1

Temat: wygasa termin ważności dokumentu

Usłyszałam na szkoleniu u mec. Pawlaka, a później wyczytałam też w opinii p. Wiktorowskiej, że dokumenty potwierdzające niepodleganie wykluczeniu muszą zachować ważność aż do momentu podpisania umowy. I mam ZUS wystawiony 18.08 br. złożony na wezwanie do uzupełnienia (14.11). Ważność dokumentu mija 18.11, a niewątpliwie umowę podpisze po tym terminie. Na jakiej podstawie mam wezwać do złożenia dokumentu ZUS po 18.11?

2

Odp: wygasa termin ważności dokumentu

A to dlaczego i skąd wzięli taką interpretację?, rozporządzenie o tym nie mówi a mówi o datach wystawienia dokumentów!

3

No Marcel nie mam pojęcia skąd się to wzięło, tym bardziej, że w samej ustawie brak podstawy prawnej ...

4

Nic nie kombinuj!
Uzasadnienie wskazuje, iż: ?Oznacza to, że dokumenty mieszczące się w tym okresie, tj. wystawione nie wcześniej niż ww. daty, wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu lub braku podstaw wykluczenia przedstawić na żądanie zamawiającego na każdym etapie postępowania, zarówno po otwarciu ofert, jak i po uznaniu oferty jako najkorzystniejsza pod warunkiem oczywiście, że dokumenty te zgodnie z art. 26 ust. 1 znowelizowanej ustawy Pzp potwierdzają aktualne na dzień złożenia dokumentu dane. Mimo, że dokumenty przedstawione przez wykonawcę mogą być wystawione znacznie wcześniej (nie wcześniej jednak niż wskazane w projektowanym rozporządzeniu terminy) zamawiający powinien założyć, że przedstawione w nich informacje są nadal aktualne. Wykonawca powinien bowiem przedstawiać dokumenty, które zawierają aktualne informacje. Jeżeli natomiast zamawiający uzna, że informacje zawarte w tych dokumentach są nieaktualne będzie mógł na podstawie art. 26 ust. 2f znowelizowanej ustawy Pzp żądać nowych bardziej aktualnych dokumentów. Zgodnie bowiem z przyjętą przez nowelizację ustawy Pzp zasadą wynikającą wprost z regulacji unijnych, wykonawca powinien na każdym etapie postępowania spełniać warunki udziału w postępowaniu i nie podlegać  wykluczeniu?.

A zatem w założeniach, wykonawca powinien przedstawić dokument potwierdzający najbardziej aktualny stan, jednak dokument nie powinien być wystawiony wcześniej niż określa to odpowiednio rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów.

5

Zgadzam się z Marcelem. Katiqq, dlaczego uważasz że termin ważności dokumentu o którym piszesz upłynie 18. 11?

Nie mam rozporządzenia przed nosem ale tam jest chyba zastrzeżenie że dokument ten ma być wystawiony nie później jak 3 miesiące przed terminem składania ofert. No więc jak jest w tym terminie wystawiony to jak jest złożony po terminie składania ofert i jest nadal aktualny to nie traci ważności.

6

Może szkolącym po długim weekendzie coś poszło nie tak wink

7

Marcel napisał/a:

Zgodnie bowiem z przyjętą przez nowelizację ustawy Pzp zasadą wynikającą wprost z regulacji unijnych, wykonawca powinien na każdym etapie postępowania spełniać warunki udziału w postępowaniu i nie podlegać  wykluczeniu.

Może właśnie stąd się to wzięło ich przekonanie?

Pytasz Janku czemu zakładam, że termin ważności minie 18.11? Przypięłam do tego termin z rozporządzenia, ale tam jest mowa, że nie może być wystawiony wcześniej niż 3 miesiące przed upływem TSO, więc sobie założyłam, że jest ważny 3 miesiące. Spanikowałam i poniosło mnie.

8

Ok.
Wiecie co, szkolacy nie śledzą tego nazwijmy to naszego forum, stąd widać ich zagubienie. Lepiej my się tu wspierajmy.

9 (edytowany przez Marcel 2016-11-14 20:22:19)

Ja z taką opinią z jaką wyrazili się szkolący jeszcze się nie spotkałem, ukryty znowelizowany przepis? big_smile
A tak na poważnie, nie ma co panikować motylku, rozwalimy cały system wink

10

Pani W. podnosi to chyba na każdym szkoleniu

11

A zerknijcie do miesięcznika Przetargi publiczne 11-2016, str. 35 (przy końcu strony):
" Aktualność oświadczeń lub dokumentów powinna być dochowana w trakcie postępowania o udzielenie zamówienia, aż do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Wynika to z art. 145a pzp oraz art. 24 ust. 1 pkt 12 pzp".
Słowa p. E. Wiktorowskiej

12

Czytałem, jednak nie jest to obligatoryjne a ewentualnie fakultatywne patrząc na 145a gdzie Zamawiający ma prawo (nie obowiązek) do rozwiązania umowy 145a 1) Pzp.
Omawiana przesłanka daje wyraz tendencji do wspierania rzetelnych wykonawców, którzy dają rękojmię należytego wykonania zamówienia.
A więc twierdzenie że "musi" nie jest na miejscu a jedynie "może" lub "powinno".