1

Temat: Zatrudnianie na umowę o pracę jako kryterium oceny

Spotkałem się z postępowaniami, gdzie jednym kryteriów oceny ofert było punktowanie Zatrudnianie  osób na umowę o pracę. Co sądzicie na ten temat mając na względzie art. 29 ust. 3a?

2

Odp: Zatrudnianie na umowę o pracę jako kryterium oceny

Są takie kryteria, mianowicie ilość osób zatrudnionych na umowę o pracę.

3

A jak to się ma do 29.3a

4

moim zdaniem może tak być ale tylko w odniesieniu do czynności które nie podlegają art 22 ust 1 prawa pracy

5

Coś pomieszałeś Jo. Po co mam promować nawiązywanie umów cywilno-prawnych? Zgadzam się z Marcelem.

6

jeżeli dana czynność wymaga zatrudnienia o pracę to jest punktowane że zatrudnia np 5 osób a jak 3 to nie??

7

Wskazujesz w opisie zamówienia czynności, które wykonać mają osoby zatrudnione w oparciu o umowę o pracę, ale poza tym
robisz kryterium zatrudnienia na umowę o pracę np nie mniej niż na 1/2 etatu i w ofercie podają ci wskaźnik, który odpowiednio punktujesz. To są 2 różne rzeczy.

8

takie postawienie kryterium może spowodować faktycznie zatrudnienie mniejszej ilości osób

9

Tym sposobem promujesz zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę. Nie wiem dlaczego twoim zdaniem takie kryterium może spowodować zatrudnienie mniejszej ilości osób.

10

jeżeli konieczność zatrudnienia wynika z art 22 ust 1 to i tak wykonawca musi zatrudnić, jeżeli postawimy taki warunek jak w poście 7 to wykonawca zamiast 4 osób na pół etatu na umowę o pracę zatrudni 2 osoby na pełny etat dla dodatkowych punktów

11

Mnie interesuje kompleksowa ilość osób zatrudniona w oparciu o umowę o pracę w jego firmie, a nie przy tym zamówieniu!

12

Katiqq napisał/a:

Mnie interesuje kompleksowa ilość osób zatrudniona w oparciu o umowę o pracę w jego firmie, a nie przy tym zamówieniu!

to duże firmy na tym zyskają

Katiqq wstawiła już na koniec wypowiedzi "!" więc może zakończmy ten wątek wink

13 (edytowany przez Katiqq 2016-11-03 13:22:42)

Dobre z tym wykrzyknikiem smile
Wcale, że nie duże firmy na tym zyskają, to nie jest prawda. Może być wręcz przeciwnie, wiesz dlaczego? Bo w małej 5-osobowej firmie wszyscy są zatrudnieni na umowę o pracę na nie mniej niż 1/2 etatu, więc stosunek liczby osób zatrudnionych przez Wykonawcę w ramach prowadzonej działalności, na podstawie umowy o pracę w wymiarze minimum 1/2 etatu do liczby wszystkich zatrudnionych pracowników - wyrażony w % wyniesie 100.
Natomiast duża 100 osobowa firma mająca w zasobie 30 osób zatrudnionych na cały etat, 25 na 1/2 etatu, 35 na 1/4 etatu i 10 osób na 1/8 etatu będzie miała wskaźnik na poziomie 55%.
I kto zyska Jo???

14

więc kluczowy tu jest stosunek wink
może i jest to jakieś kryterium, teraz przy 40% trzeba faktycznie pomyśleć nad kryteriami społecznymi, mamy teraz kontrole z WIOSiU i też pytanie o kryteria środowiskowe

15 (edytowany przez janek159 2016-11-03 15:06:06)

jo napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Hehe, widzę że też już zauważyłeś przypadłość naszej forumowiczki. Stopień irytacji Katiqq rośnie z każdą kolejną wymianą. Jakiś problem z emocjami. Odnoszę wrażenie że z Katiqq jest dobrze jak jej nie zaprzecza sz, inaczej w oczywisty sposób ją się atakuje. Co ty na to Katarzyna.W życiu codziennym chyba też nie jest ci łatwo z tym czymś.

