Temat: Uniewaznienie postępowania
Jak unieważnić postępowanie z powodu braku środków?
Można nie dokonywać wyboru oferty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Uniewaznienie postępowania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak unieważnić postępowanie z powodu braku środków?
Można nie dokonywać wyboru oferty?
środków nie było na dzień ogłoszenia postępowania?
Tylko wtedy gdy cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą zamawiacz miał przeznaczona na realizację art. 93 ust. 1 pkt. 4.
Pełne środki trzeba mieć zabezpieczone na moment podpisania umowy, skoro ich nie wystarcza to jak pisze KasiaF.
Już poukładałem sobie jak to ma być.
Zamawiający miał środki na ofertę 2 (cena 150000) w rankingu ale nie na pierwszą (cena 180000), tzn na wybór miały wpływ inne kryteria niż cena.
Przepis mówi że zamawiający unieważnia postępowania gdy cena najkorzystniejszej oferty lub cena z najniższą ceną przewyższa kwotę.
Oferta z najniższą ceną mieści się w moim budżecie ale nie jest najkorzystniejsza. Za to najkorzystniejsza już nie.
Żeby mówić o najkorzystniejszej ofercie to muszę dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty, czyli stwierdzić czy nie podlega ona odrzuceniu / wykluczeniu.
czy dokonywać wyboru najkorzystniejszej oferty po to aby mieć podstawę do unieważnienia? a może dojść do momentu zbadania oferty i wykonawcy najwyżej ocenionego , nie dokonywać wyboru jego jako najkorzystniejszego tylko od razu unieważnić ... hę
podstawy unieważnienia nie uwzględniły tu nowego pojęcia co do statusu ,,najwyżej oceniony" a jeszcze nie ,,najkorzystniejszy"
Ale nie musisz robić wyboru oferty najkorzystniejszej w sensie informowania o tym itd. Robisz ranking i z niego wynika, że ofert najkorzystniejsza przekracza możliwości Zamawiającego w związku z tym - unieważniasz.
Poszperaj w necie bo jest o tym albo opinia UZP albo jakieś piśmiennictwo. Nie pamiętam co dokładnie ale zapamiętałem konkluzję, że nie trzeba dokonywać wyboru oferty najkorzystniejszej, żeby móc unieważnić z powodu przewyższenia kwoty. Wystarczy efekt prac komisji lub osoby badającej oferty, z którego badania wynika ranking ofert.
Przepis 93.1.4 mówi o najkorzystniejszej ofercie.
Żebyś miał najkorzystniejszą to powinieneś wezwać go z art 26. 1/2 i go wybrać. Po to aby zaraz unieważnić.
Uniewaznij po badaniu i ocenie ofert aby ustalić najwyżej ocenionego. w art 93 nie wyczajono potrzeby zmiany.
Unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 może nastąpić przed wyborem najkorzystniejszej oferty, gdy po dokonaniu badania i oceny ofert cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną będzie przewyższać kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, a zamawiający nie będzie mógł zwiększyć tej kwoty do ceny najkorzystniejszej oferty. W takim przypadku dokonanie wyboru najkorzystniejszej oferty nie jest konieczne. Najkorzystniejszą ofertą jest bowiem oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans ceny i innych kryteriów odnoszących się do przedmiotu zamówienia publicznego, albo oferta z najniższą ceną.
Ślicznie, daj źródło żebyśmy sobie wydrukowali i pokazywali kontroli definicję najkorzystniejszej oferty. Jak nie dasz to wiesz. .... sam sobie poszukam na UZP pewnie.
wyrok z dnia 17 czerwca 2011 r., KIO 1206/11)
Wyrok, dzięki.
Wyrok dotyczy innej sytuacji - jedyny wykonawca którego cena jest wyższa od tej którą dysponuje zamawiający.
W moim przypadku wśród wykonawców jest taki którego oferta mieści się w moim budżecie ale jest na 2 pozycji. Nie mogę unieważnić postępowania tylko dlatego że nie mam środków na ofertę która jest na pierwszej pozycji rankingu bo do chwili przeprowadzenia pełnej procedury może okazać się że wykonawca podlega wykluczeniu, a wtedy wchodzi do gry oferta na którą mam środki.
