1

Temat: Dysponowanie potencjałem technicznym innego podmiotu

Mam pytanko:
Wykonawca chce zobowiązać się do oddania do dyspozycji zasobów w postaci potencjału technicznego (maszyny budowlane). 1. Co wpisać w zobowiązaniu w sposobie wykorzystania zasobów?

2

Odp: Dysponowanie potencjałem technicznym innego podmiotu

wiem:

Maszyny będą wykorzystywane przez człowieka w sposób zgodny z przeznaczeniem danej maszyny. Przykładowo, w przypadku koparki obsługujący będzie kopał.

fakt że to wymaga wyższej elokwencji, bez ironii

3

Odp: Dysponowanie potencjałem technicznym innego podmiotu

W tym wypadku trzeba pamiętać o tym, że wykonawca który powołuje się na potencjał podmiotu trzeciego musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie musi udowodnić zamawiającemu, że realizując zamówienie będzie dysponował tymi zasobami ? w tym wypadu sprzętem, w szczególności przedstawiając zobowiązanie. Jego treść powinna być na tyle precyzyjna i szczegółowa aby na jego podstawie można był stwierdzić, że potencjał będzie udostępniony realnie i wykorzystany przy realizacji zamówienia. Wykonawca powinien wiedzieć ? mając na uwadze przedmiot zamówienia ? w jakim zakresie będzie potrzebował sprzętu i do jakich prac . Wiadomo, ze nie wyszczególni każdej czynności do której będzie wykorzystana dana maszyna ale ogólne ramy/zakres jest w stanie wskazać. Jeśli bowiem strony , tj. wykonawca i podmiot trzeci ustalają między sobą na jakich zasadach i w jakim zakresie zostanie wykorzystany sprzęt to wynik tych ustaleń wydaje się, że winien znaleźć odzwierciedlenie w treści zobowiązania.