1

Temat: Odmowa podpisania umowy i co dalej

Witam. Przetarg nieograniczony, 2 oferty, art. 24aa. 1 oferta odrzucona, 1 najkorzystniejsza. Wykonawca nie wpłaca zabezpieczenia należytego wykonania umowy i odmawia podpisania umowy ze względu na inne zobowiązania. Co teraz? Nie mamy kogo wybrać, 1 oferta została odrzucona sad Co z przetargiem?

2

Odp: Odmowa podpisania umowy i co dalej

Powtórzyć postępowanie.

3

Już niestety czasu brak na powtórzenie, bo to roboty budowlane i nie będzie jak ich skończyć do końca 2016 r. A co robię z tym postępowaniem? Już raz dokonaliśmy wyboru oferty.

4

U mnie też. Odmowa podpisania umowy, procedura odwrócona, przetarg poniżej progów. Wybrałam ofertę, oddałam wadia, tym co trzeba i teraz pismo pod koniec dnia od wybranego, że rezygnuje z podpisania umowy. 24. 11.2016r. kończy się termin związania ofertą. Następnego Wykonawcę proszę znowu na bazie art. 26 ust. 2 o dokumenty. Wogóle jak się ma art. 94 ust. 3 ustawy do tego wszystkiego???? Ale mniejsza z tym. Więc proszę utwierdzcie mnie w moim postępowaniu:
1. Piszę do następnego najkorzystniejszego wykonawcy na podstawie art. 26.2 o dokumenty. Nadmieniam w piśmie, że wybrany Wykonawca zrezygnował.
2. Ten mi przynosi pisma. Jeżeli potwierdzają spełnianie warunków udziału. Wybieram go.
3. Piszę ponowne rozstrzygnięcie przetargu. Ale czy w tym drugim rozstrzygnięciu znowu robię tabelę z punktacją???? Czy już tylko informacja o wybraniu tego Wyk. w związku z rezygnącją tego pierwszego?

5

kasia_83 napisał/a:

Ale czy w tym drugim rozstrzygnięciu znowu robię tabelę z punktacją???? Czy już tylko informacja o wybraniu tego Wyk. w związku z rezygnącją tego pierwszego?

Nie ma potrzeby ponownego przeliczania.

6

W podstawie prawnej "drugiego" rozstrzygnięcia jaką podstawę prawną podajecie: art. 94 ut. 3 oraz art.92 ust. 2 ???(Zamawiający udostępnia informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 1 (...) Pkt 1 ust. 1 mówi, że podajemy dane innych jeszcze Wyk. oraz punktację.) Chyba się lekko zakręciłam w tym ...

7 (edytowany przez Katiqq 2016-11-16 11:03:54)

Wydaje mi się, że nie możesz wykorzystać 94.3, ponieważ tam jest mowa o ponownym badaniu, gdy tymczasem wykorzystałaś przy odwróconej 24aa.2 - czyli po uchyleniu się od zawarcia umowy 1 wykonawcy, dopiero zażądałaś dokumentów od kolejnego.

8

No właśnie... Oferty są już "przebadane" ;p Punkty przeliczone, w tej kwestii nic się nie zmieni. To można podać sam 94.3...????

9 (edytowany przez Katiqq 2016-11-16 20:44:11)

Pomyliłam się. W poście 7 chodziło mi o 94.3, a nie 92.2. Już poprawiam.
Wskazałabym 91.1 w związku z 24aa.2. Moim zdaniem 94.3 to pozostałość po poprzednim stanie prawnym gdy badało się wszystkie oferty przed wyborem.

10

No i trochę się tym zamieszałam hehhe. Muszę 92.ust 2. Tylko, a może wchodzę już w szczegóły, art. 92 ust. 1 pkt 1 mówi o podaniu punktacji i wymienieniu wszystkich Wykonawców. Raz już to robiłam... Czy wystarczy krótka informacja, że w związku z rezygnacją, na podstawie art. 92.2 i 24aa ust. 2 wybieram wykonawcę nr 2.np.

11

Wydaje mi się, że to powinna być informacja o powtórzeniu czynności wyboru oferty najkorzystniejszej w związku z uchyleniem się wykonawcy od podpisania umowy.

12

Sorry, że marudzę. Ale nie łapię???? Na jakiej podstawie?

13

Zrobię zawiadomienie o wyborze kolejnej oferty na podstawie art. 92 ust. 2 (net) i 91 ust. 1 w związku z art. 24aa ust. 2.  Chyba zamieszali z ttym 94 ust. 3.

14

Na pewno nie 94.3 a 24aa ust.2.

15

kasia_83 napisał/a:

Sorry, że marudzę. Ale nie łapię???? Na jakiej podstawie?

Na takiej, że już raz wybrałaś ofertę najkorzystniejszą, a po wycofaniu się wykonawcy i sprawdzeniu kolejnego powtarzasz czynność wyboru.

16

Oto i odpowiedź z Lex'a:
Zamawiający w procedurze odwróconej otrzymał 2 oferty. Jedna z nich została odrzucona, dokonano wyboru kolejnej, ale wykonawca odmówił podpisania umowy. Czy zamawiający jest zobowiązany do unieważnienia postępowania w oparciu o art. 93 ust. 1 pkt 7 p.z.p.? Zgodnie z nowym wzorem ogłoszenia o udzieleniu zamówienia należy wskazać przyczynę unieważnienia postępowania. Czy, gdyby zamawiający miał jeszcze jedną ofertę i skorzystał z art. 24aa ust. 2, to podstawą wyboru oferty najkorzystniejszej byłby art. 94 ust. 3, czy może art. 91 ust. 1?
Odpowiedź

W sytuacji, kiedy wykonawca uchyla się od podpisania umowy, zaś druga oferta została odrzucona, zamawiający powinien unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego z uwagi na to, iż postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Uzasadnienie

Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego kończyć się powinno albo zawarciem umowy w sprawie zamówienia albo jego unieważnieniem. Ustawa ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 2164) dalej p.z.p., nie przewiduje innej formy zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

Tym samym, kiedy wykonawca uchyla się od podpisania umowy, zaś druga oferta została odrzucona, zamawiający powinien unieważnić postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego z uwagi, iż postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego (art. 93 ust. 1 pkt 7 p.z.p.). Podobne stanowisko zajął Urząd Zamówień Publicznych (Uchylanie się od zawarcia umowy przez wykonawcę na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych, Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 9/2012).

W sytuacji, kiedy zamawiający miałby jeszcze jedną ważną ofertę, a prowadziłby postępowanie w procedurze ?odwróconej?, (o której mowa w art. 24aa p.z.p.), to w pierwszej kolejności powinien skorzystać z przepisu wskazanego w art. 24aa ust. 2 p.z.p. Zgodnie z tym przepisem, jeżeli wykonawca, o którym mowa w art. 24aa ust. 1, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może zbadać, czy nie podlega wykluczeniu oraz czy spełnia warunki udziału w postępowaniu wykonawca, który złożył ofertę najwyżej ocenioną spośród pozostałych ofert. Następnie zaś, jeśli wykonawca nie podlega wykluczeniu oraz czy spełnia warunki udziału w postępowaniu, dokonałbym wyboru oferty najkorzystniejszej na podstawie art. 91 ust. 1 p.z.p.

Należy zauważyć, iż po nowelizacji p.z.p. dokonanej ustawą z dnia 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2016 r., poz. 1020) dalej ?nowelizacja?, niezależnie od tego, czy stosujemy procedurę ?odwróconą?, czy zwykłą, w przypadku uchylenia się wybranego wykonawcy od podpisania umowy, kolejny wykonawca, którego moglibyśmy wybrać jest wykonawcą jeszcze nieprzebadanym. Należy, bowiem zauważyć, iż oświadczenia oraz dokumenty na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu i braku przesłanek wykluczenia, a także na potwierdzenie spełniania przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, złożył tylko wykonawca najwyżej oceniony. Zatem, jeśli zamawiający chce wybrać kolejną ofertę musi wszcząć procedurę określoną w art. 26 ust. 1 lub 2 p.z.p.

Tym samym, nie ma możliwości skorzystania z przepisu wskazanego w art. 94 ust. 3 p.z.p., który pozwala na niebadanie ofert, bowiem zamawiający te badanie musi przeprowadzić. Inna interpretacja powodowałaby, że zamawiający wybierałby ofertę wykonawcy, który nie byłby w ogóle zbadany.

QA790564
Zadanie pytania
23-11-2016 13:38
Ostatnia zmiana
28-11-2016 15:45
Produkt
LEX
Temat
zamówienia publiczne
Daty obowiązywania
28-11-2016 - ---
Redaktor
Anna Stańczuk
Autor
Daniel Szczęsny

17

Czy po odmowie podpisania umowy przez wykonawcę i po dokonaniu wyboru kolejnej oferty oraz po wysłaniu e-mail zawiadomienia o wyborze oferty, czekam z podpisaniem umowy 5 (10) dni od dnia wysłania informacji o drugim wyborze?

18 (edytowany przez janek159 2017-01-31 10:34:29)

Do trybu wyboru oferty określonego w art. 94 ust. 3 Ustawy nie znajduje zastosowania klauzula standstill wyrażona w art. 94 ust. 1 Ustawy (zgodnie z którą z zastrzeżeniem wyjątków w Ustawie przewidzianych zamawiający nie może zawierać umowy przed upływem terminów wskazanych w tym przepisie)  wyrok KIO z dnia 20 stycznia 2011 roku (KIO 31/11).

W takim przypadku zamawiający informuje jedynie wykonawcę, którego oferta jest najkorzystniejsza spośród pozostałych, o jego wyborze i terminie zawarcia umowy.

19

Tak postąpiłam, ale mam wątpliwości. Przy procedurze odwróconej, druga oferta (+pozostałe) w kolejności uzyskanych punktów, jest badana pod kątem odrzucenia. Po wyborze najkorzystniejszej oferty, mija 10 dni, mija termin na złożenie odwołania, wykonawca odstępuje od podpisania umowy. Badam (II oferta) II-go wykonawcę pod katem wykluczenia. Czy pozostali wykonawcy uczestniczący w postępowaniu nie powinni mieć możliwości sprawdzenia czynności zamawiającego i odwołania? Kolejny wykonawca może podlegać wykluczeniu, o czym nie wiem podczas wyboru najkorzystniejszej oferty przy procedurze odwróconej.

20

no właśnie, znowu odwrócona