Odp: Procedura odwrócona
zastanawiam się czy w druku nie napisać trzech możliwości do wyboru
- nie jestem w żadnej GK (mogli by składać z ofertą)
- nie jestem w GK z żadnym z oferentów
- jestem w GK z oferentem .........
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Procedura odwrócona
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zastanawiam się czy w druku nie napisać trzech możliwości do wyboru
- nie jestem w żadnej GK (mogli by składać z ofertą)
- nie jestem w GK z żadnym z oferentów
- jestem w GK z oferentem .........
Oczywiście że wpisz, to jest dobra opcja.
A ja uważam ,że oświadczenie to muszą złożyć wszyscy w ciągu trzech dni od zamieszczenia na stronie zamawiacza i nigdzie w ustawie nie ma zapisu (nie znalazłam) aby byli z tego Wykonawcy zwolnieni czy to procedura odwrócona czy też nie. Jest to jedna z przesłanek wykluczenia wykonawcy, ponadto aby stwierdzić czy ten najwyżej oceniony nie należy do GK z innymi wykonawcami należy mieć oświadczenia pozostałych ,którzy złożyli oferty, bo może się okazać, że zapomniał...a tak sprawa czysta, tym bardziej ,że oświadczenie takowe złożone w ofercie czyli przed otwarciem ofert moim zdaniem jest nieskuteczne nawet gdy Wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej.
Zresztą czy kogoś by ukarano za to ,że żąda tego oświadczenia uważam ,że nie.
Racja MS - 100%. A reszta opinii (tych ze szkoleń oczywiście), że GKtylko od najwyżej ocenionego to dywagacje (lub życzenia). Na dzień dzisiejszy GK winni składać wszyscy wykonawcy przy odwróconej.
I rację ma też Marcel. Nie trzeba ich wzywać. Wykonawcy winni sami złożyć - jak nie złożą - to wezwanie do złożenia. I tym samym procedura się przedłuża, zamiast skracać co było celem "racjonalności" ustawodawcy (jak ktoś napisał) - a tak nie jest. Niestety.
dokładnie, trzy dni GK, jakaś RNC cztery dni, pięć dni dokumenty i znowu pięć odwołania
jest to wyjątkowe oświadczenie, stwierdzenie czy jest prawdziwe uwarunkowane jest złożeniem takiego oświadczenia przez innych wykonawców
Hmm ciekawa teoria... inni lepiej wiedzą ode mnie.
MS napisał/a:1. A ja uważam ,że oświadczenie to muszą złożyć wszyscy w ciągu trzech dni od zamieszczenia na stronie zamawiacza i nigdzie w ustawie nie ma zapisu (nie znalazłam) aby byli z tego Wykonawcy zwolnieni czy to procedura odwrócona czy też nie. Jest to jedna z przesłanek wykluczenia wykonawcy, ponadto aby stwierdzić czy ten najwyżej oceniony nie należy do GK z innymi wykonawcami należy mieć oświadczenia pozostałych ,którzy złożyli oferty, bo może się okazać, że zapomniał...a tak sprawa czysta, tym bardziej ,że oświadczenie takowe złożone w ofercie czyli przed otwarciem ofert moim zdaniem jest nieskuteczne nawet gdy Wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej.
2. Zresztą czy kogoś by ukarano za to ,że żąda tego oświadczenia uważam ,że nie.3. Racja MS - 100%. A reszta opinii (tych ze szkoleń oczywiście), że GKtylko od najwyżej ocenionego to dywagacje (lub życzenia). Na dzień dzisiejszy GK winni składać wszyscy wykonawcy przy odwróconej.
4. I rację ma też Marcel. Nie trzeba ich wzywać. Wykonawcy winni sami złożyć - jak nie złożą - to wezwanie do złożenia.
5. I tym samym procedura się przedłuża, zamiast skracać co było celem "racjonalności" ustawodawcy (jak ktoś napisał) - a tak nie jest. Niestety.
1. Muszą ,ale jak nie złożą to bez żadnych konsekwencji.
2. Jeszcze nie, i pewnie nie będą karać - ale wiecie jak to jest z tą nadgorliwością.
3. Moja opinia, to po pierwsze nie ze szkoleń, a po drugie to nie życzenia a fakty; rekomenduje nawet nie czekać trzech dni na pozostałe GK jeżeli zamawiający jest w posiadaniu tego najwyżej ocenionego
4. Zgadzam się ale tylko z pierwszą częścią zdania.
5. Komu się przedłuża to się przedłuża.
Darek W. napisał/a:MS napisał/a:1. A ja uważam ,że oświadczenie to muszą złożyć wszyscy w ciągu trzech dni od zamieszczenia na stronie zamawiacza i nigdzie w ustawie nie ma zapisu (nie znalazłam) aby byli z tego Wykonawcy zwolnieni czy to procedura odwrócona czy też nie. Jest to jedna z przesłanek wykluczenia wykonawcy, ponadto aby stwierdzić czy ten najwyżej oceniony nie należy do GK z innymi wykonawcami należy mieć oświadczenia pozostałych ,którzy złożyli oferty, bo może się okazać, że zapomniał...a tak sprawa czysta, tym bardziej ,że oświadczenie takowe złożone w ofercie czyli przed otwarciem ofert moim zdaniem jest nieskuteczne nawet gdy Wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej.
2. Zresztą czy kogoś by ukarano za to ,że żąda tego oświadczenia uważam ,że nie.3. Racja MS - 100%. A reszta opinii (tych ze szkoleń oczywiście), że GKtylko od najwyżej ocenionego to dywagacje (lub życzenia). Na dzień dzisiejszy GK winni składać wszyscy wykonawcy przy odwróconej.
4. I rację ma też Marcel. Nie trzeba ich wzywać. Wykonawcy winni sami złożyć - jak nie złożą - to wezwanie do złożenia.
5. I tym samym procedura się przedłuża, zamiast skracać co było celem "racjonalności" ustawodawcy (jak ktoś napisał) - a tak nie jest. Niestety.1. Muszą ,ale jak nie złożą to bez żadnych konsekwencji.
2. Jeszcze nie, i pewnie nie będą karać - ale wiecie jak to jest z tą nadgorliwością.
3. Moja opinia, to po pierwsze nie ze szkoleń, a po drugie to nie życzenia a fakty; rekomenduje nawet nie czekać trzech dni na pozostałe GK jeżeli zamawiający jest w posiadaniu tego najwyżej ocenionego
4. Zgadzam się ale tylko z pierwszą częścią zdania.
5. Komu się przedłuża to się przedłuża.
Tylko do drugiego 3) Rekomendacje rekomendacjami, a przepis przepisem zapisanym w art. 24 ust. 11. Oczywiście też wolałbym nie czekać.
A jednak jeszcze odnośnie drugiego 1 (Muszą ,ale jak nie złożą to bez żadnych konsekwencji) - Odpowiedź - cyt.: "...Jeżeli wykonawca w trybie art. 26 ust. 3 Pzp nie złoży oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Pzp, zamawiający wyklucza tego wykonawcę na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 12 Pzp..." - J. E. Nowicki.
MS napisał/a:jest to wyjątkowe oświadczenie, stwierdzenie czy jest prawdziwe uwarunkowane jest złożeniem takiego oświadczenia przez innych wykonawców
Aż do takich absurdalnych wniosków nie dochodźmy.
MS , niekoniecznie.
Np do nowelizacji miałeś 3 oferty, w jednej oświadczenie że wykonawca nie należy do gr. kapitałowej, dwóch pozostałych nie załączyło oświadczenia i także nie uzupełniło na wezwanie oświadczenia ani listy.
Czyli pierwszy jest ok, a dwóch pozostałych out. Nie było warunków dodatkowych abyś uwierzył że oświadczenie pierwszego jest prawdziwe.
Rekomendacje rekomendacjami, a przepis przepisem zapisanym w art. 24 ust. 11
Jest jeszcze 24aa.
MIRAS napisał/a:MS napisał/a:jest to wyjątkowe oświadczenie, stwierdzenie czy jest prawdziwe uwarunkowane jest złożeniem takiego oświadczenia przez innych wykonawców
Aż do takich absurdalnych wniosków nie dochodźmy.
Kogo masz na myśli: moje wnioskowanie, które jest konsekwencją wniosku (tezy) MS, czy wniosek (tezę) MS?
MS , niekoniecznie.
Np do nowelizacji miałeś 3 oferty, w jednej oświadczenie że wykonawca nie należy do gr. kapitałowej, dwóch pozostałych nie załączyło oświadczenia i także nie uzupełniło na wezwanie oświadczenia ani listy.
Czyli pierwszy jest ok, a dwóch pozostałych out. Nie było warunków dodatkowych abyś uwierzył że oświadczenie pierwszego jest prawdziwe.
Ot, co Bitter. Oświadczenie wykonawcy jest priorytetem (bo on wie najlepiej co mu "dolega").
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Procedura odwrócona
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc