1 (edytowany przez Katiqq 2016-10-07 10:56:06)

Temat: 24aa ust. 2 vs 94 ust. 3

Pomieszało mi się, ale za sprawą ustawodawcy i mam problem ze stwierdzeniem o co chodzi.

Otóż 24aa: 1. Zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, o ile taka możliwość została przewidziana w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu.
2.  Jeżeli wykonawca, o którym mowa w ust. 1, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może zbadać , czy nie podlega wykluczeniu oraz czy spełnia warunki udziału w postępowaniu wykonawca, który złożył ofertę najwyżej ocenioną spośród pozostałych ofert.

94 ust. 3: Jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1.

Czy przepis art. 94 ust 3 ma zastosowanie tylko i wyłącznie do procedury standardowej?
Dlaczego w 24aa.2 jest mowa o wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona uchylającym się od wniesienia ZNWU? Przecież on musi zostać wybrany, żeby wymagalne było wniesienie ZNWU!

2 (edytowany przez Marcel 2016-10-07 11:07:21)

Odp: 24aa ust. 2 vs 94 ust. 3

Moim zdaniem  po raz kolejny nie zostało dopracowane, a 94.3 odnosi się jak było do procedury klasycznej gdzie już wcześniej zamawiający badał wykonawców pod kątem przedmiotowym i podmiotowym, gdzie nie ma konieczności badania podmiotowego już wszystkich wykonawców a jedynie najwyżej ocenionego.

3

wprowadzenie tej dwuetapowości oceny ofert przenosi skutki na różne przepisy które nie zawsze zostały dostosowane

4

Ja sie np zastanawiam czy mozna zrobić aukcję elektroniczną przy procedurze odwróconej?

5

zadaj pytanie jako odrębny wątek, zaraz rozwalimy ten problem (wyłączając mnie)

6

Będę robił to będę myślał i pytał smile

7

Chyba odwrotnie. W procedurze klasycznej badamy wszystkie oferty pod względem podmiotowym. A najwyżej ocenianego pod względem przedmiotowym.