Chyba nieprzypadkowo przepis rozróżnia 2 przypadki - oferta z najniższą ceną i oferta najkorzystniejsza.
Może się okazać, że 1-szy będzie podlegał wykluczeniu, więc jednak trafisz na 2-iego.
Jeśli masz kilka kryteriów, to zdaje się, że bezpieczniej byłoby jednak doprowadzić do wyboru.
Zobacz tutaj: KIO 1338/13
Należy zauważyć, że art. 93 ust.1 pkt 4 Pzp jednoznacznie wskazuje, że Zamawiający unieważnia postępowanie, jeżeli cena najkorzystniejszej oferty lub oferty z najniższą cena przewyższa kwotę, którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia (?). Wynika, z tego konieczność zaistnienia określonego stanu faktycznego, oferta Odwołującego na dzień rozpatrywania odwołania nie jest ofertą najkorzystniejszą (nie została wybrana, nie była w ogóle poddana ocenie pod względem trzech kryteriów oceny ofert, czyli punktacji, cena jest tylko jednym z nich ), nie jest także póki co ofertą z najniższą ceną . W konsekwencji wszelkie dywagacje w tym zakresie są przedwczesne.
Zdaje się ustawodawca popełnił kolejny błąd nie wskazując w 93.1.4 na ofertę najwyżej ocenioną.
Przy kryterium ceny 60% problem będzie się pojawiał bardzo często.
Wyrok dotyczy innej sytuacji - jedyny wykonawca którego cena jest wyższa od tej którą dysponuje zamawiający.
W moim przypadku wśród wykonawców jest taki którego oferta mieści się w moim budżecie ale jest na 2 pozycji. Nie mogę unieważnić postępowania tylko dlatego że nie mam środków na ofertę która jest na pierwszej pozycji rankingu bo do chwili przeprowadzenia pełnej procedury może okazać się że wykonawca podlega wykluczeniu, a wtedy wchodzi do gry oferta na którą mam środki.
Chyba nieprzypadkowo przepis rozróżnia 2 przypadki - oferta z najniższą ceną i oferta najkorzystniejsza.
To dla pewności wezwij go z art. 26 ust.2 lub 1, oceń pod kątem wykluczenia i odrzucenia, jak uznasz że oferta nie podlega odrzuceniu (bo i wykonawca jest ok) to w ostatecznym piśmie zawiadom odrazu o unieważnieniu w związku z art. 93.1.4.
nie będzie tu już wątpliwości że mogłoby się okazać że wykonawca podlegał wykluczeniu. Wcześniej zbyt pochopnie napisałem żeby zrezygnować z art. 26 ust.1/2
Ja wiem że to trochę absurd, ale czytam i tak mi się wydaje że inaczej nie można. Prowadzić procedurę chociaż wiadomo że nic z tego nie będzie.
Jedyny + w całym tym przetargu że wszystkie dokumenty i to dobre, miałem już w ofercie więc do niczego nie wzywam.
w każdym razie pouczający przypadek, jak co niektóre na tym forum
ależ to głupota !! wzywać do złożenia dokumentów ,narażać wykonawcę na koszty bo każde zaświadczenie kosztuje i unieważnić
A jakie inne wyjście? Narazić się na gniew szefa po przeprowadzonej kontroli i ew. stwierdzeniu nieprawidłowości w tym zakresie? 28.10 ma wyjść pierwszy komentarz p. Gnatowskiej. Zobaczymy, czy napisała coś na ten temat.
Piszesz unieważnienie ,że cena najkorzystniejszej oferty przecież wykonawcy też chyba umieją liczyć przecież po to podaje się wagę kryteriów i sposób liczenia.
Myszko spójrz na przedostatnie zdanie w poście nr 15. To jest właśnie taka sytuacja.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Uniewaznienie postępowania
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc