Bitter uznaj.
Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 2015-03-20, KIO 426/15
W odniesieniu do powyższego należy wskazać, że dwa dokumenty - tj. zaświadczenie z Urzędu Skarbowego i ZUS, nie zostały w uzupełnieniu złożone jako ksera. Są to dokumenty, na których jest i pieczątka firmy i podpis prezesa. Nie ma jedynie klauzuli "za zgodność z oryginałem". W pkt 6.4.1. SIWZ Zamawiający wymagał poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, przy czym wprost nie wskazał, że będzie honorował jedynie poświadczenie za pomocą klauzuli o brzmieniu "za zgodność z oryginałem". Wykonawca, który chciałby by to uchybienie skutkowało jego wykluczeniem - a tym samym otworzeniem drogi do wygrania przetargu dla wykonawcy, z którym miałby współpracować - nie mógł mieć pewności, że Zamawiający tak rygorystycznie podejdzie do braku jedynie klauzuli. Zamawiający mógłby przypadkowo uznać i wydaje się, że stanowisko to byłoby do obrony, że jest podpis prezesa i pieczątka, że inne dokumenty mają klauzulę, że brak jedynie klauzuli na dwóch dokumentach mógł być po prostu technicznym niedopatrzeniem, że dokumenty były składane w określonym kontekście zdarzeń, a więc, ze była to odpowiedź na wezwanie do uzupełnienia dokumentów oryginalnych bądź potwierdzonych za zgodność lub że te dwa dokumenty urzędowe nie mogły być wystawione przez samego wykonawcę, więc złożenie na nich podpisu, a tym samym oświadczenia wiedzy, musiało i mogło służyć innemu celowi - np. potwierdzeniu za zgodność z oryginałem.