16

Spokojnie, tutaj musimy dyskutować, dzięki temu wysuwamy wspólne wnioski, czasami jest tak, że "sił brakuje" ale potraktujmy to z przymrużeniem oka wink

17

janek159 napisał/a:
jo napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Hehe, widzę że też już zauważyłeś przypadłość naszej forumowiczki. Stopień irytacji Katiqq rośnie z każdą kolejną wymianą. Jakiś problem z emocjami. Odnoszę wrażenie że z Katiqq jest dobrze jak jej nie zaprzecza sz, inaczej w oczywisty sposób ją się atakuje. Co ty na to Katarzyna.W życiu codziennym chyba też nie jest ci łatwo z tym czymś.

nie prowok"ó"j wink

18

Drogi Janku sądzę, że dyskusja dotycząca moich emocji wykracza poza tematykę forum. Miło, że troszczysz się o moje życie, ale ja nie lubię, kiedy ktoś z butami wchodzi do niego, zwłaszcza nieproszony. Mało to eleganckie.
Zasad zdaje się jest kilka na tym forum - poprzez wzajemny szacunek, wymianę informacji i doświadczeń każdy z nas może stąd wynieść jakieś korzyści, niekoniecznie z osobistymi wycieczkami. Jestem tu ponad osiem lat i pierwszy raz ktoś czyni mi przytyki tego rodzaju. Nie przeczę, że czasami zdarza mi się coś napisać za szybko, wyrazić się nieprecyzyjnie, ale to nie tylko moja przypadłość i jeżeli cię to pocieszy, to będę nad sobą pracować. I nie jest prawdą, że lubię gdy tylko mi się potakuje. Lubię merytoryczną dyskusję z konkretnymi argumentami i nigdy nie ukrywałam, że jestem w stanie zmienić swoje zdanie, jeśli mnie ktoś przekona.
A nawiasem mówiąc dzisiaj mam paskudny dzień, który zaczął się stłuczką i pomimo to nie wylałam ani na sprawcę ani na ciebie kubła pomyj. Czyli potrafię nad emocjami panować smile
Miłego dnia.

19

ja bym na sprawcę wylał, tak jak również wylewam na tych którzy tworzyli nowelizację ustawy

20

Bardzo ładnie. Ufam, że sama to pisałaś. Stłuczka? i jeszcze ja z samego rana. Teraz już może być tylko lepiej.  Zastrzegam sobie dalsze znaczne złośliwości jeżeli to uznam za stosowne. Miłego dnia.

21

Tak Janku, sama to pisałam i tak Janku z samiusieńkiego rana. Po godz. 6:20 pokonałam bez problemu 30 km w opadach mokrego śnieg , a na ostatnich kilometrach baaach i buuum. Myślę, że szok spowodowany tym zdarzeniem miał wpływ na moje emocje. Oby tylko pozytywny smile

22

Wczoraj ja dzisiaj ty.
Ważne że cali i zdrowi. Graty się wyklepie wink
Co do tematu zawsze można określić rozsądne widełki jak np przy gwarancji. Wszelkie instytucje związane z promocją zatrudnienia powinny takie kryterium brać pod uwagę.
Tylko czy można je swobodnie stosować, czy to nie kryterium dotyczące właściwości wykonawcy?

23

Jarosław jeśli chodzi o stosunek zatrudnienia na umowę o pracę, to moim zdaniem nie. Nie wiem czy spojrzałeś do postu 13. Tak to sobie wykombinowałam, że nie zachodzi preferencja do określonej wielkości podmiotów.

I życzmy sobie jak najmniej takich sytuacji na drogach jak nasze!
Pozdrawiam.