Temat: nowy kurs euro
wyczytałam w gazecie prawnej z 14.12.2007 r. iz od nowego roku zmieni się kurs euro z 4,387 na 3,9771 i szykują się kolejne zmiany w pzp tzn. zmiejsza się progi unijne do 133 tys. i 206 tys.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → nowy kurs euro
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wyczytałam w gazecie prawnej z 14.12.2007 r. iz od nowego roku zmieni się kurs euro z 4,387 na 3,9771 i szykują się kolejne zmiany w pzp tzn. zmiejsza się progi unijne do 133 tys. i 206 tys.
literówka mi się wkradła ma byc 3,8771
na stronie UZP jest jakaś zmiana dyrektywy dotycząca wysokości progów unijnych
Niższy kurs korzystny dla przedsiębiorców
Zmiana prawa - Od nowego roku w zamówieniach publicznych kurs złotego w stosunku do euro będzie wynosił 3,8771, a nie jak dotychczas 4,3870.
Zmianę wysokości kursu przewiduje projekt rozporządzenia premiera, które już wkrótce zastąpi regulację z 22 maja 2006 r. w sprawie średniego kursu złotego w stosunku do euro (Dz.U. Nr 87, poz. 610).
Niższy kurs i...
- Obniżenie kursu złotego w stosunku do euro stanowiącego podstawę przeliczania wartości zamówień zwiększy liczbę zamówień podlegających ustawie. Jest to zmiana korzystna dla wykonawców, bo będą mieli większy dostęp do zamówień - uważa Marcin Płużański, prawnik specjalizujący się w problematyce zamówień publicznych.
Powodem zmiany jest nowy komunikat Komisji Europejskiej (Dziennik Urzędowy UE z 13 grudnia 2007 r., C 301/1), w którym określono równowartość progów stosowania przepisów dyrektyw w walutach krajowych państw członkowskich, które nie uczestniczą w unii monetarnej. Komisja wydając komunikaty opiera się na średnich dziennych wartościach walut w euro z ostatnich 24 miesięcy. Poprzedni komunikat został opublikowany w Dzienniku Urzędowym UE z 22 grudnia 2005 r. (Dz.Urz. UE C 325/17).
Od 1 stycznia zmienią się też wartości zamówień, od których zależy obowiązek przekazywania ogłoszeń do Dziennika UE, czyli tzw. progi unijne. Zmiany w dyrektywach (2004/17/WE i 2004/18/WE) wprowadziła Komisja 4 grudnia 2007 r. (nr 1422/2007).
...niższe progi unijne
TEXT gazeta prawna
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc