Temat: z jaką datą uzupełnienie?
Część wykonawców w odp. na wezwanie do uzupełnienia oferty
złożyła oświadczenia dot. spełniania warunków
oraz wykluczenia z datą po otwarciu, a część z datą otwarcia ofert.
Obydwie opcje są do przyjęcia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → z jaką datą uzupełnienie?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Do przyjęcia.
Termin składania ofert minął 19.09. Termin złożenia dokumentów 07.10.
Dokumenty złożone przez wykonawcę (konsorcjum)
us - 25.07.2016
us - 13.09.2016
zus - 22.07.2016
zus - 14.09.2016
krs - 12.08.2016
krs - 15.09.2016
zaś. z banku - 12.09.2016
Moim zdaniem dokumenty są aktualne na dzień złożenia. Mam rację?
Tak po prostu?
Nie wywiąże się dyskusja, analiza dogłębna przypadku,
rozłożenie problemu na cząstki elementarne,
poparte wywodami w oparciu o opinie uznanych w branży???
Hmm....
Do przyjęcia.
Zamawiający umieścił informację złożonych ofertach, GK wpłynęło w terminie, kiedy Zamawiajacy wzywa do złożenia oświadczeń w ramach 5 dni
Za złożenie oświadczenia GK po terminie nie ma żądnych konsekwencji. Wezwanie do złożenia pozostałych dokumentów tylko od najwyżej ocenionego, więc po poprawieniu omyłek, RNC i stworzeniu rankingu.
Nawiązując do terminów... Z jaką datą powinny być oświadczenia na wykluczenie i spełnienie warunków udziału składane z ofertą? Art 25a mówi że: wykonawca dołącza aktualne na dzień składania ofert lub wniosków oświadczenie. Ale czy musi być oświadczenie z datą otwarcia? czy może być z datą przed otwarciem?
Czy ustawa mówi cokolwiek o dacie wystawienia oświadczeń i dokumentów?, tylko w kilku przypadkach wskazanych w rozporządzeniu aktualność ograniczona jest datą wystawienia (3, 6 miesięcy). Pozostałe dokumenty mają być aktualne na dzień złożenia, data ich wystawienia jest nieistotna. Jeżeli zamawiający ma wątpliwości co do aktualności oświadczeń i dokumentów to istnieje art. 26 2f PZP.
Czy ustawa mówi cokolwiek o dacie wystawienia oświadczeń i dokumentów?, tylko w kilku przypadkach wskazanych w rozporządzeniu aktualność ograniczona jest datą wystawienia (3, 6 miesięcy). Pozostałe dokumenty mają być aktualne na dzień złożenia, data ich wystawienia jest nieistotna. Jeżeli zamawiający ma wątpliwości co do aktualności oświadczeń i dokumentów to istnieje art. 26 2f PZP.
No nie do końca nieistotna. Bo gdyby złożył z datą przed wszczęciem postępowania to raczej byłoby dziwne. Tez jestem za tym, że aktualne nie znaczy z datą z otwarcia, jednak jeśli pojawią się wątpliwości warto je przedyskutować.
Rozumiem, ze gdy wykonawca złoży mi źle wypełnione oświadczenie z art.25 a ust.1 to ma je uzupełnić z data składania ofert???
Chodzi o oświadczenia składane po raz pierwszy z ofertą. Z jaką datą powinny być wystawione ?
Zazwyczaj jest to data sporządzenia oferty i jest jak najbardziej prawidłowa.
Tego będę się trzymać.
a co się wpisuje w miejscu /wskazać dokument i właściwą jednostkę redakcyjna dokumentu, w której określono warunki udziału w postępowaniu) tak jest napisane w oświadczeniach ze strony UZP.
Gdzie się to mieści w SIWZ lub ogłoszeniu o zamówieniu.
Dziękuję za odpowiedź Katiqq
Bardzo proszę.
Jeszcze jedno pytanie, z jaka datą wykonawca ma uzupełnić wykaz usług???
No nie do końca nieistotna. Bo gdyby złożył z datą przed wszczęciem postępowania to raczej byłoby dziwne. Tez jestem za tym, że aktualne nie znaczy z datą z otwarcia, jednak jeśli pojawią się wątpliwości warto je przedyskutować.
Dlaczego z datą otwarcia?. Przecież wykonawca np. przy zamówieniu na dostawy może napisać i wysłać ofertę do zamawiającego w dniu ogłoszenia postępowania. Dlaczego ma wpisywać fałszywe daty sporządzenia dokumentów. Dlaczego bronisz wykonawcy przesłania jakiegokolwiek oświadczenia przygotowanego wcześniej do innego postępowania ale niewysłanego. Ważna jest treść dokumentu a nie data jego wystawienia.
Jeszcze jedno pytanie, z jaka datą wykonawca ma uzupełnić wykaz usług???
Powinna być data pomiędzy otrzymaniem wezwania do uzupełnienia, a złożeniem dokumentu.
Nemo napisał/a:No nie do końca nieistotna. Bo gdyby złożył z datą przed wszczęciem postępowania to raczej byłoby dziwne. Tez jestem za tym, że aktualne nie znaczy z datą z otwarcia, jednak jeśli pojawią się wątpliwości warto je przedyskutować.
Dlaczego z datą otwarcia?. Przecież wykonawca np. przy zamówieniu na dostawy może napisać i wysłać ofertę do zamawiającego w dniu ogłoszenia postępowania. Dlaczego ma wpisywać fałszywe daty sporządzenia dokumentów. Dlaczego bronisz wykonawcy przesłania jakiegokolwiek oświadczenia przygotowanego wcześniej do innego postępowania ale niewysłanego. Ważna jest treść dokumentu a nie data jego wystawienia.
Nie bronię, ale dziś usłyszałam tezę że: aktualne oświadczenie na dzień składania ofert to z datą otwarcia i zwątpiłam, stąd pytanie. Jestem za tym, że data wypełniania oświadczeń jest odpowiednia.
anka napisał/a:Jeszcze jedno pytanie, z jaka datą wykonawca ma uzupełnić wykaz usług???
Powinna być data pomiędzy otrzymaniem wezwania do uzupełnienia, a złożeniem dokumentu.
Nawet jakby była wcześniejsza to bym się nie czepiał może miał wcześniej przygotowany wykaz a go nie dołączył
Mogłaby być wcześniejsza, bo mógł się zorientować, że złożył błędny wykaz. Potwierdzam.
Co ma data wystawienia wykazu jeżeli w treści potwierdza warunek?, nic!
Powiedziałbym, że te oświadczenia czy wykazy mogą być wystawione z datą sprzed terminu składania ofert, byle były aktualne na dzień składania ofert (oświadczenie ) lub na dzień złożenia (np wykaz usług ). Aktualne, czyli zawierające informacje zgodne ze stanem faktycznym w danym momencie. czyli daty mogłyby być już od momentu zapoznania się z Siwz. Tak myślę.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → z jaką datą uzupełnienie?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc