1

Temat: powody braku podziału zamówienia na części

Witam, proszę o pomoc....mam przetarg dotyczący odbioru odpadów na terenie gminy, nie dzieliliśmy go na części. Poproszę o jakieś podpowiedzi jak uzasadnić to w protokole?? co oprócz kosztów w tym przypadku może być powodem nie dokonania podziału?

2

Odp: powody braku podziału zamówienia na części

OPINIA UZP
Zgodnie z motywem 78 preambuły do dyrektywy klasycznej w przypadku, gdy instytucja zamawiająca zdecyduje, że podział zamówienia na części nie byłby właściwy, stosowne indywidualne sprawozdanie lub dokumenty zamówienia powinny zawierać wskazanie głównych przyczyn decyzji instytucji zamawiającej. Powyższy motyw preambuły wymienia następujące przykładowe przyczyny: instytucja zamawiająca mogłaby stwierdzić, że taki podział groziłby ograniczeniem konkurencji albo nadmiernymi trudnościami technicznymi lub nadmiernymi kosztami wykonania zamówienia, lub też potrzeba skoordynowania działań różnych wykonawców realizujących poszczególne części zamówienia mogłaby poważnie zagrozić właściwemu wykonaniu zamówienia. Należy zauważyć, że ustawodawca europejski za okoliczność uzasadniającą rezygnację z podziału na części uznał jedynie nadmierne trudności czy koszty oraz brak koordynacji, skutkujący poważną groźbą nieprawidłowej realizacji zamówienia. A contrario uznać należy, iż obawy związane z ewentualnymi niewielkimi trudnościami czy kosztami bądź nieznacznymi problemami z koordynowaniem działań wykonawców, a tym bardziej wygoda zamawiającego, nie powinny stanowić dostatecznej podstawy do zaniechania podziału zamówienia na części. Jednakże zastrzec należy, że ocena ta powinna być dokonywana każdorazowo z uwzględnieniem wszystkich okoliczności danego przypadku.

3

Po uzasadnieniu braku podziału zamówienia u siebie dodałam jeszcze to:

Podział zamówienia na części powinien odbywać się przy zachowaniu swobody autonomicznego podejmowania decyzji, na każdej podstawie jaką Zamawiający uzna za stosowną, nie podlegając nadzorowi administracyjnemu ani sądowemu. Brak możliwości zaskarżenia niedokonania podziału zamówienia na części wynika z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE (zob. np. sprawa C-440/13), gdyż przedmiotem zaskarżenia byłoby kwestionowanie celowości zaniechania podziału, ponieważ nie sposób sformułować zarzutu niezgodności z prawem takiego działania z uwagi na brak normy nakładającej obowiązek dzielenia. Brak norm prawnych obligujących do dzielenia zamówień uniemożliwia stawianie zarzutów w efekcie kontroli. Nie można zatem naruszyć przepisów, których brak.

4

Katiqq napisał/a:

Po uzasadnieniu braku podziału zamówienia u siebie dodałam jeszcze to:

Podział zamówienia na części powinien odbywać się przy zachowaniu swobody autonomicznego podejmowania decyzji, na każdej podstawie jaką Zamawiający uzna za stosowną, nie podlegając nadzorowi administracyjnemu ani sądowemu. Brak możliwości zaskarżenia niedokonania podziału zamówienia na części wynika z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE (zob. np. sprawa C-440/13), gdyż przedmiotem zaskarżenia byłoby kwestionowanie celowości zaniechania podziału, ponieważ nie sposób sformułować zarzutu niezgodności z prawem takiego działania z uwagi na brak normy nakładającej obowiązek dzielenia. Brak norm prawnych obligujących do dzielenia zamówień uniemożliwia stawianie zarzutów w efekcie kontroli. Nie można zatem naruszyć przepisów, których brak.

i to jest fajne

5

a jakie nadmierne koszty ponosić będziesz przy np. podziale terytorialnym gminy wywozu odpadów i podziale jej na x części?

6

Słuchajcie, najlepsze jest w tym to (bynajmniej u mnie) że mam jawny monopol na rynku, po pierwszych przetargach żadna firma drugiej nie wchodzi w paradę, nawet jak podzielę na części będzie lipa i tak będę miał jedną ofertę big_smile

7

Marcel napisał/a:

Słuchajcie, najlepsze jest w tym to (bynajmniej u mnie) że mam jawny monopol na rynku, po pierwszych przetargach żadna firma drugiej nie wchodzi w paradę, nawet jak podzielę na części będzie lipa i tak będę miał jedną ofertę big_smile

Czyżby zakłócenie konkurencji 24.1.20?

8

Żebyś wiedział, już RIO sprawdzało wszystkie postępowania na odpady, właśnie pod kątem monopolu, bo widzą co się dzieje na rynku.

9

myszy1953 napisał/a:

a jakie nadmierne koszty ponosić będziesz przy np. podziale terytorialnym gminy wywozu odpadów i podziale jej na x części?

Myszko nie podzieliłam na części odśnieżania ulic w mieście, zgodnie z wnioskiem merytorycznie odpowiedzialnego wydziału, przy czym przed tym, co wkleiłam było solidne uzasadnienie zaniechania podziału.

10

Uprzejmie proszę o uzasadnienie nie podzielenia na części remontu dachu ............ nie ma uzasadnienia ani technicznego, ani ekonomicznego , żadnego tylko jak to napisać???

11

Że dwie ekipy wykonawców na dachu spowodować mogą jego zawalenie? Musisz się powołać na organizacyjne.

12

Brak koordynacji prowadzenia prac w przypadku dwóch ekip, opóźnienia w wykonaniu itp.

13

Hahaha!!! organizacyjnie na pewno nie

Dach stanowi element budowlany, który stanowi niepodzielną całość i wskazane jest aby roboty wykonywał jeden Wykonawca ze względu na zachowanie rygorów technologicznych oraz udzieloną gwarancję na wykonane roboty.

14

Dach stanowi element budowlany który stanowi niepodzielną całość i wskazane jest aby roboty wykonywał jeden Wykonawca ze względu na ściśle ze sobą powiązane roboty budowlane, stanowiące łącznie jeden, niemożliwy do rozdzielenia element budowlany oraz na zachowanie rygorów technologicznych oraz udzieloną gwarancję na wykonane roboty.

15

myszy1953 napisał/a:

Hahaha!!! organizacyjnie na pewno nie

Dach stanowi element budowlany, który stanowi niepodzielną całość i wskazane jest aby roboty wykonywał jeden Wykonawca ze względu na zachowanie rygorów technologicznych oraz udzieloną gwarancję na wykonane roboty.

Koleżanko, też o tym piszę i nie wiem co w tym śmiesznego, czytaj ze zrozumieniem.

16 (edytowany przez Katiqq 2016-11-03 09:41:44)

no i pięknie!
a czasami koordynowanie pracami, to nie są przyczyny organizacyjne?

17

organizowanie wspólnego frontu robót nie powinno w żadnej mierze stanowić powodu braku możliwości podziału robót bo jest to ze strony zamawiającego nadużycie. Ma tak koordynować aby stworzyć warunki prowadzenia robót przez kilku wykonawców (wyłączając dach który sam w sobie jest po prostu niepodzielny i nie tylko dach)

18

Jak uargumentować przetarg na dokumentację techniczną, nie dzieliłam na branże, wszystko razem

19

Wg mnie nie da się tego uzasadnić tak aby upierdliwy kontrolujący nie mógł się przyczepić. Podzielić to chyba trzeba, najmniej problematyczne będzie chyba wydzielenie dwóch części  tj.  część 1 plan zagospodarowania terenu, część 2 pozostałe branże

20

może jednym pozwoleniem na  budowę, ekonomicznie (np odrębne uzgodnienia)

21

Pozwolenie na budowę i uzgodnienia nawet w przypadku podziału będą te same. Dokumenty te są przypisane do konkretnego zamierzenia budowlanego a nie do projektanta.

22 (edytowany przez jo 2016-11-22 07:00:11)

jak jeden robi wszytko to przecież raz uzgadnia cała dokumentację i raz płac za uzgodnienia  jak podzielimy na części to odrębni wykonawcy będą występować i każdy z nich zapłaci a pośrednio zamawiający tak samo mapa do celów projektowych płaci się zsa 1 hektar więc w przypadku wspólnego zamówienia opłata będzie jedna, jeżeli podzielimy na dwa zadania to każdy zapłaci za 1 hektar

23

Uzgodnienia robisz raz, mapę też robisz jedną. W siwz wskazujesz który z wykonawców zobowiązany będzie do zrobienia mapy i poszczególnych uzgodnień. Mapę geodeta robi w kilku egzemplarzach więc jaki problem w przekazaniu jednego z egzemplarzy drugiemu wykonawcy. O jakim uzgadnianiu całej dokumentacji piszesz?. Nie ma czegoś takiego, uzgadnia się poszczególne branże i tu każdy z projektantów robi swoją działkę. Jeżeli nawet byłaby jednak taka konieczność zobowiązujesz do tego jednego z wykonawców.  Pamiętaj, że oprócz drobnych, prostych projektów normalnie wykonuje je kilku projektantów (branże), często na zasadzie podwykonawstwa lub zlecenia. W takim przypadku praca ich koordynuje zazwyczaj ten kto wygrał przetarg. W twoim przypadku różnica będzie taka, że to ty będziesz tym koordynatorem. Wiem, że to utrudnia cały proces ale niestety taką dostaliśmy ustawę i musimy z tym żyć.

24

Ruda26 napisał/a:

Jak uargumentować przetarg na dokumentację techniczną, nie dzieliłam na branże, wszystko razem

No i prawidłowo ta usługa jest niepodzielna i nic nie trzeba pisać

25

Jak można dzielić postępowanie na dokumentację na części - branże?.  Pytanie co zrobi Zamawiający jeżeli będzie miał zero ofert na którąś z branż? A poza tym już widzę współpracę elektryka z Suwałk z konstruktorem ze Szczecina! No i koordynację Zamawiającego .... powodzenia