie przejęcia zobowiązania szpitala przez starostwo, bo tu w grę wchodzą już finanse publiczne. Poza tym zmiana zamawiającego jest zmianą istotną i musiałaby być przewidziana w zapisach umowy. Chyba, że szpital wystąpił tu jako podmiot, któremu powierzono przygotowanie i przeprowadzenie zamówienia, ale wówczas i tak jako zamawiający musiałoby być wskazane starostwo i to na jego koncie BZP powinno być ogłoszone postępowanie.

5

Jeszcze jedno pytanie, czy jest możliwość zmiany zamawiającego po przeprowadzonej procedurze przetargowej.

6

Jeśli przewidziałaś taką możliwość zmiany. Jest to zmiana istotna.

7

Drążenie tematu, ale bez Państwa wiedzy nie jestem w stanie sobie poradzić. Więc ponieważ jest to zmiana istotna powinna być przewidziana w siwz oraz w ogłoszeniu o zamówieniu, jeżeli nie ma tego nie ma opcji zmiany Zamawiającego. A ci w momencie wykupu długu szpitala ponieważ nie jest w stanie finansować inwestycji czy wtedy powinnam zamknąć etap do kiedy finansował roboty szpital  ogłosić nowy przetarg i jako Starostwo realizować dalszą część inwestycji

8

Czy wy tam nie macie radcy prawnego? Zakres zmiany podmiotu wychodzi poza PZP i tu moim zdaniem powinien wypowiedzieć się prawnik. W mojej opinii, skoro szpitala nie stać, a to oni ogłosili postępowanie, to nie ma innego rozwiązania jak unieważnienie. Czy to można ewentualnie rozwiązać jakąś cesją - nie wiem, nie odpowiem.

9

Mamy prawników ale no cóż, każdy ma inne zdanie, generalnie ja przystaję przy swoim i Twoim Katiqq, bo uważam że to najbardziej rozsądne i bezpieczne.
Jeszcze jedno czy podmiot prywatny niezobowiązany do stosowania ustawy może zastosować 100 kryterium cena?

10

Ruda26 napisał/a:

Jeszcze jedno czy podmiot prywatny niezobowiązany do stosowania ustawy może zastosować 100 kryterium cena?

niezobowiązany to chyba nie musi stosować zapisów ustawy, wobec tego do unieważnienia art. 93 ustawy pewnie też nie ma tu zastosowania, no chyba że mówisz o jakimś podmiocie z art. 3 ust. 1 ustawy