1

Temat: Wykaz osób zawierający pracowników

Czy waszym zdaniem zamawiający może postawić warunek udziału w postępowaniu polegający na Wykazaniu przez wykonawcę dysponowania pracownikami zatrudnionymi na podstawie umowy o pracę?

Spotkałem się z takim warunkiem: 5 osób zatrudnionych na podstawie um. o pracę. Do tego Wykaz osób z rubryką na imię i nazwisko oraz formę dysponowania. Obok kierownicy budowy, specjaliści z uprawnieniami.
W opisie przedmiotu zamówienia zamawiający wskazuje czynności niezbędne do wykonania w ramach umowy o pracę oraz dodatkowo określa że musi to wykonać min. 5 osób.
W umowie są dodatkowe zapisy o kontrolowaniu zatrudnienia.

Czy taki warunek można postawić?

2

Odp: Wykaz osób zawierający pracowników

Nie. Lepiej nie stawiać taki warunek - bo to nie dotyczy zdolności zawodowej (umowa o pracę). Zgodnie z 29a, tylko w opz określa się warunki umowy o pracę.

3

Samo dysponowanie wyklucza konieczność zatrudnienia na umowę o pracę, ale z zatrudnienia można zrobić kryterium.

4

to już upadek zamawiającego

5

janek159 napisał/a:

to już upadek zamawiającego

Możesz rozwinąć?

6 (edytowany przez janek159 2016-10-05 10:33:25)

Wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę (jeżeli już zam. widzi taki obowiązek) ma być opisany w przedmiocie zamówienia, nie wskazany jako warunek udziału w postępowaniu. Wymóg zatrudnienia tych osób na podstawie umowy o pracę ma nastąpić na etapie wykonania umowy i zamawiający powinien to opisać w umowie i jakoś to później sprawdzać.

Nie można żądać od wykonawców wykazania się osobami które na potrzeby spełnienia warunku już są zatrudnione na podstawie umowy o pracę, czyli przed zawarciem umowy. W tym momencie wykonawca ma dysponować osobami, ale nie ważne czyimi.
Na potrzeby spełnienia warunku to dysponowanie powinno być zawsze dowolne, dopiero na etapie realizacji umowy wykonawca ma obowiązek zatrudnić na umowę (np. te osoby które zostały wskazane w wykazie osób).

7

W całości się zgadzam z twoją opinią.

8 (edytowany przez jarosław 2016-10-05 11:50:30)

janek159 napisał/a:

Wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę (jeżeli już zam. widzi taki obowiązek) ma być opisany w przedmiocie zamówienia, nie wskazany jako warunek udziału w postępowaniu. Wymóg zatrudnienia tych osób na podstawie umowy o pracę ma nastąpić na etapie wykonania umowy i zamawiający powinien to opisać w umowie i jakoś to później sprawdzać.

Nie można żądać od wykonawców wykazania się osobami które na potrzeby spełnienia warunku już są zatrudnione na podstawie umowy o pracę, czyli przed zawarciem umowy. W tym momencie wykonawca ma dysponować osobami, ale nie ważne czyimi.
Na potrzeby spełnienia warunku to dysponowanie powinno być zawsze dowolne, dopiero na etapie realizacji umowy wykonawca ma obowiązek zatrudnić na umowę (np. te osoby które zostały wskazane w wykazie osób).

Nie zgadzam się co do tego że wykonawca "organizuje" pracowników na etapie po wyborze czy złożeniu oferty. Ale doczytałem art 22d. Tu faktycznie brak informacji nt możliwości postawienia warunku dotyczącego formy dysponowania pracownikiem.
Ale sama liczba pracowników jako potencjał osób kierowanych do realizacji zamówienia może stanowić warunek udziału w postępowaniu?

9

organizować może, przygotowywać się do tego zatrudnienia - tak, ale nadużyciem byłoby wymaganie zatrudnienia rozumianego jako fakt zawarcia umowy o pracę, na etapie oceny ofert, celem spełnienia warunków udziału

10

Wygląda to tak że w SIWZ jest wykaz osób w którym wykonawca musi wykazać że dysponuje określoną liczbą pracowników. W umowie są standardowe zapisy o obowiązku okazania umów do wglądu osób wymienionych w wykazie. Tzn zapisy umowy odwołują się własnie do tego wykazu.

Pytanie mam takie, czy mogę na etapie składania ofert żądać wykazu pracowników z tą poprawką że forma dysponowania nie będzie na tym etapie istotna?

11

Jarosław, coś o tym starego (poprzedni 29.4.4) ale aktualnego w zupełności:

http://www.pierog.pl/media/tms/catalog2/pages/page192/5501951561029wymog_zatrudniania_na_umowe_o_prace.pdf

jest tam zdanie że nie odnosi się to do warunków

12

jarosław napisał/a:

Wygląda to tak że w SIWZ jest wykaz osób w którym wykonawca musi wykazać że dysponuje określoną liczbą pracowników. W umowie są standardowe zapisy o obowiązku okazania umów do wglądu osób wymienionych w wykazie. Tzn zapisy umowy odwołują się własnie do tego wykazu.

Pytanie mam takie, czy mogę na etapie składania ofert żądać wykazu pracowników z tą poprawką że forma dysponowania nie będzie na tym etapie istotna?

tak, dysponowanie dowolne

13 (edytowany przez Katiqq 2016-10-05 12:36:40)

jarosław napisał/a:

Nie wykazu pracowników, a wykazu osób, bo pracownik to osoba zatrudniona.

Kp "Art.  2. [Definicja pracownika]

Pracownikiem jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę."