1

Temat: Konsorcjum

Możecie coś podpowiedzieć w kwestii Konsorcjum? Dwie firmy chcą wystartowac do przetargu i jest kilka wymogów, np. polisa oc na 1mln, wykaz robót, wadium, a potem zabezpieczenie nalezytego wyk. umowy. Jak wygląda kwestia skompletowania tych dokumentów? Czy każda z firm musi spełniać warunki, czy tylko jedna firma, czy może jedna firma wykazuje jedne warunki a druga firma pozostałe? Może głupie pytanie, ale nie miałam z tym nigdy do czynienia a przetarg jest na spora kwotę także nie chciałabym zawalić ;-)

2

Odp: Konsorcjum

Powinno to wynikać z siwz kto co ma spełniać, czy wszyscy łącznie, czy jeden wykonawca. Jeśli tego nie ma, proszę wystosować wniosek o wyjaśnienie treści siwz.

3

Zapoznałam się z SIWZ i wyczytałam w niej, że w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających każdy z osobna musi złożyć oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu oraz oświadczenie dot. przesłanek wykluczenia, ponadto na wezwanie zamawiającego, wykonawca którego oferta została najwyżej oceniona przedłoży dokumenty typu KRK,  ZUS, US i itp. oświadczenia,  natomiast nigdzie nie widzę zapisu o kwestii który z członków konsorcjum ma dostarczyć dokumenty typu: wykaz osób, wykaz robót, polisa OC.

4

Moim zdaniem polisę może mieć jeden, osoby drugi, a roboty trzeci i będzie ok. Ale to nie ja jestem tym zamawiającym, więc najlepiej pytaj u źródła smile

5

Pytanie nie nt konsorcjum - z jaką datą złożyć oświadczenie o braku przynależności do  grupy kapitałowej - najpóźniej z datą otwarcia ofert czy z datą bieżącą?

6 (edytowany przez Katiqq 2016-10-18 11:48:03)

To zależy czy w ogóle masz coś do czynienia z grupą kapitałową, bo jeśli nie, to może być data bieżąca, z otwarcia, albo nawet i poprzedzająca. Jeśli zaś masz do czynienia, to z otwarcia bądź późniejsza.

7

W naszym przypadku nie mamy do czynienia z grupą kapitałową. Złożyliśmy ofertę i dziś zamawiający wezwał nas do złożenia ośwaidczenia w kwestii grupy kapitałowej (składanie ofert było w dniu 14.10.2016). Chcę złożyć oświadczenie o braku przynależności tylko mam wątpliwości co do daty.

8

Data jest mało znacząca, może być na dzień otwarcia, na dzień uzupełnienia, skro nie należy się do grupy kapitałowej to jest w porządku.

9

Witam wszystkich,
Od niedawna zaczęłam swoją przygodę z zamówieniami od strony Zamawiającego, stąd proszę o wybaczenie gdyby moje pytania wydały się czasem zbyt głupie.
W odniesieniu do wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie zgodnie z Art 25a ust 6 każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie składa oświadczenie potwierdzające brak podstaw wykluczenia.
Czy tyczy się to również grupy kapitałowej?  Każdy z Wykonawców takie oświadczenie musi złożyć w terminie zgodnym z art 24 ust 11?

10

Każdy z wykonawców będący w konsorcjum.

11

Dziękuję

12

Nie zakładam nowego wątku bo nie chce zaśmiecać forum ;-) Jako firma mamy polise OC na 500tyś, inwestor chce na 1mln, nie ma problemu na aneks podwyższający wartość polisy, ale pytanie- z jaka data powinien byc ten aneks - czy musi to być data składania ofert czy data wezwania nas do złożenia dokumentów? Dla mnie jest to spora różnica, bo nie wiedząc czy wygram przetarg musze ponieść koszt aneksu w ciemno.....

13

Aktualne na dzień złożenia a więc nie musi być to z datą składania ofert.

14

Też tak na początku pomyślałem a potem mnie zastanowiło, że jak aneks zostanie zawarty po terminie składania ofert to jak wykonawca oświadczy (wstępne oświadczenie), że na dzień składania ofert spełnia warunki udziału w postepowaniu, skoro na ten dzień jeszcze nie spełnia. Zastanawiam się nad tym.

