1

Temat: jaka podstawa wykluczenia?

Taka możliwa sytuacja.

Zamawiający zgodnie z art. 25a ust. 5 w procedurze unijnej zastrzegł, że w stosunku do podwykonawców (którzy nie są podmiotami udostępniającymi zasoby) wykonujących części zamówienia, będzie badał brak podstaw do wykluczenia.

cyt.
art.25a ust.5. Na żądanie zamawiającego, wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia z udziału w postępowaniu:
1) składa jednolite dokumenty dotyczące podwykonawców, jeżeli wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8;

Zamawiający żądał więc złożenia JEDZu od tych podwykonawców oraz będzie żądał (od najwyżej ocenionego Wykonawcy) złożenia dokumentów dot. podwykonawcy potwierdzających brak podstaw wykluczenia (par. 9 ust. 3 Rozporządzenia).

Pytanie,

1. co zrobić z wykonawcą najwyżej ocenionym który wskazał podwykonawcę który nie potwierdził braku podstaw do wykluczenia (po wezwaniach przyjmijmy)? 
2. co zrobić z wykonawcami pozostałymi, którzy nie złożyli JEDZów podwykonawców lub JEDZe te nie potwierdzają braku podstaw do wykluczenia (po wezwaniach do uzupełnień)? 

art.36ba ust. 2 nie rozstrzyga tej sprawy, więc co zrobić z tymi wykonawcami przed rozstrzygnięciem.

2 (edytowany przez agnieszka82 2016-10-05 10:13:05)

Odp: jaka podstawa wykluczenia?

Artykuł 25 a ust. 5 pozwala na możliwość żądania przez zamawiającego od wykonawców złożenia JEDZ dotyczących podwykonawców lub zawarcia w oświadczeniu informacji o podwykonawcach w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw do wykluczenia z udziału w postępowaniu.
Art. 36 ba dotyczy sytuacji, w której powierzenie części zamówienia podwykonawcy następuje w trakcie realizacji zamówienia.
W tym wypadku chodzi o zamiar powierzenia części podwykonawcy ujawniony na etapie składania oferty. Przesłanki wykluczenia określone są w art. 24 ustawy Pzp i tam wskazane podstawy prawne mogą tylko stanowić podstawę do wykluczenia z udziału w postępowaniu.
W tym wypadku należałoby odpowiednio zastosować art. 24 ustawy pzp. Wykonawca bowiem będzie korzystał z podwykonawcy, którego udział w realizacji zamówienia narusza podstawowe zasady postępowania ? zasada równego traktowania wykonawców, uczciwej konkurencji i przejrzystości.
Dopuszczenie wykonawcy, który przy realizacji zamówienia będzie posługiwał się podmiotami wobec których będą zachodziły podstawy do wykluczenia jest wobec powyższych zasad raczej niedopuszczalne.

