1

Temat: Wszystkie dokumenty w ofercie przy PROCEDURZE ODWRÓCONEJ.

Witam!!!

Otwarcie pierwszego PN w nowej PROCEDURZE. Wykonawca najkorzystniejszy (dokonałam już sprawdzenia ofert pod kątem art. 89) złożył już z ofertą Wszystkie, dosłownie Wszystkie dokumenty. Co z tym fantem zrobić??? Procedura odwrócona.
Pierwszy pomysł: mimo wszystko czekam na GK - nową od niego (3 dni od zamieszczenia na stronce netowej info na bazie art. 85 ust. 6); następnie nie składa, wzywam na podstawie art. 26 ust. 3. tylko i wyłącznie jego?????? A jednocześnie art. 26 ust. 2. PN poniżej progów- wykaz osób i rb.

Proszę Was o pomoc. Powiem szczerze, że pogubiłam się już w noweli.

2

Odp: Wszystkie dokumenty w ofercie przy PROCEDURZE ODWRÓCONEJ.

Zostawić - uznać - nie wzywać - masz wszystko.

3

Hmm... dzięki. Co do pozostałych dokumentów tzn. wykazów zgadzam się. Ale jaki ma wtedy sens składanie GK w terminie 3 dni, od daty zamieszczenia informacji, kto wystartował w przetargu. Mam mieszane uczucia po lekturze forum NP.

4

Ja wezwał bym o oświadczenie w sprawie GK. Zgodnie z nowelizacją musi być ono wystawione po terminie otwarcia ofert dotyczy bowiem GK wykonawców, którzy złożyli oferty, a nie przynależności do dowolnej grupy kapitałowej

5

...lub wyjaśnienia, gdyż może w nich stwierdzić że nie należy do żadnej GK, wówczas będzie ok.

6

No i super smile Dzięki za odpowiedzi. Pozostałe dokumenty zostawię i  ocenię. Chociaż już widzę, że w wykazie sprzętu brak paru pozycji, więc rozumiem, że art. 26 ust 3. Ogólnie burzy to mój system. Nie lubię tych zmian:-(

7

Moi mili.... Wykonawcy jak nigdy zdyscyplinowani, bo sami poskładali GK w terminie 3 dni, nawet ten, który już to zrobił:)

Ale nadal ten sam robi takie kwiatki w  ofertach... Poratujcie.
Oferty już pod kątem odrzucenia sprawdzone, GK są w terminie 3 dni. Teraz sprawdzam oświadczenia złożone zgodnie z art. 25 a ust. 1 pkt 2. No i tutaj Wykonawca (oświadczenia zrobione na bazie wzorów z UZP) wpisuje, że będzie polegał na zasobach innych podmiotów. No i pisze: firma X- sprzęt taki i taki, firma Y-sprzęt taki, za rodzajem sprzętu idzie informacja, że jest to wynajem. Wykaz osób- Pan XY-umowa zlecenie. No i dołączył oświadczenia firm i tego pana, że będą świadczyć w "nazwa zadania" usługi własnym sprzętem, przez cały okres realizacji umowy.

No i dylemat. Wezwać Wykonawce do złożenia wyjaśnień, czy polega na zasobach podmiotu trzeciego zgodnie z art. 22a, czy dysponuje sprzętem poprzez jego wynajem.
Pytanie bierze się po lekturze wyroku KIO 2558/14, tzn. że np. wyjnajem lub dzierżawa traktowane są jak "własność" (to tak w DUŻYM uogólnieniu). Widzę, że wyroków KIO w tej kwestii jest więcej. No i potraktować posiadany przez niego sprzęt jako jego "własność" i olać sprawdzanie tych oświadczeń??????
Będę wdzięczna za informacje z Waszej strony.

8

Wyjaśnij, a gdyby okazało się, że pierwotne jest obarczone błędem, niech uzupełni.

9

Czyli jak mi napisze, że sprzęt wynajmuje, a osoba faktycznie jest zatrudniona na umowę zlecenia i w związku z tym, nie polega na zasobach podmiotu trzeciego, to wzywam go do nowych oświadczen (gdzie zostawi puste miejsce dla pomiotu trzeciego)...???? dzięki za pomoc.  Sorry za takie głupie zapytania, ale to moje początki, weteranem w pzp jeszcze nie jestem.

10

jest też takie coś  (KIO 1469/14): " przyjąć, że dysponowanie sprzętem na podstawie umów najmu nie pozwala traktować tak pozyskanych składników jak własnych i że w takim wypadku mamy do czynienia z potencjałem podmiotu trzeciego. Przypomnienia wymaga, że pisemne zobowiązanie, wymienione w treści art. 26 ust. 2b ustawy jako przykładowy środek wykazania dysponowanie zasobami podmiotu trzeciego obrazuje określoną relację prawną między dwoma podmiotami: wykonawcą i podmiotem udostępniającym określone zasoby. Taką relacją jest także łącząca wykonawcę z podmiotem trzecim umowa cywilnoprawna, przykładowo umowa najmu, w oparciu o którą wykonawca dysponuje określonymi, nie należącymi do niego składnikami. Z tej perspektywy, umowę najmu także należy kwalifikować jako dokument mieszczący się w dyspozycji art. 26 ust. 2b ustawy."