1

Temat: nietypowe kryteria

Co byście powiedzieli na takie kryteria poza cenowe:

1. Dostawa macierzy - 40% (zaproponowana pojemność macierzy od..... TB do  ...... TB)
2. Dostawa licencji - 40% (ilośc zaproponowana ponad minimum wymagane przez zamawiającego)

2

Odp: nietypowe kryteria

Kryteria ściśle związane z ceną. Im większa pojemność tym wyższa cena. Może bezpieczniej byłoby: wymagana pojemność macierzy np 100 TB i punktujesz każde np 10TB powyżej 100. Podobnie z licencjami. Ale mam wątpliwości czy tak można.

3

Może tak można, miałem wątpliwości że tak złożona oferta będzie złozona na inny przedmiot zamówienia, gdzie oferta powinna dot. tego samego przedmiotu, ale ten art. poniżej chyba świadczy że można.

art. 91.2. Kryteriami oceny ofert są cena lub koszt albo cena lub koszt i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności:
1) jakość, w tym parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne;

Te dodatkowe ilości, może tez można.

4 (edytowany przez janek159 2016-10-25 06:44:55)

Powiem wam w czym tu mam dylemat.

To prawda, że kryteria przedmiotowe jak najbardziej mogą dotyczyć jakości w tym oceny parametrów technicznych itp.,
jednak obowiązuje też zasada, że oferta (dzięki jednoznacznemu opisowi) ma być złożona na ,,to samo" (no wiadomo, z tymi pewnymi różnicami które możemy punktować). 
I tu mam wątpliwość, czy oby w tej sytuacji o której napisałem powyżej pkt 1 i 2, oferty będą składane na ,,to samo", bo i macierze znacznie różniące się od siebie, i w drugim przypadku zakres przedmiotu zamówienia elastyczny w zależności od propozycji wykonawcy. Czy można tu mówić o porównywalności ofert?

Nie mówimy tu też o ofertach wariantowych , bo w tej sytuacji nie o to chodzi. Jak ktoś ma jakiś pogląd w tej sprawi niech pisze co mu ślina na język przynosi.

5

Przedkładając to na leki, z którymi miałam do czynienia, stwierdzam, że słuszne są Twoje obawy. Tak, jak nie porównamy różnych opakowań tego samego leku, tak nie porównamy dysków o różnych pojemnościach. Mało tego, pojawia się pytanie o szacunek - jaką pojemność uwzględniano przy szacowaniu wartości zamówienia?

6 (edytowany przez janek159 2016-10-25 10:14:40)

No właśnie. Dzięki za potwierdzenie że mam słuszne rozterki. 

Właściwie to można to porównać do pendrivów, to tak jakby zamawiający opisał, że chce pendrivy od 5 do 50 GB - 1000 szt. (jako całość)
I punktowane będzie kryterium ,,pojemność" A gdzie tu porównywalność ofert, czyli to że każda oferta jest złożona na to samo. Jedna oferta będzie na 1000 szt. 5 GB pendriówy, a druga na 50 GB.Rozumiem, że można punktować parametry, ale np. w odniesieniu do stacji roboczych komputerów, gdzie jest ich dużo. Hm, to dlaczego nie można w przypadku pendrivów? Ano właśnie dlatego, że ten parametr (pojemność) w tak istotny sposób określa właściwość tego produktu, że mamy tu doczynienia z innym przedmiotem zamówienia.

7

I tutaj dochodzimy do wniosku, że błędem było sztywne określenie przez (nieracjonalnego) ustawodawcę ceny na poziomie 60%. Jeśli racjonalny zamawiający potrafi wskazać co chce i opisać to parametrami, to kryterium cena powinno być na poziomie 100%. Zmusza się nas do wymyślania kryteriów na siłę, byleby tylko nie podpaść kontrolującym i nie narazić się na zarzuty. Bzdura totalna i kretynizm.

8

Zmiana zrobiona pod publiczkę, teraz nikt już nie powie, że wybiera się najtańsza ofertę, to dobrze brzmi. A problem tkwi gdzie indziej, głównie na etapie realizacji i nadzoru.

9

i na etapie opisu przedmiotu zamówienia

10

Tu się nie zgadzam. Problem w wykonawstwie nie zawsze zgodnym z opisem przedmiotu zamówienia i złożoną ofertą, ale nie będziemy się licytować.

11

jak jest jednoznaczny opis zamówienia to łatwiej się nadzoruje i pilnuje realizacji ale nie będziemy się licytować wink a kryterium 60% na sztywno to faktycznie niewypał