Art. 71 Rozporządzenia 2014/24/UE :
Ust. 6: Aby uniknąć przypadków naruszenia obowiązków, o których mowa w art. 18 ust. 2, można podjąć stosowne środki, takie jak:
a)  w przypadku gdy przepisy krajowe państwa członkowskiego przewidują mechanizm wspólnej odpowiedzialności między podwykonawcami a głównym wykonawcą, dane państwo członkowskie zapewnia stosowanie odpowiednich przepisów zgodnie z warunkami określonymi w art. 18 ust. 2;
b)  instytucje zamawiające mogą, zgodnie z art. 59, 60 i 61 sprawdzić lub zostać zobowiązane przez państwa członkowskie do sprawdzenia, czy istnieją podstawy wykluczenia podwykonawców na mocy art. 57. W takich przypadkach instytucja zamawiająca wymaga, by wykonawca zastąpił podwykonawcę, w odniesieniu do którego weryfikacja wykazała, że istnieją obowiązkowe podstawy wykluczenia. Instytucja zamawiająca może wymagać lub zostać zobowiązana przez państwa członkowskie do wymagania, by wykonawca zastąpił podwykonawcę, w odniesieniu do którego weryfikacja wykazała, że istnieją nieobowiązkowe podstawy wykluczenia.
Z uzasadnienia do projektu ustawy Pzp w zakresie obligatoryjnych przesłanek wykluczenia z postępowania:
Nadanie powyższym przesłankom wykluczenia charakteru obligatoryjnego na gruncie projektu uzasadnione jest tym, że okoliczności te zawsze negatywnie oddziałują na prawidłowe funkcjonowanie systemu zamówień publicznych. Prowadzą one bowiem do wypaczenia uczciwej konkurencji w postępowaniu i w sposób niezgodny z prawem mogą wpływać na jego wynik. Ich konsekwencją jest najczęściej szkoda zamawiającego, związana z koniecznością wyboru oferty mniej korzystnej niż w przypadku, gdyby postępowanie odbywało się w warunkach rzeczywistej konkurencji oraz opierało się na zgodnych z prawdą dokumentach i oświadczeniach wykonawców. Ponadto wpływają one negatywnie na efektywność ekonomiczną, przejrzystość i wizerunek zamówień publicznych, a także wiążą się z nasileniem złej woli wykonawców ubiegających się o zamówienia publiczne. Wykonawcy, w związku z wystąpieniem powyższych okoliczności, powinni być całkowicie pozbawiani, na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów, możliwości uzyskania zamówień publicznych.
Moim zdaniem pojawia się tu jeszcze jeden problem - mianowicie jeśli skierujemy wezwanie na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp to czy możemy w ramach tego uzupełnienia dopuścić możliwość rezygnacji przez wykonawcę z takiego podwykonawcy, tj. wskazania przez niego w odpowiedzi na wezwanie, że wykona tę część zamówienia samodzielnie. Moim zdaniem wydaje się, że tak ? będzie mógł uzupełnić dokumenty co do wskazanego pierwotnie podwykonawcy, wskazać nowego podwykonawcę lub wskazać, że sam wykona w tym zakresie zamówienie.
Przy czym obejście przepisów nie jest w tym wypadku możliwe bo jeśli będzie chciał powierzyć na etapie realizacji tę część podwykonawcy to wejdzie nam badanie z art. 36 ba ustawy pzp ? zatem będzie badanie przesłanek do wykluczenia wobec podwykonawcy.
Co do sytuacji kiedy w oświadczeniu wykonawca potwierdzi, ze podwykonawca nie podlega wykluczeniu a dokumenty przed podpisaniem umowy tego nie potwierdzą - również wykluczenie. Art. 24 ust. 12 ustawy Pzp mówi o tym, że zamawiający może wykluczyć wykonawcę na każdym etapie postępowania o udzielenie zamówienia. A ocena dokumentów przed podpisaniem umowy jest etapem postępowania.
Nie wiem czy w miarę jasno wyraziłam swój sposób rozumienia tych zapisów ustawy - mam nadzieje, że tak.

3

Ad 1 i Ad 2:

Art. 24 ust. 1 pkt 12

Agnieszka82: smile

"Nie wiem czy w miarę jasno wyraziłam swój sposób rozumienia tych zapisów ustawy - mam nadzieje, że tak."

Sorki ale - nie. Poza tym, tu trzeba starać się trochę zwięźlej, bo nawet gdybyś mądrze prawiła, 2/3 - przez to nie przebrnie wink

4

agnieszka82 napisał/a:

Moim zdaniem pojawia się tu jeszcze jeden problem - mianowicie jeśli skierujemy wezwanie na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp to czy możemy w ramach tego uzupełnienia dopuścić możliwość rezygnacji przez wykonawcę z takiego podwykonawcy, tj. wskazania przez niego w odpowiedzi na wezwanie, że wykona tę część zamówienia samodzielnie. Moim zdaniem wydaje się, że tak ? będzie mógł uzupełnić dokumenty co do wskazanego pierwotnie podwykonawcy, wskazać nowego podwykonawcę lub wskazać, że sam wykona w tym zakresie zamówienie.

Ustawodawca przewidział rezygnację z podwykonawcy i zastąpienie go innym jak również deklarację samodzielnego wykonania zamówienia, moim zdaniem w przypadku wykluczenia, zmiany te sa dopuszczalne.

5

ciągle czytam Agnieszkę ....

6

janek159 napisał/a:

ciągle czytam Agnieszkę ....

Czyli muszę pisać bardziej zwięźle..... wink
Gotowa odpowiedź bez moich teoretycznych uzasadnień wink

7

1. co zrobić z wykonawcą najwyżej ocenionym który wskazał podwykonawcę który nie potwierdził braku podstaw do wykluczenia (po wezwaniach przyjmijmy)?
Moja odpowiedź: jeśli po uzupełnieniach nie zmienił podwykonawcy/nie wykazał braku przesłanek do wykluczenia przez pierwotnego podwykonawce/nie zrezygnował z podwykonawcy wykluczam z postępowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 12 pzp, chyba że zachodzą inne podstawy do wykluczenia z art. 24 ust. 1 pzp bo tych chyba nie możemy pomijać.

2. co zrobić z wykonawcami pozostałymi, którzy nie złożyli JEDZów podwykonawców lub JEDZe te nie potwierdzają braku podstaw do wykluczenia (po wezwaniach do uzupełnień)
Moja odpowiedź:  - również należałoby ich wykluczyć z udziału w postępowaniu.

8 (edytowany przez janek159 2016-10-05 11:44:49)

Wydaje mi się że przywoływane tu przepisy nie mają zastosowania do opisanego przypadku, biorąc pod uwagę że chodzi o podwykonawcę, który nie jest podmiotem udostępniającym zasoby celem spełnienia warunku.

art. 24 ust. 1.12 - mówi o wykluczeniu w przypadku niespełnienia warunków lub podstaw wykluczenia wykonawcy, a tu podwykonawca nie ma nic wspólnego z tymi warunkami które wykonawca sam np. spełnia ,

art. 26.ust.3 - mówi o uzupełnianiu dok. potwierdzających okoliczności z art. 25 ust. 1 (sprawy dot. spełnienia warunków co do wykonawcy a nie podwykonawcy) więc jak go tu zastosować,

art. 36 ba. 2 dot. pewnie dot. sytuacji na etapie realizacji umowy, zresztą nawet gdyby zastosować go na etapie oceny ofert to co jak nie wskaże tego innego podwykonawcy,

9

z tym, że nie mogę dopuścić do udziału w postępowaniu wykonawcy, który będzie powierzał wykonanie części zamówienia podwykonawcy co do którego wystąpią przesłanki wykluczenia - chociażby mając na względzie obowiązek przestrzegania podstawowych zasad postępowania jak pisałam w tym długim wywodzie. Nie ma przepisu mówiącego wprost o wykluczeniu podwykonawców dlatego rozważyłabym stosowanie odpowiednie art. 24 pzp.
Chyba, że wykonawca w ramach uzupełnienia stwierdzi, że wykona zamówienie sam albo wskaże innego podwykonawce na tym etapie który wykluczeniu nie podlega.

10

coś by trzeba zrobić ale za bardzo nie wiedzieć co

11

ja wiem
nie żądać tych dokumentów od podwykonawcy

12

jo napisał/a:

ja wiem
nie żądać tych dokumentów od podwykonawcy

też takie rozwiązanie znalazłem, ale nie chciałem już mówić głośno

13 (edytowany przez seniorcristobal 2016-10-05 13:34:01)

janek159 napisał/a:

Wydaje mi się że przywoływane tu przepisy nie mają zastosowania do opisanego przypadku, biorąc pod uwagę że chodzi o podwykonawcę, który nie jest podmiotem udostępniającym zasoby celem spełnienia warunku.

art. 24 ust. 1.12 - mówi o wykluczeniu w przypadku niespełnienia warunków lub podstaw wykluczenia wykonawcy, a tu podwykonawca nie ma nic wspólnego z tymi warunkami które wykonawca sam np. spełnia ,

art. 26.ust.3 - mówi o uzupełnianiu dok. potwierdzających okoliczności z art. 25 ust. 1 (sprawy dot. spełnienia warunków co do wykonawcy a nie podwykonawcy) więc jak go tu zastosować,

art. 36 ba. 2 dot. pewnie dot. sytuacji na etapie realizacji umowy, zresztą nawet gdyby zastosować go na etapie oceny ofert to co jak nie wskaże tego innego podwykonawcy,

Aha.
Czyli według Ciebie żądanie określonych dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia również od podwykonawcy, którego wskazuje wprost WYKONAWCA, biorący udział w przetargu -jest całkowicie od tego wykonawcy niezależne, nie dotyczy go?

A kogo wzywasz do uzupełnienia tych dokumentów w zakresie podwykonawcy - wykonawcę, czy piszesz z pominięciem tego kto złożył ofertę, czyli piszesz do podwykonawcy?
Odpowiedzią na Twoje pytanie jest art. 24 ust1 pkt 12-  tak jak napisałem w pierwszym poście ale możesz szukać dalej, jak się nudzisz smile

To oczywiste, że Wykonawca wskazując konkretnego podwykonawcę, który potem jak się okazuje podlega wykluczeniu- bierze za to odpowiedzialność, chyba, że przedstawi innego, do czego według mnie też ma prawo.

Zresztą odwołując się ostatecznie do zdrowego rozsądku i logiki: po co wskazywać, że bada się w odniesieniu do określonego podmiotu (podwykonawcy) przesłanki wykluczenia z postępowania, jeśli nawet takie przesłanki zajdą - podmiot ten i tak będzie mógł uczestniczyć w postępowaniu? Albo wykonawca podaje innego albo wykluczenie.

14

Na etapie składania ofert, ich badania do wyboru za wszystko odpowiada wykonawca on jest stroną nie podwykonawca, wobec tego to wykonawca wyleci w razie czego za podwykonawcę.

