1

Temat: casus - BŁĄD W SIWZ

taki dostałem casus na zajęciach...

Zamawiający w SIWZ w rozdziale X zapisał : Wykaz oświadczeń lub dokumentów jakie mają dostarczyć Wykonawcy w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia oraz w celu potwierdzenia spelniania warunków udziału w postępowaniu napisał,że na potwierdzenia spełnienia warunku dotyczącego zdolności technicznej i zawodowej w zakresie doświadczenia Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia oświadczeń i dokumentów potwierdzających, że wykonał pracę w zakresie :
Część 1 -sprzatanie obrębu A na kwotę 100
Część 2- sprzatanie obrębu C na kwotę 200
Część 3 -sprzątanie obrebu B na kwotę 300

a winien wpisać:
Część 1 -sprzatanie obrębu A na kwotę 100
Część 2 -sprzatanie obrębu B na kwotę 200
Część 3 -sprzątanie obrębu C na kwotę 300

czyli zamawiający zamienił nazwy części (z B na C) tylko w tej cześci SIWZ, nr części nie uległ zamienieniu, wskazał natomiast prawidłową kwotę dotyczącą danej cześci
Jak powinien postąpic Zamawiający?

2

Odp: casus - BŁĄD W SIWZ

Żeby nie było kłopotów przy ocenie ofert powinien dokonać modyfikacji w SIWZ.

3

Marcel a czy taka modyfikacja wiaże się z wydłużeniem terminu składania ofert?

4 (edytowany przez Marcel 2016-11-14 11:09:46)

Tak + zmiana treści ogłoszenia o zamówieniu.

5

a nie jest to jakby bład pisarski? Zanaczono, że w pozostałym miescach SIWZ nazwy i numery cześci są prawidłowe

6

Specyfikacja w tym zakresie musi być jednorodna, bo na niej bazują wykonawcy, więc tak jak Marcel. Poza tym należałoby zweryfikować co napisano w treści ogłoszenia o zamówieniu, bo tam błąd mógł być powtórzony. I uwaga na marginesie - obecnie stan prawny nakazuje żądanie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału jedynie od wykonawcy najwyżej ocenionego.

7

wiem , że od najwyżej ocenionego, ale w jedzu musi podać.  W ogłoszeniu o zamówieniu, w warunkach udziału dotyczacym zdolności technicznej i kwalifikacji zawodowych jest wpis: kryteria kwalifikacji zgodnie z dokumentami zamówienia ( to chyba jakiś automat z tego co kojarzę,,,,można wpisac z reki albo odwołac się do dokumentacji czyli do SIWZ) . Czyli zmiany w tresci ogłoszenia jako takiej by nie było.

8

Jak by nie było jak jest smile

9

a jak Twoim zdaniem Marcel wyglądałaby zmiana, skoro Zamawiajacy wypełniając formularz ogloszenia o zamówieniu wybrał możliwą opcję- zapis "Kryteria kwalifikacji zgodnie z dokumentami zamówienia"?
i jeszcze jedno....jak sobie obliczyłem to do otwarcia ofert zostało 22 dni. To chyba nie trzeba wydłużac terminu?

10

czuję, że dostałem jakis granat ....dodatkowo z kilkoma zawleczkami

11

jasiekrok napisał/a:

a jak Twoim zdaniem Marcel wyglądałaby zmiana, skoro Zamawiajacy wypełniając formularz ogloszenia o zamówieniu wybrał możliwą opcję- zapis "Kryteria kwalifikacji zgodnie z dokumentami zamówienia"?

W ogłoszeniu piszesz że w załączniku nr .... do SIWZ dotyczący ................ jest ................. - winno być ............
To że w ogłoszeniu często nie ma sprecyzowanego np. całego opisu przedmiotu zamówienia a jest to szczegółowo określone w załączniku do SIWZ nie znaczy że nie trzeba dokonać zmiany w treści ogłoszenia o zamówieniu.

12

Rozumiem. Dzieki za wyjasnienie. A co z terminem? Powinien zostać wydłużony? (zostało 22 dni do otwarcia). I powiedz mi drogi Marcelu jak z procedurą? Najpierw Zamawiający powinien zmienić ogłoszenie o zamówieniu i czekac na publikację. Jak się opublikuje to Zamawiający musi ogłoszenie o zamówieniu zamiesć na swojej stronie. A co z SIWZ? Zamawiający ma zamieścić nowe SIWZ i ściagnąć stare czy zostawić stare SIWZ  i oprocz ogłoszenia o zmianie zamieścić notkę o zmianie w SIWZ  w stylu: było tak....
winno być.....?

13

chyba nie trzeba czekać z umieszczeniem na ogłoszenie
terminu bym nie wydłużał
wrzucam modyfikację w której piszę co i gdzie zmieniam a załączam do niej zmodyfikowany SIWZ w którym kolorem zaznaczam co zmieniłem lub wykreśliłem

14

Postępowanie jest do progów unijnych?

15

czyli "jo" zamieściłbyś ogłoszenie o zmianie ( to jeszcze nie opublikowane) wrzuciłbyś notkę , w której piszesz co i jak zmieniasz i załączyłbyś nowe SIWZ z zaznaczonymi zmianami? a stare SIWZ zostawiłbys?

16

tak robię i od tego momentu stare SIWZ już nie obowiązuje (ale pozostaje na stronce) tylko nowe stanowiące załącznik do modyfikacji

17

jasiekrok napisał/a:

czyli "jo" zamieściłbyś ogłoszenie o zmianie ( to jeszcze nie opublikowane) wrzuciłbyś notkę , w której piszesz co i jak zmieniasz i załączyłbyś nowe SIWZ z zaznaczonymi zmianami? a stare SIWZ zostawiłbys?

Najpierw robisz modyfikację SIWZ a jej następstwem jest zmiana treści ogłoszenia.

18

Jeżeli zmiana o której piszesz nie była uwidoczniona w ogłoszeniu czyli ten błędny zapis dotyczący oznakowania części w ogłoszeniu się  nie znalazł to modyfikację siwz udostępniasz na stronie internetowej i nie musisz umieszczać poprawionej siwz bo przy dużych ilościach zmian kolorów zabraknie ja modyfikacje sporządzam za pomocą pism w siwz było: w siwz powinno być (art. 38.4)

19

myszy1953 napisał/a:

Jeżeli zmiana o której piszesz nie była uwidoczniona w ogłoszeniu czyli ten błędny zapis dotyczący oznakowania części w ogłoszeniu się  nie znalazł to modyfikację siwz udostępniasz na stronie internetowej i nie musisz umieszczać poprawionej siwz bo przy dużych ilościach zmian kolorów zabraknie ja modyfikacje sporządzam za pomocą pism w siwz było: w siwz powinno być (art. 38.4)

słusznie...a co robisz jeżeli w ogłoszeniu o zamówieniu nie pojawia sie treść, które są w siwz? (ze względu na ograniczenia do ilosci liter). Widziałem, że w formularzach dotyczących sprostowania jest taki pkt. VII Inne dodatkowe informacje...to może tam można to wpisać zmienioną- prawidłową treść z SIWZ?

20 (edytowany przez Katiqq 2016-11-15 10:36:33)

Jeżeli w ogłoszeniu o zamówieniu nie ma treści, które są w SIWZ, a z 41 w przypadku PN wynika, że muszą być, to robisz sprostowanie w ogłoszeniu, przesuwasz termin otwarcia (jeżeli zmiana jest istotna - 12a.2.1) i zmienione ogłoszenie wrzucasz na stronę (12a.3).

21

no tak oczywiście ale ja już śmiem przypuszczać ,że niektórzy treść siwz umieszczają w ogłoszeniu .... ????? naganne w ogłoszeniu umieszcza się tylko to co niezbędnie konieczne i wymagane przepisami i wtedy nie ma kłopotu ,że wpisałem np.: montaż 4 ławek a okaże się ,że jest ich 40 dlatego nie bardzo rozumiem odpowiedź Marcela zawartą w # 11.

22

Nie umieszczam SIWZ bo to przegięcie big_smile