Art. 25a. 1. Do oferty lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu wykonawca dołącza aktualne na dzień składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu oświadczenie w zakresie wskazanym przez zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Informacje zawarte w oświadczeniu stanowią wstępne potwierdzenie, że wykonawca:
1) nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu;

15

Sugerowano mi na szkoleniu, że my wskazujemy termin i chyba lepiej dać opcje na dzień składania dokumentów, żeby Wykonawca najwyżej oceniony miał szansę na przegotowanie dokumentacji ale termin podawany powinien być już na etapie SIWZ.
A czy Zamawiający może wpisać w SIWZ nie cały art 26 1 lub 2 , tylko określić, że np aktualne na dzień składania dokumentów?

16

A więc tak do końca wszystko nie jest jasne.

17

janek159 napisał/a:

Też tak na początku pomyślałem a potem mnie zastanowiło, że jak aneks zostanie zawarty po terminie składania ofert to jak wykonawca oświadczy (wstępne oświadczenie), że na dzień składania ofert spełnia warunki udziału w postepowaniu, skoro na ten dzień jeszcze nie spełnia. Zastanawiam się nad tym.

Art. 25a. 1. Do oferty lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu wykonawca dołącza aktualne na dzień składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu oświadczenie w zakresie wskazanym przez zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Informacje zawarte w oświadczeniu stanowią wstępne potwierdzenie, że wykonawca:
1) nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu;

no właśnie

18

Z Lex'a:
"Przepis art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p. mówi o aktualnych na dzień złożenia oświadczeń lub dokumentów potwierdzających okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1. p.z.p., a nie aktualnych na dzień składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń lub dokumentów, jak mówi przepis wskazany w art. 25a ust. 1 p.z.p. Tym samym przepis ten akcentuję, że oświadczenia i dokumenty składane na podstawie art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p. powinny być aktualne na dzień ich złożenia.

Skoro więc oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, nie jest oświadczeniem składanym wraz z ofertą lub wnioskiem o dopuszczenie do udziału w postępowaniu (składa się je w terminie 3 dni od przekazania informacji, o której mowa w art. 51 ust. 1a p.z.p., art. 57 ust. 1 p.z.p. lub art. 60d ust. 1 p.z.p., albo od zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 p.z.p.), to nie ma do niego zastosowanie art. 25a ust. 1 p.z.p. w zakresie oceny na jaki dzień ma być aktualne. W mojej ocenie, skoro ten dokument nie jest składany wraz z ofertą lub wnioskiem o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, tylko już po złożeniu oferty lub wniosku, to można do niego zastosować analogię płynąca z art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p. Stąd oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, powinno być aktualne na dzień jego złożenia."

Skoro brak orzecznictwa, to chyba podeszłabym do tego analogicznie jak autor opinii. Wydaje mi się też, że UZP podczas szkoleń dostępnych na youtube także mówił o tym, że wykonawca nie musi mieć dokumentów na dzień składania ofert, że może je załatwić później.

19

Jest tu:
https://www.youtube.com/watch?v=QavV5mMkwos
8:01-9:04

20

dwuetapowość rozwala system

21

Dokładnie jak motylek, po to wprowadzono dwu etapowość (dok. od najwyżej ocenionego) aby zaoszczędzić kosztów dla wykonawców którzy są na dalszych miejscach.

22

wg mnie najgorszy jest brak przejrzystości zapisów, a to prowadzi do różnych interpretacji przepisów przez Zamawiających. W zeszłym roku przerabiałam sprawę w Jednostce Wojskowej z formą zabezpieczenia należytego wykonania.

23

Magda pamiętam Twoją sytuację i jeśli chodzi o zamawiacza, który żądał zabezpieczenia na swoim druku, to jest to naruszenie przepisów ustawy, która wprost wskazuje w jakich formach można je wnieść.
Inną kwestią jest interpretacja wątpliwych zapisów, a inną niewiedza, czy też uciążliwość zamawiających. Jest jeszcze inna, bardziej wewnętrzna sprawa - zazwyczaj osoby prowadzące zamówienia pracują na tym, co dostają z zupełnie innego wydziału, co zostanie opisane niedokładnie, niejednoznacznie. Bywa tak niestety, że łatkę przypina się nam prowadzącym procedurę, a my Bogu ducha winni... przecież nie możemy znać się na wszystkim co kupujemy, ale niestety tego się od nas oczekuje. A teraz jeszcze będziemy sprawdzać ile cm wody spadło, żeby stwierdzić, czy można dokonać zmiany terminu wykonania.

24

Podbijam wątek, bo zetknąłem się z podobnym zagadnieniem. Mianowicie - czy polisa OC musi być przedłożona przez obu wykonawców czy tylko przez jednego, jeśli spełnia warunek kwotowy? Wyczytałem w internecie, że złożyć w pełnej kwocie musi tylko jeden, ale czy coś w tej kwestii zmieniło się po nowelizacji?

25

Przez jednego.