15

Marcel napisał/a:

Na etapie składania ofert, ich badania do wyboru za wszystko odpowiada wykonawca on jest stroną nie podwykonawca, wobec tego to wykonawca wyleci w razie czego za podwykonawcę.

Otóż to. Ale kolega, który zadał pytanie nie chce za bardzo przyjąć tego do wiadomości smile Szuka innych rozwiązań.

16

Dziękuję za wypowiedzi wszystkim tu zgromadzonym, ciesze się że w tej opisanej przeze mnie sytuacji można jednak znaleźć przepis będący odpowiedzią na moje pytanie. Kto pyta nie błądzi.

17

seniorcristobal napisał/a:
Marcel napisał/a:

Otóż to. Ale kolega, który zadał pytanie nie chce za bardzo przyjąć tego do wiadomości smile Szuka innych rozwiązań.

Wrócę do tematu. Twierdzicie, że wykonawca wyleci za podwykonawcę ....

Chciałbym zwrócić uwagę na instrukcje wypełnienia JEDZ w części II, sekcja D, jest : 

Czy wykonawca zamierza zlecić osobom trzecim podwykonawstwo jakiejkolwiek części zamówienia?

Instrukcja (fragment):

Zgodnie z art. 25a ust. 5 ustawy Pzp zamawiający może żądać, by wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, złożył jednolite dokumenty w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania
dotyczące podwykonawców (stwierdzenie istnienia podstawy do wykluczenia dotyczącej podwykonawcy nie skutkuje jednak wykluczeniem wykonawcy z postępowania, tylko brakiem możliwości dopuszczenia do realizacji zamówienia negatywnie zweryfikowanego podwykonawcy).

Inaczej jak mówicie.

18

No tak, tylko czy mowa o samym podwykonawcy czy o podmiocie za pomocą którego Wykonawca polega na zasobach?

19 (edytowany przez janek159 2016-10-11 12:43:11)

Art. 25a ust 5 mówi o tych nieudostepniających i tu o nich mowa

ust. 3 mówi o udostepniających

20

W nawiązaniu do tematu - dokonując analizy instrukcji dotyczącej wypełniania formularza JEDZ dostrzegłam taką oto informację w zakresie podwykonawców na których zdolności wykonawca nie polega, cytuję: "stwierdzenie istnienia podstawy do wykluczenia dotyczącej podwykonawcy nie skutkuje jednak wykluczeniem wykonawcy z postępowania, tylko brakiem możliwości dopuszczenia do realizacji zamówienia negatywnie zweryfikowanego podwykonawcy".
Pytanie zatem co w sytuacji, kiedy wykonawca nie może tej części zamówienia zrealizować ? I nie ma drugiego podwykonawcy?

21

Tak Agnieszka, to pozostaje bez odpowiedzi.

22 (edytowany przez jo 2016-10-12 12:22:38)

może nie podanie nowego podwykonawcy albo brak deklaracji samodzielnego wykonania części zadania (z uwagi na brak możliwości wykluczenia)  potraktować jako odstąpienie od podpisania umowy na warunkach określonych w SIWZ

23

jo napisał/a:

może nie podanie nowego podwykonawcy albo brak deklaracji samodzielnego wykonania części zadania (z uwagi na brak możliwości wykluczenia)  potraktować jako odstąpienie od podpisania umowy na warunkach określonych w SIWZ

Też o takiej opcji pomyślałam. Tylko z drugiej strony zmuszanie wykonawcy niejako do osobistego wykonania zamówienia czy zmuszanie do wymiany podwykonawcy i nie dokonanie tego przez wykonawce można potraktować jako uchylanie się od zawarcia umowy? Z drugiej strony jest związanie ofertą od momentu jej złożenia...

24

Wrócę do tematu podwykonawcy - w sytuacji gdzie jest on podmiotem nieudostępniającym zasoby - postępowanie powyżej 11.8:
- w SIWZ jest zapis, że:
     a) Zamawiający żąda zgodnie z 36b.1. podania części zam., których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania przez wykonawcę firm podwykonawców
oraz
     b) zgodnie z 25a.5 Zamawiający żąda złożenia JEDZ od podwyk.

Po otwarciu ofert w JEDZU Wykonawcy jest inf., że Część II.D powierzy X część podwykonawcy, ale nie podaje nazwy itd.
Najprawdopodobniej coś zleci, lecz jeszcze nie wie komu.

Czy taki stan jest prawidłowy?

25

W JEDZ zobowiązano Wykonawcę do podania informacji jeżeli jest wiadomy/znany podwykonawca,.